Aksara Sirilik

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Aksara Kirilik (utawa azbuka, saka jeneng lawas aksara-aksara pisanan) iku sajinis aksara sing dipigunakaké kanggo nulis enem basa Slavia asli (Rusputen, Bulgariyan, Makedoniyan, Rusiyan, Serbiyan, lan Ukrayinan) lan akèh basa-basa liyané sing dipigunakaké ing Uni Soviyet, Asiya, lan Eropah Wétan.

Etimologi[sunting | Owah sumber]

Aksara Kirilik dijenengaké asal saka jeneng Santo Kirillus (Basa Yunani: ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ, "Agios Kurillos"). Santo Kirillus lan Santo Methodius (saduluré), yakuwi para misiyonaris saka Konstantinopel sing miturut crita nyiptakaké aksara Kirilik nalika nyebaraké agama Kristen ing Bangsa Slawiya.

Basa Rusia[sunting | Owah sumber]

Tabel iki nuduhaké aksara Kirilik sing dipigunakaké ing basa Rusia.

Aksara gedhé  Aksara cilik  Jeneng  Wuni
А а a /a/
Б б be /b/
В в ve /v/
Г г ge /g/
Д д de /d/
Е е je /ye/
Ё ё jo /yo/
Ж ж zhe /z`/
З з ze /z/
И и i /i/
Й й i-kratkoje /y/
К к ka /k/
Л л el, elj /l/
М м em /m/
Н н en /n/
О о o /o/
П п pe /p/
Р р er /r/
С с es /s/
Т т te /t/
У у u /u/
Ф ф ef /f/
Х х xa /kh/
Ц ц tse /ts/
Ч ч che /c/
Ш ш sha /s`/
Щ щ scha /S`c/
Ъ ъ tvjordyj znak
Ы ы y /yi/
Ь ь mjaxkij znak
Э э e /e/
Ю ю ju /yu/
Я я ja /ya/

Basa Ukraina[sunting | Owah sumber]

Tabel iki nuduhaké aksara Kirilik sing dipigunakaké ing Ukrayinan.

Aksara basa Ukraina
А а Б б В в Г г Ґ ґ Д д Е е Є є Ж ж З з И и
І і Ї ї Й й К к Л л М м Н н О о П п Р р С с
Т т У у Ф ф Х х Ц ц Ч ч Ш ш Щ щ Ю ю Я я Ь ь

Basa Belarus[sunting | Owah sumber]

Tabel iki nuduhaké aksara Kirilik sing dipigunakaké ing Rusputen.

Aksara basa Belarus
А а Б б В в Г г Д д Е е Ё ё Ж ж З з І і Й й
К к Л л М м Н н О о П п Р р С с Т т У у Ў ў
Ф ф Х х Ц ц Ч ч Ш ш Ы ы Ь ь Э э Ю ю Я я

Basa Bulgaria[sunting | Owah sumber]

Tabel iki nuduhaké aksara Kirilik sing dipigunakaké ing Bulgariyan.

Aksara basa Bulgaria
А а Б б В в Г г Д д Е е Ж ж З з И и Й й К к
Л л М м Н н О о П п Р р С с Т т У у Ф ф Х х
Ц ц Ч ч Ш ш Щ щ Ъ ъ Ь ь Ю ю Я я

Basa Serbia[sunting | Owah sumber]

Tabel iki nuduhaké aksara Kirilik sing dipigunakaké ing Serbiyan.

Aksara basa Serbia
А а Б б В в Г г Д д Ђ ђ Е е Ж ж З з И и Ј ј
К к Л л Љ љ М м Н н Њ њ О о П п Р р С с Т т
Ћ ћ У у Ф ф Х х Ц ц Ч ч Џ џ Ш ш

Basa Makedonia[sunting | Owah sumber]

Tabel iki nuduhaké aksara Kirilik sing dipigunakaké ing Makedoniyan.

Aksara basa Makedonia
А а Б б В в Г г Д д Ѓ ѓ Е е Ж ж З з Ѕ ѕ И и
Ј ј К к Л л Љ љ М м Н н Њ њ О о П п Р р С с
Т т Ќ ќ У у Ф ф Х х Ц ц Ч ч Џ џ Ш ш

Deleng uga[sunting | Owah sumber]

Pranala jaba[sunting | Owah sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Aksara_Sirilik&oldid=931094"