Basa Koréa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Basa Korea)
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Koréa
한국어, 조선말
Hangugeo, Chosŏnmal
Hangugeo-Chosono.png
AsalKoréa Kidul, Koréa Lor, Républik Rakyat Cina, Indonésia
Panyatur asli
78 yuta[1] (tanpa surya)
basa isolat utawa Altaik (isih dadi pasulayan)
Eksklusif Hangul (Koréa Lor), campuran Hangul lan hanja (Koréa Kidul), utawa aksara Sirilik (arang dianggo ing Goryeomal)
Status resmi
Basa resmi ing
Basa Koréa}}~~~~ Yèn Panjenengan nduwèni penggalih kaca iki ora layak dibusak, utawa Panjenengan sumedya mbenakaké kaca iki, utawa Panjenengan ora sarujuk karo usulan pambusakan iki, mangga udaraké alesan Panjenengan ing kaca parembugané. Paméling iki aja kokbusak!Deleng uga aturan sing bisa dadi alesan kena apa kaca iki diusulaké kanggo dibusak. Panata: Cèk menawa ana pranala menyang kaca iki, vèrsi-vèrsi sadurungé lan log sadurungé mbusak. Kaca iki kabesút pungkasan déníng Wong Asor 123 (Pasumbang • Lóg) 162 dina 1205 menít kepungkúr. Korea Utara [[Korea Utara]]
Basa Koréa}}~~~~ Yèn Panjenengan nduwèni penggalih kaca iki ora layak dibusak, utawa Panjenengan sumedya mbenakaké kaca iki, utawa Panjenengan ora sarujuk karo usulan pambusakan iki, mangga udaraké alesan Panjenengan ing kaca parembugané. Paméling iki aja kokbusak!Deleng uga aturan sing bisa dadi alesan kena apa kaca iki diusulaké kanggo dibusak. Panata: Cèk menawa ana pranala menyang kaca iki, vèrsi-vèrsi sadurungé lan log sadurungé mbusak. Kaca iki kabesút pungkasan déníng Wong Asor 123 (Pasumbang • Lóg) 162 dina 1205 menít kepungkúr. Koréa Kidul [[Koréa Kidul]]
Yanbian (Basa Koréa}}~~~~ Yèn Panjenengan nduwèni penggalih kaca iki ora layak dibusak, utawa Panjenengan sumedya mbenakaké kaca iki, utawa Panjenengan ora sarujuk karo usulan pambusakan iki, mangga udaraké alesan Panjenengan ing kaca parembugané. Paméling iki aja kokbusak!Deleng uga aturan sing bisa dadi alesan kena apa kaca iki diusulaké kanggo dibusak. Panata: Cèk menawa ana pranala menyang kaca iki, vèrsi-vèrsi sadurungé lan log sadurungé mbusak. Kaca iki kabesút pungkasan déníng Wong Asor 123 (Pasumbang • Lóg) 162 dina 1205 menít kepungkúr. Republik Rakyat Cina [[Republik Rakyat Cina]])
Cithakan:Country data Amérikah Sarékat (minoritas lan bantuan)
Diatur déningKoréa Kidul:
Institusi Nasional Basa Koréa
국립국어원 Koréa Lor:
Sahoe Kwahagwon Ŏhak Yŏnguso
사회과학원 어학연구소
Kodhe basa
ISO 639-1ko
ISO 639-2kor
ISO 639-3kor

Cithakan:Teks Koréa

Basa Koréa (Aksara Jawa: ꦧꦱꦏꦺꦴꦫꦾ ) (한국어/조선말) iku basa kang paling akèh dianggo ing Koréa, lan dadi basa resmi Koréa Kidul lan Koréa Lor. Basa iki uga dituturaké kanthi luas ing Yanbian ing Cina timur laut. Secara keseluruhan terdapat sakiwa-tengené 78 yuta penutur basa Koréa ing saindhenging donya kalebu kelompok-kelompok gedhé ing Uni Sovyèt, AS, Kanada lan Jepang. Klasifikasi resmi basa Koréa isih durung disetujoni kanthi universal, nanging dianggep déning akèh wong minangka basa isolat. Sawetara ahli basa nglebokaké sajeroning golongan basa Altaik. Basa Koréa uga akèh mèmper karo basa Jepang kang status kakerabatané uga kurang jelas.

Sistem panulisan basa Koréa kang asli — karan Hangul — minangka sistem kang silabik lan fonetik. Aksara-aksara Sino-Koréa (Hanja) uga dipigunakaké kanggo nulis basa Koréa. Sanadyan tembung-tembung kang paling umum dipigunakaké wujud Hangul, punjul 70% kosakata basa Koréa dumadi saka tembung-tembung kang diwangun saka Hanja utawa dijupuk saka basa Mandarin.

Huruf iki kawanuhaké déning Raja Sejong ing abad angka 15, dikenal minangka Hunmin Jeongeum. Nanging istilah Hangul nembé dikenal ing wiwitan abad angka 20. Sawisé Hangeul dipigunakaké, mung isih tetep dianggo, déné Hangeul dianggo déning wong-wong kang ora duwé pendhidhikan, wanita lan bocah-bocah.

Nanging sajeroning perkembangané, Hangeul tansaya akèh dipigunakaké malah ing abad angka 19 lan wiwitan abad angka 20, panggunaan Hangeul lan Hanja seimbang. Nanging saiki, mung ditemoni ing tulisan-tulisan akademik lan resmi, déné amèh kabèh papan jeneng dalan, petunjuk, malah tulisan-tulisan informal ditulis ing tulisan Hangeul.

Basa Koréa sayektiné duwé dhialèk-dhialèk kang saling gegandhèngan siji lan sijiné. Saben wewengkon bisa mangertèni dhialèk liyané, kajaba dhialèk Pulo Jeju kang dianggep kurang bisa dimangertèni déning dhialèk-dhialèk provinsi lainnya.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. "Koréan". Ethnologue, 14th ed. Dibukak ing 2008-09-25.

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Wiktionary-logo.svg
Pirsani informasi ngenani Basa Koréa ing KamusWiki.