Bani Umayah

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
بنو أمية
Kakhalifahan Umayyah
Flag of Afghanistan (1880–1901).svg
660 – 750 Flag of Afghanistan (1880–1901).svg
Location of Umayyad
Wilayah kekuasan terluas Bani Umayyah
Ibu kutha Damaskus
Ibu kutha jroning pengasingan Kordoba
Basa Arab
Agama Islam
Pamaréntahan Monarki
Sajarah
 - Didirikan 660
 - Dibubarkan 750

Bani Umayah (basa Arab: بنو أمية, Banu Umayyah) utawa Kakhalifahan Umayyah, iku kakhalifahan Islam kang pisanan sawisé Khulafaur Rasyidin kang mrintah wiwit taun 661 nganti 750 ing Jazirah Arab lan sakiwa tengené; lan wiwit 756 nganti 1031 ing Kordoba, Spanyol. Jeneng dinasti iki dijupuk saka Umayyah bin 'Abd asy-Syams, Mbah buyut saka khalifah pisannan Bani Umayyah, yaiku Muawiyah bin Abu Sufyan utawa kang asring disebut kanthi Muawiyah I.

Daulah Bani Umayah ngadeg nalika taun 41 H / 661 M, diadegaké déning Muawiyah bin Abi Sufyan. Dhèwèké njabat gubernur ing Syam nalika pamaréntahan Umar bin Khattab lan Utsman bin Affan. Nalika njabat gubernur dhèwèké ngadegaké militèr kanggo nguwataké jabatané. Dhèwèké asring ngetokaké dhuwit kanggo jupuk wong kanggo dadi anggota militèr. Nalika jaman Umar bin Khattab, dhèwèké usul ngadegaké angkatan laut, nanging Umar ora sarujuk. Lan angkatan lauté bisa ngadeg nalika jaman pamaréntahan Utsman bin Affan.[1] Khalifah kang misuwur ing Bani Umayyah kayata[2]:

  1. Muawiyah ibn Abi Sufyan (661-680 M)
  2. Abd al-Malik ibn Marwan (685- 705 M)
  3. al-Walid ibn Abdul Malik (705-715 M)
  4. Umar ibn Abd al-Aziz (717- 720 M)
  5. Hasyim ibn Abd al-Malik (724- 743 M).

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id)kafeilmu.com; Proses Berdirinya Bani Umayyah (diundhuh tanggal 4 September 2011)
  2. ^ (id)www.abatasa.com; Bani Umayyah Masa Kemajuan Islam (diundhuh tanggal 4 September 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Bani_Umayah&oldid=832631"