Córdoba, Spanyol

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Lokasi kutha
Kincir banyu ing Kali Guadalquivir

Córdoba (Basa Arab: قرطبة [Qurtuba], basa Inggris: Cordova) iku sawijining kutha ing Andalusía, sisih kidul Spanyol, lan minangka kutha krajan provinsi Córdoba. Dumunung ing 37.88° N, 4.77° W, ing pinggir Kali Guadalquivir, wis ana wiwit jaman Romawi kuna minagka Corduba diyasa déning Claudius Marcellus. Sing ndunungi ana 321,164 2005.

Nalika jaman pamrentahane Daulah Umayyah ing Andalusia (Spanyol), Cordoba dadi pusat ngrembakane ngelmu kawruh. Cepet ngrembakane ngelmu kawruh ing jaman pamrentahan amir kaping 8 yaiku Abdurrahman an-Nasir lan amir kaping 9 yaiku Hakam al-Muntasir.

Majune ngelmu kawruh lan kabudayan ing Cordoba ditandani kanthi anane Universitas Cordoba. Universitas iki nduweni perpustakaan kanthi koleksi buku nganti 400.000 irah-irahan. Nalika jaman jayane, Cordoba nduweni 491 Masjid lan 900 papan padusan kanggo umum. Amarga banyu ing kutha iki ora apik diombe, pamrentah duwe pamikiran kanggo mbangun instalasi banyu ngombe saka gunung kang dawane 8 Km.



Wangunan wigati[besut | besut sumber]

Arsitèktur Religius[besut | besut sumber]

  • The Mezquita: Masjid wiwit jaman Bani Umayah, diwangun taun784), diowahi dadi Katedral sawisé ''Reconquista''.
  • Synagogue (abad angka 14)
  • Gréja gaya Fernandine- lnd Alphonsine (abad angka 13)
  • Monasteries lan brood

Arsitèktur Sipil lan Militèr[besut | besut sumber]

  • Alcázar of the Christian Kings (abad angka 14)
  • Palace of Viana with its flowered patios (abad angka 16)
  • Royal residences and palaces
  • The Tower of Calahorra (abad angka 14)
  • The Door of the Bridge (abad angka 16)
  • Plaza Vieja utawa Plaza Mayor
  • Témbok lan menara jaman Islam lan Kristen

Situs Arkéologi[besut | besut sumber]

  • Reruntuhan arkéologi Romawi (kuil, musoleum/pasaréan)
  • Reruntuhan arkéologi Islam (menara)
  • Situs Arkéologi Madinat Al-Zahra (abad angka 10)
  • The Roman Bridge

Taman lan Kebun[besut | besut sumber]

  • Garden of the Victory
  • Garden of the Rivas Duc
  • Garden of the Agriculture
  • Garden of the Conde de Vallellano
  • Garden of Juan Carlos I
  • Park Cruz Conde
  • Sotos de la Albolafia
  • Balcón del Guadalquivir
  • Peri-urban park of Los Villares
  • Park of the Miraflores

Kutha kembar[besut | besut sumber]

Réferènsi[besut | besut sumber]


Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:World Heritage Sites in Spain