Basa Bulgari

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Basa Bulgaria)
Basa Bulgaria / Български
Bulgarski
Asal Bulgaria lan saubengé
Laladan Balkan
Panyatur asli
12 juta (tanpa surya)
basa Indo-Éropah

 basa Slavik
  basa Slavik Kidul
   Wétan

    Basa Bulgaria
Status resmi
Basa resmi ing
Bulgaria
Diatur déning ?
Kodhe basa
ISO 639-1 bg
ISO 639-2 bul
ISO 639-3

Basa Bulgari (Български) iku basa Slavik Kidul sing kanthi cedhak gegandhèngané karo basa Makedonia, Serbia, Kroasia lan Slovenia, kanthi cacahing penutur nganti 9 yuta ing Bulgari, Ukraina lan Makedonia.

Sajarah[besut | besut sumber]

Pisanan basa Bulgari muncul awujud tulisan ing abad kaping 9 sajeroning gagrag wiwitan abjad Sirilik. Minangka basa Slavik pisanan sing ditulis. Basa sastra modhèren sing adhedhasar basa Bulgari logat asli dikukuhaké sawisé Bulgari ‘mardika’ ing taun 1878. Akèh tembung saka basa Yunani lan Turki diadopsi menyang basa Bulgari ing sajeroning mangsa khilafah Turki Utsmani (1396-1878). Sawisé iku tembung-tembung saka basa Rusia, Prancis, lan Jerman banjur disilih sajeroning basa iki.

А а
/a/
Б б
/b/
В в
/v/
Г г
/g/
Д д
/d/
Е е
/ɛ/
Ж ж
/ʒ/
З з
/z/
И и
/i/
Й й
/j/
К к
/k/
Л л
/l/
М м
/m/
Н н
/n/
О о
/ɔ/
П п
/p/
Р р
/r/
С с
/s/
Т т
/t/
У у
/u/
Ф ф
/f/
Х х
/x/
Ц ц
/ʦ/
Ч ч
/tʃ/
Ш ш
/ʃ/
Щ щ
/ʃt/
Ъ ъ
/ɤ̞/, /ə/
Ь ь
/◌ʲ/
Ю ю
/ju/
Я я
/ja/

Frase basa[besut | besut sumber]

Translasi Frase IPA Pocapan Cathetan
halo здравей (zdravéi)
halo здрасти (zdrásti) (ora resmi)
sugeng énjang Добро утро (dobró útro)
sugeng siyang Добър ден (dóbŭr den)
sugeng dalu Добър вечер (dóbŭr véčer)
sugeng saré Лека нощ (léka nošt)
sugeng tindak Довиждане (dovíždane)
kabaripun kadospundi? Как си? (kák si)
saé Добре съм (dobré sŭm)
Wonten pundi paturasanipun? Къде е тоалетната? (kŭde e toalétnata?)
kabèh apik Всичко най-хубаво (vsíčko nái-húbavo)
salam Поздрави (pózdravi)
matur nuwun Благодаря (blagodariá)
basa Bulgari Български език (bŭlgarski ezík)
ya да (da)
ora не (ne)
mesthi waé разбира се (razbíra se)
mangga mlebet! Влезте, моля! (vlézte mólia) (resmi [2nd p. jamak])
Mlebet! Влез! (vlez) (resmi [2nd p. tunggal])

Pranala njaba[besut | besut sumber]