Daejeon

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Daejeon

Daejeon inggih punika kutha ingkang paling ageng angka 5 wonten inng Korea Kidul. Cacahipun pendudukipun punika luwih saking 1,5 yuta wong (2010)[1] sawetawis wiyaripun inggih punika 539,84 km². Kutha punika dados papan ngawontenaken Piala Dunia FIFA 2002.

Sejarah[besut | besut sumber]

Wewengkon Daejeon kanthi historis punika dipuntepangi minangka Hanbat (한밭)[2], wonten ing basa Korea ingkang ateges "sabin (sawah) ingkang wiyar". Istilah "Daejeon" punika ateges bab ingkang sami wonten ing Hanja (aksara Tionghoa). Kados ingkang dipuncathet wonten ing sejarah, Daejeon punika kawiwitan saking satunggaling desa alit ingkang kathah pendudukipun. Nanging ing taun 1905, jalur sepur Gyeongbu wiwit dipunginakaken saking Seoul dhateng Busan. Kejawi punika ugi mbikak satunggaling stasiun kanggé mandeg wonten ing Daejeon. Boten dangu saklajengipun wonten ing taun 1926, nalika wonten ing mangsa pamarentahanipun Jepang, jalur sepur Honam dipunbangun ing antawisipun Daejeon lan Mokpo, ingkang ngewahi Mokpo dados satunggaling penghubung utama transportasi (major transportational hub). Menika amargi papan geografisipun lan raketipun transportasi, Daejeon tuwuh ngrembaka kanthi rikat.

Wonten ing taun 1932, ibukota provinsi Chungnam punika dipunpindhah saking Gongju dhateng Daejeon. Saksampunipun kalih éwah-ewahan watesing kutha Daejeon, ingkang saged damel kutha Daeduk ingkang mapan wonten ing sisihing dados bagiyan saking Daejeon, kutha punika dados satunggaling kutha metropolis ing taun 1993.

Wonten ing taun 1997, nalika wonten desentralisasi populasi wonten ing Seoul, Daejeon Government Complex dipunbangun lan minangka asilipun populasi Daejeon punika sansaya tambah[3][4]. Samenika tuwuhing populasi Daejeon mapan wonten ing angka kalih ing negara punika, saksampunipun Seoul. Saged ngasilaken sapérangan ageng proyek-proyek kompleks apartemen lan industri kanthi teknologi inggil wonten ing Yuseong-gu.

Pamerangan administratif[besut | besut sumber]

Daejeon punika dipunperang dados 5 distrik ("Gu").

NamaHangulHanja
Daedeok-gu대덕구大德區
Dong-gu동구東區
Jung-gu중구中區
Seo-gu서구西區
Yuseong-gu유성구儒城區

Kutha kembar[besut | besut sumber]

Pranala njawi[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ "Population, Households and Housing Units". Korean Statistical Information System. Korea National Statistical Office. Dijupuk 2007-02-28. [pranala mati permanèn]
  2. ^ 선사시대의대전 [Prehistoric War] (ing basa Korean). Daejeon.go.kr. Diarsip saka sing asli ing 2014-01-13. Dijupuk 2014-03-22. 
  3. ^ "Daejeon Government Complex". Government Buildings Management Service. Dijupuk 2007-02-22. [pranala mati]
  4. ^ Oh, Changyeop (2006-03-22). "Daejeon, Larger Population than Gwangju". Prometheus (ing basa Korean). Dijupuk 2007-02-22. 이러한 대전의 인구증가 요인은 지난 1998년 정부대전청사 이전과 한국철도공사, 특허법원, 대덕연구단지 등이 자리를 잡은 것과 관련이 있다.