Maladéwa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Republik Maladewa
ދިވެހިރާއްޖޭގެ ޖުމްހޫރިއްޔާ
Dhivehi Raajjeyge Jumhooriyya (Divehi)
Gendéra Lambang nagara
Sesanti: 
Antem: 
ޤައުމީ ސަލާމް
Qaumii salaam
Kehormatan Negara
Kutha krajan
lan paling gedhé
Malé
4°10′N 73°30′E / 4.167°N 73.500°E / 4.167; 73.500
Basa resmi Divehi
Papréntahan Republik presidensial
 •  Presiden Ibrahim Mohamed Solih
 •  Wakil Presiden Faisal Naseem
Bebadan pranatan ރައްޔިތުންގެ މަޖިލިސް
Rayyithunge Majilis
Kemerdekaan
 •  Dari Britania Raya 26 Juli 1965 
Laladan
 •  Gunggung 298 km2 (206)
115 sq mi
 •  Banyu (%) 110
Cacah jiwa
 •  Rantaman 2014 341.256 (183)
 •  Karapetan 1.102,5/km2 (12)
Masalah pitembungan: Karakter tandha waca "," ora dingertèni./sq mi
GDP  (PPP) Rantaman 2014
 •  Gunggung $4.920 miliar[1] (124)
 •  Per kapita $14.383[1] (80)
GDP  (nominal) Rantaman 2014
 •  Gunggung $2.854 miliar[1] (160)
 •  Per kapita $8.342[1] (71)
Gini (2004)37.4[2]
sedhengan
HDI (2013)Steady 0.698[3]
Cacad: Angka HDI ora sah · 103
Valuta Rufiyaa Maladewa (Rf) (MVR)
Zona wektu Waktu Maladewa (MVT) (UTC+5)
Nyetir ing kiri
Kodhé bèl +960
Kodhé ISO 3166 MV
TLD Internèt .mv

Republik Maladewa iku nuswantara sing kapérang saka kumpulan atoll (sawijining pulo karang ngubengi laguna) ing Samodra India.  Maladewa dununge ana ing sisih kidul-kidul India, udakara 700 km sisih kidul-kulon Sri Lanka.  Negara kasebut duwe 26 atoll sing dipérang dadi 20 atoll administratif lan 1 kutha.  Maladewa minangka negara sing paling padhet lan wilayah ing Asia. [4]  Rata-rata level lahan ing Maladewa yaiku 1,5 meter ing sadhuwure segara, dadi negara paling ngisor ing saindenging jagad. [4]  Pucuk Maldives paling dhuwur mung 2,3 meter saka ndhuwur segara, mula uga dikenal minangka negara sing duwe pucuk paling dhuwur paling dhuwur ing saindenging jagad. [4]  Kahanan ekonomi Maladewa gumantung saka rong sektor utama, yaiku pariwisata lan perikanan. [5]  Negara iki kondhang amarga duwe akeh pantai sing apik lan pemandangan ing jero banyu sing narik kawigaten para turis ± 700.000 saben taun. [5]  Nyekel lan ngolah iwak nggawe Maladewa dadi salah siji eksportir iwak menyang sawetara negara Asia lan Eropa. [5]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. a b c d "Maldives". International Monetary Fund. Dibukak ing 19 April 2012.
  2. "GINI index (World Bank estimate)". World Bank. Dibukak ing 18 Agustus 2015.
  3. "2014 Human Development Report Summary" (PDF). United Nations Development Programme. 2014. pp. 21–25. Dibukak ing 27 Juli 2014.

Republik Maladewa iku sawijining nuswantara sing kapérang saka kumpulan atoll (sawijining pulo karang ngubengi laguna) ing Samodra India.  Maladewa dununge ana ing sisih kidul-kidul India, udakara 700 km sisih kidul-kulon Sri Lanka.  Negara kasebut duwe 26 atoll sing dipérang dadi 20 atoll administratif lan 1 kutha.  Maladewa minangka negara sing paling padhet lan wilayah ing Asia. [4]  Rata-rata level lahan ing Maladewa yaiku 1,5 meter ing sadhuwure segara, dadi negara paling ngisor ing saindenging jagad. [4]  Pucuk Maldives paling dhuwur mung 2,3 meter saka ndhuwur segara, mula uga dikenal minangka negara sing duwe pucuk paling dhuwur paling dhuwur ing saindenging jagad. [4]  Kahanan ekonomi Maladewa gumantung saka rong sektor utama, yaiku pariwisata lan perikanan. [5]  Negara iki kondhang amarga duwe akeh pantai sing apik lan pemandangan ing jero banyu sing narik kawigaten para turis ± 700.000 saben taun. [5]  Nyekel lan ngolah iwak nggawe Maladewa dadi salah siji eksportir iwak menyang sawetara negara Asia lan Eropa. [5] 

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]


Negara-negara ing Asia Kidul

Bangladesh | Bhutan | India | Maladewa | Nepal | Pakistan | Sri Lanka


Asosiasi Kerjasama Regional Asia Kidul (SAARC) Logo of SAARC.svg
Bangladesh | Bhutan | India | Maladewa | Nepal | Pakistan | Sri Lanka | Afghanistan