Qatar

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
دولة قطر
Dawlat Qatar
Gendéra Lambang nagara
Motto: 
Antem: As Salam al Amiri
Kutha krajan
lan paling gedhé
Doha
Basa resmi Arab
Papréntahan Monarki
Kamardikan
 •  Banyu (%) bisa dilirwakaké
Cacah jiwa
 •  Rantaman 2005 863.051 (154)
 •  Cacah sirah - -
GDP  (PPP) Rantaman 2005
 •  Gunggung US$21,87 miliar (104)
 •  Per kapita US$28.919 (19)
Valuta Riyal (QAR)
Zona wektu (UTC+3)
 •  Mangsa Panas (DST)  (UTC+3)
Kodhé bèl 974
TLD Internèt .qa

Nagara Qatar utawa دولة قطر jroning basa Arab iku emirat ing Timur Tengah kang dumunung ing ujung cilik ing Jazirah Arab. Watesé ing sisih kidul Arab Saudi lan sisané diwatesi déning Lempongan Pèrsi.

Sajarah[besut | besut sumber]

Sawisé dominasi Inggris lan Kesultanan Utsmaniyah ing Qatar, pungkasané Qatar dadi nagara kang mardika ing 3 September 1971. Biyèn, Inggris nguwasani Qatar minangka panggonan transit kapal dagang sadurungé tumuju menyang India. Qatar sabanjuré olèh status minangka dependen saka Inggris, banjur status protektorat Inggris kang diendegaké taun 1916.

Sawisé Perang Donya II, Qatar ngupayakaké kamardikan, utamané sawisé India éntuk kamardikan ing taun 1950-an. Qatar saya gencar sawisé Inggris mènèhi kamardikan marang Kuwait ing taun 1961. Pamaréntah Inggris nyatakaké bakal ngendhegaké panguwasan pulitik nanging tetep nerusaké panguwasan ékonomi ing Qatar. Bab iki ora dijarké waé déning Qatar kanthi nggawé Federasi Arab Lempongan bebarengan karo Bahrain.

Pamérangan administrtatif[besut | besut sumber]

Artikel utama: Governorat Qatar

Qatar dipérang dadi 9 governorat (muhafazah):

Delengen uga[besut | besut sumber]

Pranala jaba[besut | besut sumber]


Nagari-nagari ing Wétan Tengah
Arab Saudi | Bahrain | Irak | Iran | Israel | Kuwait | Libanon | Mesir | Oman | Qatar | Suriah | Turki | Uni Emirat Arab | Yaman | Yordania


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Qatar&oldid=1055484"