Kirgizstan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Кыргыз Республикасы
Kyrgyz Respublikasy
Кыргызская республика
Kyrgyzskaya respublika
Gendéra Lambang nagara
Motto: 
Antem: Lagu Kabangsan Kirgizstan
Kutha krajan
lan paling gedhé
Bishkek
Basa resmi Kirgiz, Rusia
Papréntahan Républik
Kamardikan
 •  Banyu (%) 3,6%
Cacah jiwa
 •  Rantaman 2006 5.214.000 (111)
 •  Cacah sirah 1999 4.896.100
GDP  (PPP) Rantaman 2005
 •  Gunggung US$9,87 miliar (135)
 •  Per kapita US$1.934 (145)
Valuta Som (KGS)
Zona wektu (UTC+6)
 •  Mangsa Panas (DST) ora ana (UTC+6)
Kodhé bèl 996
TLD Internèt .kg

Kirgizstan (Basa Kirgiz: Кыргызстан) sing biyèn, sadurungé pisah saka Uni Sovyèt ditepungi minangka Kirgisia utawa Kirgizia iku nagara sing dumunung ing Asia Tengah. Wewatesan karo Républik Rakyat Tiongkok, Kazakhstan, Tajikistan, lan Uzbekistan. Kutha krajané ana ing Bishkek (biyèn Frunze).

Sajarah[besut | besut sumber]

Artikel utama: Sejarah Kirgizstan

Kirgizstan dianeksasi déningKakaisaran Rusia ing 1864; nagara iki ngéntukaké kamardikan taun 1991. Ing sangisoré Uni Soviet, Kirgizstan dadi Républik Sosialis Soviet taun 1937 kanthi jeneng jangkep Républik Sosialis Soviet Kirgizia (utawa RSS Kirgizia).

Taun 2005, kadadéyan karusuhan ing Kirgizstan sing mudhunaké presidhèn Askar Akayevich Akayev.

Oblasttar (Laladan-laladan)[besut | besut sumber]

Kirgizstan dipérang dadi 7 oblast (jamak: oblasttar; saka basa Rusia sing tegesé wewengkon utawa propinsi) lan 1 kutha (shaar). Saliyané Bishkek, kutha krajan propinsi Osh, Osh, uga nduwèni status shaar. Kapitu oblast lan loro shaar kasebut ya iku (dikanthèni jeneng kutha krajané):

Oblast sabanjuré dipérang manèh dadi raions (dhistrik), sing diprintah para pejabat sing dilantik déning pamaréntah pusat. Komunitas njaba kutha, sing cacahé nganti 20 pamukiman cilik, nduwèni kakuwasaan dhéwé kanthi walikutha lan déwan kutha.

Delengen uga[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Wikivoyage   Pirsani pandhuan wisata Kirgizstan ing Wikivoyage

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kirgizstan&oldid=1052666"