Kirgizstan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Кыргыз Республикасы
Kyrgyz Respublikasy
Кыргызская республика
Kyrgyzskaya respublika
Gendéra Lambang nagara
Sesanti: 
Antem: Lagu Kabangsan Kirgizstan
Kutha krajan
lan paling gedhé
Bishkek
Basa resmi Kirgiz, Ruslan
Papréntahan Républik
Kamardikan
 •  Banyu (%) 3,6%
Cacah jiwa
 •  Rantaman 2006 5.214.000 (111)
 •  Cacah sirah 1999 4.896.100
GDP  (PPP) Rantaman 2005
 •  Gunggung US$9,87 miliar (135)
 •  Per kapita US$1.934 (145)
Valuta Som (KGS)
Zona wektu (UTC+6)
 •  Mangsa Panas (DST) ora ana (UTC+6)
Kodhé bèl 996
TLD Internèt .kg

Kirgizstan (Basa Kirgiz: Кыргызстан) sing biyèn, sadurungé pisah saka Uni Sovyèt ditepungi minangka Kirgisia utawa Kirgizia iku nagara sing dumunung ing Asia Tengah. Wewatesan karo Républik Rakyat Tiongkok, Kazakhstan, Tajikistan, lan Uzbekistan. Kutha krajané ana ing Bishkek (biyèn Frunze).

Sajarah[besut | besut sumber]

Artikel utama: Sajarah Kirgizstan

Kirgizstan dianeksasi déningKakaisaran Ruslan ing 1864; nagara iki ngéntukaké kamardikan taun 1991. Ing sangisoré Uni Soviet, Kirgizstan dadi Républik Sosialis Soviet taun 1937 kanthi jeneng dawa Républik Sosialis Soviet Kirgizia (utawa RSS Kirgizia).

Taun 2005, kadadéan karusuhan ing Kirgizstan sing mudhunaké présidhèn Askar Akayevich Akayev.

Oblasttar (Laladan-laladan)[besut | besut sumber]

Kirgizstan dipérang dadi 7 oblast (jamak: oblasttar; saka basa Ruslan sing tegesé wewengkon utawa propinsi) lan 1 kutha (shaar). Saliyané Bishkek, kutha krajan propinsi Osh, Osh, uga duwé status shaar. Kapitu oblast lan loro shaar kasebut ya iku (dikanthèni jeneng kutha krajané):

Oblast sabanjuré dipérang manèh dadi raions (dhistrik), sing diprintah para punggawa sing dilantik déning pamaréntah punjer. Komunitas njaba kutha, sing cacahé nganti 20 pamukiman cilik, duwé kakuwasaan dhéwé kanthi walikutha lan déwan kutha.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]