Koréa Kidul

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
대한민국
大韓民國
Daehan Minguk
Flag of South Korea.svg Emblem of South Korea.svg
(Gendéra Koréa Kidul) (Lambang Koréa Kidul)
Motto: 널리 인간세계을 이롭게 하라 (홍익인간)

(Basa Koréa: Gawanen kauntungan marang kabèh rakyat)

Locator map of South Korea.svg
Basa resmi Koréa
Ibukutha Seoul
37°35′ LU 127°0′ BT
Présidhèn Park Geun-hye
Perdana Menteri Jung Hong-won
Wilayah
 - Total
 - % Air
Urutan ke-107
99.274 km²
0,3%
Pedunung
 - Total (2006)
 - Kapadhetan
Urutan ka-25
48.539.493
488/km²
Kemerdekaan
-Dhéklarasi Republik
-Pambébasan
-Konstitusi
Perang Dunia II:
1 Maret 1919
15 Agustus 1945
17 Juli 1948
PDB (PPP dasar)
 - Total (2003)
 - PDB/orang
Urutan ka-11
$855,3 miliar
US$17.700
Mata uang Won
Zona wektu UTC +9
Lagu kabangsan Aegukga
TLD .kr
Kodhe telepon 82
Koréa Kidul

Republik Koréa (basa Koréa: Daehan Minguk (Hangul: 대한민국; Hanja: 大韓民國); basa Inggris: Republic of Korea/ROK) biasa dikenal minangka Koréa Kidul, kuwi sawijining negara ing Asia Wétan sing nyakup bagéyan kidul Semenanjung Koréa. Ing sisih lor, Republik Koréa wewatesan karo Koréa Lor, lan kaloroné nyawiji dadi siji negara nganti taun 1948. Jepang dumunung ana ing sabrang Segara Jepang (disebut "Segara Wétan " déning wong-wong Koréa) lan Selat Koréa dumunung ing sisih kidul-wétan. Negara iki dikenal kanthi jeneng Hanguk (한국; 韓國) déning pedunung Koréa Kidul lan disebut Namchosŏn (남조선; 南朝鮮; "Chosŏn Kidul") ing Koréa Lor. Ibukutha Koréa Kidul yakuwi Seoul (서울).

Ekonomi[sunting | sunting sumber]

Minangka salah siji saka papat Macan Asia Wétan, Koréa Kidul wis nggayuh rèkor tuwuh sing ngédap-édapi, anggawé Koréa Kidul dadi negara kanthi ekonomi paling gedhé ka-12 ing donya. Sarampungé PDII, PDB per kapita kira-kira padha karo negara miskin liyané ing Afrika lan Asia. Banjur Perang Koréa anggawé kondhisi tansaya parah. Saiki PDB per kapita kira-kira tikel ping 20 saka Koréa Lor lan padha karo ekonomi-ekonomi menengah ing Uni Eropah. Ing taun 2004, Koréa Kidul gabung karo "klub" donya ekonomi trilyun dolar.

Kasuksesan iki digayuh ing pungkasan taun 1980-an liwat sawijining sistem ikatan bisnis-pamaréntah sing cedhak, klebu kredit langsung, pambatesan impor, sponso tumrap industri tinamtu, lan usaha kuwat saka tenaga kerja. Pamaréntah promosi impor bahan mentah lan teknologi kanggo barang konsumsi lan nyurung tabungan lan investasi tinimbang konsumsi. Krisis Finansial Asia 1997 mbukak kakurangan model pangembangan Koréa Kidul, klebu rasio utang/persamaan sing gedhé, utang njaba sing gedhé, lan sektor finansial sing ora disiplin.

Provinsi lan kutha-kutha[sunting | sunting sumber]

Koréa Kidul dumadi saka 1 Kutha Khusus (Teukbyeolsi; 특별시; 特別市), 6 Kutha Metropolitan (Gwangyeoksi; 광역시; 廣域市), lan 9 Provinsi (do; 도; 道). Jeneng-jeneng ing ngisor iki jroning basa Inggris, Alihaksara sing disempurnakaké, Hangul, lan Hanja.

Kutha Istimewa/Khusus[sunting | sunting sumber]

  • Kutha Istimewa/Khusus Seoul

Kutha Metropolitan[sunting | sunting sumber]

  • Kutha Metropolitan Busan (Busan Gwangyeoksi; 부산 광역시; 釜山廣域市)
  • Kutha Metropolitan Daegu (Daegu Gwangyeoksi; 대구 광역시; 大邱廣域市)
  • Kutha Metropolitan Incheon (Incheon Gwangyeoksi; 인천 광역시; 仁川廣域市)
  • Kutha Metropolitan Gwangju (Gwangju Gwangyeoksi; 광주 광역시; 光州廣域市)
  • Kutha Metropolitan Daejeon (Daejeon Gwangyeoksi; 대전 광역시; 大田廣域市)
  • Kutha Metropolitan Ulsan (Ulsan Gwangyeoksi; 울산 광역시; 蔚山廣域市)

Provinsi[sunting | sunting sumber]

  • Provinsi Gyeonggi (Gyeonggi-do; 경기도; 京畿道)
  • Provinsi Gangwon (Gangwon-do; 강원도; 江原道)
  • Provinsi Chungcheong Lor (Chungcheongbuk-do; 충청 북도; 忠清北道)
  • Provinsi Chungcheong Kidul (Chungcheongnam-do; 충청 남도; 忠清南道)
  • Provinsi Jeolla Lor (Jeollabuk-do; 전라 북도; 全羅北道)
  • Provinsi Jeolla Kidul (Jeollanam-do; 전라 남도; 全羅南道)
  • Provinsi Gyeongsang Lor (Gyeongsangbuk-do; 경상 북도; 慶尚北道)
  • Provinsi Gyeongsang Kidul (Gyeongsangnam-do; 경상 남도; 慶尚南道)
  • Provinsi Jeju (Jeju-do; 제주도; 濟州道)

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Wikivoyage   Pirsani pandhuan wisata Koréa Kidul ing Wikivoyage


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Koréa_Kidul&oldid=865346"