Alfabèt Kiril

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
(Dipunpindhah saking Aksara Sirilik)
Jujug: pandhu arah, pados

Aksara Kirilik (utawa azbuka, saka jeneng lawas aksara-aksara pisanan) iku sajinis aksara sing dipigunakaké kanggo nulis enem basa Slavia asli (Rusputen, Bulgariyan, Makedoniyan, Rusiyan, Serbiyan, lan Ukrayinan) lan akèh basa-basa liyané sing dipigunakaké ing Uni Soviyet, Asiya, lan Éropah Wétan.

Etimologi[sunting | besut sumber]

Aksara Kirilik dijenengaké asal saka jeneng Santo Kirillus (Basa Yunani: ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ, "Agios Kurillos"). Santo Kirillus lan Santo Methodius (saduluré), ya iku para misiyonaris saka Konstantinopel sing miturut carita nyiptakaké aksara Kirilik nalika nyebaraké agama Kristen ing Bangsa Slawiya.

Basa Rusia[sunting | besut sumber]

Tabel iki nuduhaké aksara Kirilik sing dipigunakaké ing basa Rusia.

Aksara gedhé  Aksara cilik  Jeneng  Wuni
А а a /a/
Б б be /b/
В в ve /v/
Г г ge /g/
Д д de /d/
Е е je /ye/
Ё ё jo /yo/
Ж ж zhe /z`/
З з ze /z/
И и i /i/
Й й i-kratkoje /y/
К к ka /k/
Л л el, elj /l/
М м em /m/
Н н en /n/
О о o /o/
П п pe /p/
Р р er /r/
С с es /s/
Т т te /t/
У у u /u/
Ф ф ef /f/
Х х xa /kh/
Ц ц tse /ts/
Ч ч che /c/
Ш ш sha /s`/
Щ щ scha /S`c/
Ъ ъ tvjordyj znak
Ы ы y /yi/
Ь ь mjaxkij znak
Э э e /e/
Ю ю ju /yu/
Я я ja /ya/

Basa Ukraina[sunting | besut sumber]

Tabel iki nuduhaké aksara Kirilik sing dipigunakaké ing Ukrayinan.

Aksara basa Ukraina
А а Б б В в Г г Ґ ґ Д д Е е Є є Ж ж З з И и
І і Ї ї Й й К к Л л М м Н н О о П п Р р С с
Т т У у Ф ф Х х Ц ц Ч ч Ш ш Щ щ Ю ю Я я Ь ь

Basa Belarus[sunting | besut sumber]

Tabel iki nuduhaké aksara Kirilik sing dipigunakaké ing Rusputen.

Aksara basa Belarus
А а Б б В в Г г Д д Е е Ё ё Ж ж З з І і Й й
К к Л л М м Н н О о П п Р р С с Т т У у Ў ў
Ф ф Х х Ц ц Ч ч Ш ш Ы ы Ь ь Э э Ю ю Я я

Basa Bulgaria[sunting | besut sumber]

Tabel iki nuduhaké aksara Kirilik sing dipigunakaké ing Bulgariyan.

Aksara basa Bulgaria
А а Б б В в Г г Д д Е е Ж ж З з И и Й й К к
Л л М м Н н О о П п Р р С с Т т У у Ф ф Х х
Ц ц Ч ч Ш ш Щ щ Ъ ъ Ь ь Ю ю Я я

Basa Serbia[sunting | besut sumber]

Tabel iki nuduhaké aksara Kirilik sing dipigunakaké ing Serbiyan.

Aksara basa Serbia
А а Б б В в Г г Д д Ђ ђ Е е Ж ж З з И и Ј ј
К к Л л Љ љ М м Н н Њ њ О о П п Р р С с Т т
Ћ ћ У у Ф ф Х х Ц ц Ч ч Џ џ Ш ш

Basa Makedonia[sunting | besut sumber]

Tabel iki nuduhaké aksara Kirilik sing dipigunakaké ing Makedoniyan.

Aksara basa Makedonia
А а Б б В в Г г Д д Ѓ ѓ Е е Ж ж З з Ѕ ѕ И и
Ј ј К к Л л Љ љ М м Н н Њ њ О о П п Р р С с
Т т Ќ ќ У у Ф ф Х х Ц ц Ч ч Џ џ Ш ш

Deleng uga[sunting | besut sumber]

Pranala jaba[sunting | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Alfabèt_Kiril&oldid=984992"