Qatar

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
دولة قطر
Dawlat Qatar
Motto: 
Lagu kabangsanAs Salam al Amiri
Ibu kutha
and largest city
Doha
Basa resmi Arab
Pamaréntahan Monarki
Kamardikan
 -  Banyu (%) bisa dilirwakaké
Pedunung
 -  2005 estimate 863.051 (154)
 -  - census -
PDB (KKB) 2005 estimate
 -  Total US$21,87 miliar (104)
 -  Per capita US$28.919 (19)
Valuta Riyal (QAR)
Zona wektu (UTC+3)
 -  Summer (DST)  (UTC+3)
Kodhe tilpun 974
Internet TLD .qa

Negara Qatar utawa دولة قطر jroning basa Arab kuwi sawijining emirat ing Timur Tengah kang dumunung ing semenanjung cilik ing Jazirah Arab. Watesé ing sisih kidul Arab Saudi lan sisané diwatesi déning Teluk Persia.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Sawisé dominasi Inggris lan Kesultanan Utsmaniyah ing Qatar, pungkasané Qatar dadi negara kang mardika ing 3 September 1971. Biyèn, Inggris nguwasani Qatar minangka panggonan transit kapal dagang sadurungé tumuju menyang India. Qatar sabanjuré olèh status minangka dependen saka Inggris, banjur status protektorat Inggris kang diendegaké taun 1916.

Sawisé Perang Donya II, Qatar ngupayakaké kamardikan, utamané sawisé India éntuk kamardikan ing taun 1950-an. Qatar saya gencar sawisé Inggris mènèhi kamardikan marang Kuwait ing taun 1961. Pamaréntah Inggris nyatakaké bakal ngendhegaké panguwasan politik nanging tetep nerusaké panguwasan ekonomi ing Qatar. Bab iki ora dijarké waé déning Qatar kanthi nggawé Federasi Arab Teluk bebarengan karo Bahrain.

Pamérangan administrtatif[sunting | sunting sumber]

Artikel utama: Governorat Qatar

Qatar dipérang dadi 9 governorat (muhafazah):

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Wikivoyage   Pirsani pandhuan wisata Qatar ing Wikivoyage


Nagari-nagari ing Wétan Tengah
Arab Saudi | Bahrain | Irak | Iran | Israel | Kuwait | Libanon | Mesir | Oman | Qatar | Suriah | Turki | Uni Emirat Arab | Yaman | Yordania
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Qatar&oldid=816117"