Umar bin Abdul Aziz

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Umar II
عمر بن عبد العزيز
Mréntah 717 – 720
Dipunnobataken 717
Dipunlantik 717
Nami jangkep Umar bin Abdul-Aziz
Miyos 2 November 682
Madinah[1]
Tilar donya Fèbruari 720[1]
Dekat Aleppo, Syiria[1]
Pendahulu Sulaiman bin Abdul-Malik
Pangganti Yazid bin Abdul-Malik
Consort to Fatimah binti Abdul-Malik
Yoga Abdul-Malik bin Umar
Wangsa Banu Abd Shams
Dinasti Umayyah
Bapa Abdul-Aziz bin Marwan
Ibu Ummu Asim Laila binti Asim

Umar bin Abdul-Aziz (Basa Arab: عمر بن عبد العزيز‎, kanthi gelar Umar II, lair ing taun 63 H / 682720; umur 37–38 taun)ya iku Khalifah ka 6 Bani Umaiyyah. Impene Umar bin Khattab dadi kasunyatan, Islam ing pucuk keemasan ing jamane kepemimpinan Umar bin Abdul Aziz.[2]

Nasab[besut | besut sumber]

Dhèwèké duwé jeneng jangkep Umar bin Abdul Aziz bin Marwan bin Hakam bin Abu al-'Ash bin Umayah bin Abdu Syam bin Abdu Manaf bin Qushay bin Kilab sawijining keturunan Bani Umayah, trah Quraisy. Dhèwèké biyasa diundang Abu Hafs, ing kalangan Bani Umayyah dhèwèké luwih kaloka al-Asyaj (sing duwé luka ing rai). Bapaké ya iku Abdul Aziz -sawijining gubernur mesir ing pamaréntahan khalifah Abdul Malik bin Marwan- sawijining kandidiat kang dicalonke kanggo ngganteni kekhalifahan sawisé bapaké; Marwan bin Hakam, tapi ajal kesusu methuk. Ibuke ya iku; Laila bintu Ashim bin Umar bin Khattab, biyasa diundang Ummu Ashim. Saka garis keturunan pihak ibu, dhèwèké ya iku canggah saka Umar bin Khattab.[3]

Dicritakaké nalika Abdul Aziz arep nglamar Laila, dhèwèké ngomong marang atasané, "Kumpulaké kanggoku patangatus dinar saka bandhaku sing paling apik, amarga aku arep nglamar wong wadon saka kulawarga kang apik." Akhire Abdul Aziz punikahi Laila.[4]

Lair[besut | besut sumber]

Umar bin Abdul Aziz lair ing Halawan, kampung ing Mesir, taun 61 Hijrah. Umar cilik urip ing sajeroning lingkungan pura lan mewah. Nalika isih cilik, dhèwèké naté nandangi kacilkan, tanpa sengaja jaran lanang nendang dhèwèké nganti bathuke suwek tekan balunge ketok. Kabèh panik lan nangis, kajaba Abdul Aziz sing kaget lan mesem. Sinambi nambani Umar cilik, dhèwèké ngendika, “Senenga Ummi Ashim. Impene Umar bin Khattab insyaallah kadadéan, dhèwèké anak saka trah Umayyah sing bakal ndadèkaké apik bangsa iki.“[5]

Dhèwèké lair ing jamane pamaréntahan khalifah Yazid bin Mu'awiyah, bareng karo sedone Maemunah garwa Muhammad. Dhèwèké wektu cilike ing Madinah Munawwarah karo golèk ngèlmu para ulama. Sahingga dhèwèké duwé kautaman ngèlmu lan agama, saliyané trah 'darah biru' lan kakehan bandha.

Nikah[besut | besut sumber]

Sawisé bapaké sedo, dhèwèké urip ing Damaskus karo khalifah Abdul Malik, pamane, banjur dinikahke karo salah sawijining anake, ya iku Fatimah.

Khalifah[besut | besut sumber]

Umar bin Abdul Aziz dibaiat dadi khalifah kurang luwih 2,5 taun, saka taun 99 H tekan taun 101 H, kalebu singkat kanggo kalungguhan khalifah kang abot banget lan dituntut kanggo bisa mbenakke babagan ketatanagaraan, tapi wektu kang singkat mau digunakaké Umar bin Abdul Aziz kanthi maksimal kanggo nglakoni amanah, saéngga akhire dhèwèké éntuk prèstasi kang nyenengake. Umar bin Abdul Aziz ya iku keturunan bangsawan kang kajèn, dadi wis biyasa manawa urip serba cukup sakdurunge dadi khalifah. Tapi sakawit dadi menjadi khalifah kahanane dadi kuwalik, dhèwèké dadi luwih sederhana,ya iku sakawit mèlu pemakamane Sulaiman bin Abdul Malik.[6]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c Umar II (Umayyad caliph). Britannica Online Encyclopedia.
  2. ^ [1], diaksés tanggal 21 Juli 2011.
  3. ^ [2], diaksés tanggal 21 Juli 2011.
  4. ^ [3], diaksés tanggal 21 Juli 2011.
  5. ^ [4], diaksés tanggal 21 Juli 2011.
  6. ^ [5], diaksés tanggal 21 Juli 2011.
Sing mengku  sadurungé:
Sulaiman
Khalifah Bani Umayyah
(717720)
Diganti déning:
Yazid II