Rumeni

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Romania)
România
Pitakaning Rumèni
Flag
Coat of arms of Rumèni
Coat of arms
Motto: ?
Anthem: Deşteaptă-te, române!
Location of Rumèni
Capital
and largest city
Bukares
Official languagesRumèni
GovernmentRépublik demokratis
Kamardikan
• Water (%)
3%
Population
• 2017 estimate
19.638.000 (99)
• 2002 census
21.698.181
GDP (PPP)2005 estimate
• Total
US$213,892 miliar (42)
• Per capita
US$7.641 (74)
HDI (2003)0,792
Error: Invalid HDI value · 64
CurrencyLeu (RON)
Time zoneUTC+2 (EET)
• Summer (DST)
UTC+3 (EEST)
Calling code40
Internet TLD.ro

Rumèni (utawa Romenia) yaiku nagara ing kidul-wétan Éropa, ing laladan Balkan lan minangka siji-sijiné nagara ing laladan iki sing basané turunan saka basa Latin.

Pulitik[besut | besut sumber]

Rumèni iku nagara republik demokratis. Cabang lègislatif pamaréntahan Rumania dumadi saka rong majelis, Senat (Senat), kang duwé 137 anggota (taun 2005), lan Camera Deputatilor (Majelis Endhèk), kang duwé 332 anggota (taun 2004). Anggota saka majelis-majelis iki dipilih saben patang taun.

Présidhèn Rumèni, kepala cabang èksekutif, uga dipilih déning pilihan umum, saben limang taun. Présidhèn nunjuk mahamantri, kang ngepalani pamaréntahan.

Provinsi[besut | besut sumber]

Rumèni dibagi dadi 41 judete, utawa sejinis provinsi, lan siji kuthamadya: Bukarest (Bucureşti) - kutha krajan nagara. Ing ngisor iki pratélan provinsi Rumèni (urutan kanthi alfabet):

Deleng uga[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]


 
Uni Eropah (EU)
Gendéra Uni Eropah

Austria | Belanda | Belgia | Britania Raya | Bulgaria | Ceko | Denmark | Estonia | Finlandia | Jerman | Hongaria | Irlandia | Italia | Latvia | Lituania | Luxemburg | Malta | Perancis | Polandia | Portugal | Rumania | Siprus | Slowakia | Slovenia | Spanyol | Swedia | Yunani