Kirgizstan

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Кыргыз Республикасы
Kyrgyz Respublikasy
Кыргызская республика
Kyrgyzskaya respublika
Motto: 
Lagu kabangsanLagu Kabangsan Kirgizstan
Ibu kutha
and largest city
Bishkek
Basa resmi Kirgiz, Rusia
Pamaréntahan Républik
Kamardikan
 -  Banyu (%) 3,6%
Pedunung
 -  2006 estimate 5.214.000 (111)
 -  1999 census 4.896.100
PDB (KKB) 2005 estimate
 -  Total US$9,87 miliar (135)
 -  Per capita US$1.934 (145)
Valuta Som (KGS)
Zona wektu (UTC+6)
 -  Summer (DST) ora ana (UTC+6)
Kodhe tilpun 996
Internet TLD .kg

Kirgizstan (Basa Kirgiz: Кыргызстан) sing biyèn, sadurungé pisah saka Uni Sovyèt ditepungi minangka Kirgisia utawa Kirgizia iku nagara sing dumunung ing Asia Tengah. Wewatesan karo Républik Rakyat Tiongkok, Kazakhstan, Tajikistan, lan Uzbekistan. Kutha krajané ana ing Bishkek (biyèn Frunze).

Sajarah[sunting | besut sumber]

Artikel utama: Sejarah Kirgizstan

Kirgizstan dianeksasi déningKakaisaran Rusia ing 1864; nagara iki ngéntukaké kamardikan taun 1991. Ing sangisoré Uni Soviet, Kirgizstan dadi Républik Sosialis Soviet taun 1937 kanthi jeneng jangkep Républik Sosialis Soviet Kirgizia (utawa RSS Kirgizia).

Taun 2005, kadadéyan karusuhan ing Kirgizstan sing mudhunaké presidhèn Askar Akayevich Akayev.

Oblasttar (Laladan-laladan)[sunting | besut sumber]

Kirgizstan dipérang dadi 7 oblast (jamak: oblasttar; saka basa Rusia sing tegesé wewengkon utawa propinsi) lan 1 kutha (shaar). Saliyané Bishkek, kutha krajan propinsi Osh, Osh, uga nduwèni status shaar. Kapitu oblast lan loro shaar kasebut ya iku (dikanthèni jeneng kutha krajané):

Oblast sabanjuré dipérang manèh dadi raions (dhistrik), sing diprintah para pejabat sing dilantik déning pamaréntah pusat. Komunitas njaba kutha, sing cacahé nganti 20 pamukiman cilik, nduwèni kakuwasaan dhéwé kanthi walikutha lan déwan kutha.

Delengen uga[sunting | besut sumber]

Pranala njaba[sunting | besut sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Wikivoyage   Pirsani pandhuan wisata Kirgizstan ing Wikivoyage

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kirgizstan&oldid=1052666"