Basa Turki

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Basa Turki
Dianggo ing: Flag of Turki Turki,
Bendera_Bulgaria Bulgaria,
Bendera_Makedonia  Makedonia,
Bendera_Romania  Romania,
Flag of the Turkish Republic of Northern Cyprus.svg Siprus Utara,
Flag of Yunani Yunani,
Flag of Iraq.svg Irak,
Bendera_Suriah Suriah,[1]
Flag of Azerbaijan.svg Azerbaijan,[2]
Flag of Germany.svg Jerman,
Cithakan:PRA,
Flag of the Netherlands Walanda,
Flag of Austria Austria,
Flag of Uzbekistan.svg Uzbekistan,
Cithakan:BRI,
Bendera_Amerika Serikat Amerika Serikat,
Flag of Belgium.svg Belgia,
Cithakan:SWI,
Flag of Italia Italia 
Region: Anatolia, Siprus, Balkan, Kaukasus, Eropah Tengah, Eropah Kulon
Cacahing penutur: 70-100 juta
Rumpun basa: Altaic
 Turki
  Turki Kidul
   Basa Turki 
Status basa
Basa resmi ing: Flag of Turki Turki,
Flag of Cyprus.svg Siprus,
Flag of the Turkish Republic of Northern Cyprus.svg Siprus Utara,
Bendera_Makedonia  Makedonia,
Flag of Kosovo.svg Kosovo
Diatur déning:
Kodhe Basa
ISO 639-1: tr
ISO 639-2: tur
ISO 639-3: tur

Bahasa Turki kagolong kulawarga basa-basa Turki paling kulon, lan kanthi gunggung penutur paling akèh yèn dibandingaké karo basa-basa Turki liyané.

Asal mula[sunting | sunting sumber]

Basa Turki wiwitané asal saka Asia Tengah yakuwi klompok sing diarani klompok Oguz pindhah-pindhah nganti tekan jazirah Anatolia, Asia Cilik. Basa cabang Oguz iki saya suwé owah. Klompok Oguz iki nyebar wiwit Anatolia nganti Selat Bosporus. Klompok sing nggawa basa iki yaiku klompok Seljuk ing abad ka-10. Miwiti Islam dianut masarakat Turki, basa Turki ing wilayah Anatolia wiwit nyerep manéka kosakata saka basa Arab lan basa Persia. Basa Turki sabanjuré ing abad 15 nggayuh puncak kejayaané ing mangsa Kalifah Usmaniyah. Ing jaman Usmaniyah iki, basa Turki ditulis nganggo sajinis abjad Arab. Ananging, wiwit taun 1928, Mustafa Kemal Atatürk, sing dikenal minangka bapak Turki Sekuler ngupaya nggawa Turki dadi modhèrn lan ngganti kabèh éjaan basa Turki nganggo aksara Latin.

Klasifikasi basa[sunting | sunting sumber]

Basa Turki kuwi anggota cabang saka Basa-basa Turki , sing dumadi saka basa Turki Gagauz lan basa Turki Khorasani. Kagolong subklompok Turki Kidul, sing kagolong jroning klompok basa Altai.

Dhaérah sebaran tutur[sunting | sunting sumber]

Basa Turki dituturaké ing Turki lan 35 negara liyané. Basa iki dituturaké ing Bulgaria watara 1 yuta jiwa, Yunani watara 100 èwu jiwa, Republik Turki Siprus Lor watara 18% pedunung Siprus, Makedonia watara 86.591 jiwa, Rumania ing kawasan Dobruja lan Uzbekistan, basa iki uga disebut basa Osmanli.

Status resmi[sunting | sunting sumber]

Basa Turki dadi basa resmi ing Turki lan Republik Turki Siprus Lor. Saliyané iku, uga diajaraké ing sekolah-sekolah komunitas Turki ing Bulgaria, Yunani, Makedonia lan Rumania.

Dhialèk[sunting | sunting sumber]

Basa Turki kapérang jroning sawetara dhialèk,kayadéné dhialèk Danubia sing dituturaké ing tlatah Balkan, Gaziantep, Sanliurfa, Edirne, Razgrad, Dinler, Rumelia, Karamanli lan Eskisehir.

Sistem panulisan[sunting | sunting sumber]

Ing jaman Kalifah Usmaniyah, basa Turki ditulis nganggo sajinis Abjad Arab, nanging wiwit taun 1928, basa Turki ditulis nganggo Aksara Latin sing dimodifikasi.

Catatan kaki[sunting | sunting sumber]

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Basa_Turki&oldid=826047"