Qatar

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
دولة قطر
Dawlat Qatar
Motto: 
Lagu kabangsanAs Salam al Amiri
Ibu kutha
and largest city
Doha
Basa resmi Arab
Pamaréntahan Monarki
Kamardikan
 -  Banyu (%) bisa dilirwakaké
Pedunung
 -  2005 estimate 863.051 (154)
 -  - census -
PDB (KKB) 2005 estimate
 -  Total US$21,87 miliar (104)
 -  Per capita US$28.919 (19)
Valuta Riyal (QAR)
Zona wektu (UTC+3)
 -  Summer (DST)  (UTC+3)
Kodhe tilpun 974
Internet TLD .qa

Nagara Qatar utawa دولة قطر jroning basa Arab iku emirat ing Timur Tengah kang dumunung ing ujung cilik ing Jazirah Arab. Watesé ing sisih kidul Arab Saudi lan sisané diwatesi déning Lempongan Pèrsi.

Sajarah[sunting | besut sumber]

Sawisé dominasi Inggris lan Kesultanan Utsmaniyah ing Qatar, pungkasané Qatar dadi nagara kang mardika ing 3 September 1971. Biyèn, Inggris nguwasani Qatar minangka panggonan transit kapal dagang sadurungé tumuju menyang India. Qatar sabanjuré olèh status minangka dependen saka Inggris, banjur status protektorat Inggris kang diendegaké taun 1916.

Sawisé Perang Donya II, Qatar ngupayakaké kamardikan, utamané sawisé India éntuk kamardikan ing taun 1950-an. Qatar saya gencar sawisé Inggris mènèhi kamardikan marang Kuwait ing taun 1961. Pamaréntah Inggris nyatakaké bakal ngendhegaké panguwasan pulitik nanging tetep nerusaké panguwasan ékonomi ing Qatar. Bab iki ora dijarké waé déning Qatar kanthi nggawé Federasi Arab Lempongan bebarengan karo Bahrain.

Pamérangan administrtatif[sunting | besut sumber]

Artikel utama: Governorat Qatar

Qatar dipérang dadi 9 governorat (muhafazah):

Delengen uga[sunting | besut sumber]

Pranala jaba[sunting | besut sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Wikivoyage   Pirsani pandhuan wisata Qatar ing Wikivoyage


Nagari-nagari ing Wétan Tengah
Arab Saudi | Bahrain | Irak | Iran | Israel | Kuwait | Libanon | Mesir | Oman | Qatar | Suriah | Turki | Uni Emirat Arab | Yaman | Yordania


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Qatar&oldid=1055484"