Basa Turki

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Basa Turki
Asal  Turki,
Bendera_Bulgaria Bulgaria,
Bendera_Makedonia  Makedonia,
Bendera_Romania  Romania,
Flag of the Turkish Republic of Northern Cyprus.svg Siprus Utara,
 Yunani,
Flag of Iraq.svg Irak,
Bendera_Suriah Suriah,[1]
Flag of Azerbaijan.svg Azerbaijan,[2]
Flag of Germany.svg Jerman,
Cithakan:PRA,
 Walanda,
 Austria,
Flag of Uzbekistan.svg Uzbekistan,
Cithakan:BRI,
Bendera_Amerika Serikat Amerika Serikat,
Flag of Belgium.svg Belgia,
Cithakan:SWI,
 Italia
Laladan Anatolia, Siprus, Balkan, Kaukasus, Éropah Tengah, Éropah Kulon
Panyatur asli
70-100 juta (tanpa surya)
Altais?
Status resmi
Basa resmi ing
 Turki,
Flag of Cyprus.svg Siprus,
Flag of the Turkish Republic of Northern Cyprus.svg Siprus Utara,
Bendera_Makedonia  Makedonia,
Flag of Kosovo.svg Kosovo
Sandi basa
ISO 639-1 tr
ISO 639-2 tur
ISO 639-3 tur

Basa Turki kagolong kulawarga basa-basa Turki paling kulon, lan kanthi gunggung penutur paling akèh yèn dibandingaké karo basa-basa Turki liyané.

Asal mula[besut | besut sumber]

Basa Turki wiwitané asal saka Asia Tengah ya iku klompok sing diarani klompok Oguz pindhah-pindhah nganti tekan jazirah Anatolia, Asia Cilik. Basa cabang Oguz iki saya suwé owah. Klompok Oguz iki nyebar wiwit Anatolia nganti Selat Bosporus. Klompok sing nggawa basa iki ya iku klompok Seljuk ing abad ka-10. Miwiti Islam dianut masarakat Turki, basa Turki ing wewengkon Anatolia wiwit nyerep manéka kosakata saka basa Arab lan basa Pèrsi. Basa Turki sabanjuré ing abad 15 nggayuh puncak kejayaané ing mangsa Kalifah Usmaniyah. Ing jaman Usmaniyah iki, basa Turki ditulis nganggo sajinis abjad Arab. Ananging, wiwit taun 1928, Mustafa Kemal Atatürk, sing dikenal minangka bapak Turki Sekuler ngupaya nggawa Turki dadi modhèrn lan ngganti kabèh éjaan basa Turki nganggo aksara Latin.

Klasifikasi basa[besut | besut sumber]

Basa Turki iku anggota cabang saka Basa-basa Turki, sing dumadi saka basa Turki Gagauz lan basa Turki Khorasani. Kagolong subklompok Turki Kidul, sing kagolong jroning klompok basa Altai.

Laladan sebaran tutur[besut | besut sumber]

Basa Turki dituturaké ing Turki lan 35 nagara liyané. Basa iki dituturaké ing Bulgaria watara 1 yuta jiwa, Yunani watara 100 èwu jiwa, Républik Turki Siprus Lor watara 18% padunung Siprus, Makedonia watara 86.591 jiwa, Rumania ing kawasan Dobruja lan Uzbekistan, basa iki uga disebut basa Osmanli.

Status resmi[besut | besut sumber]

Basa Turki dadi basa resmi ing Turki lan Républik Turki Siprus Lor. Saliyané iku, uga diajaraké ing sekolah-sekolah komunitas Turki ing Bulgaria, Yunani, Makedonia lan Rumania.

Dhialèk[besut | besut sumber]

Basa Turki kapérang jroning sawetara dhialèk,kayadéné dhialèk Danubia sing dituturaké ing tlatah Balkan, Gaziantep, Sanliurfa, Edirne, Razgrad, Dinler, Rumelia, Karamanli lan Eskisehir.

Sistem panulisan[besut | besut sumber]

Ing jaman Kalifah Usmaniyah, basa Turki ditulis nganggo sajinis Abjad Arab, nanging wiwit taun 1928, basa Turki ditulis nganggo Aksara Latin sing dimodifikasi.

Catatan kaki[besut | besut sumber]

  1. ^ "Syrian Turks". 
  2. ^ Taylor & Francis Group (2003). Eastern Europe, Russia and Central Asia 2004 (ing English). Routledge. kk. p. 114. ISBN 978-1857431872. Dijupuk 2008-03-26. 

Deleng uga[besut | besut sumber]

Pranala jaba[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Basa_Turki&oldid=1108435"