Honggari

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Hongaria)
Magyar Köztársaság
Gendéra Lambang nagara
Antem: Himnusz (Isten, áldd meg a magyart)
Kutha krajan
lan paling gedhé
Budapest
Basa resmi Hongaria
Papréntahan Républik demokratis
Didirikan
 •  Banyu (%) 0,74%
Cacah jiwa
 •  Rantaman 2006 10.070.000 (82)
 •  Cacah sirah 2001 10.198.315
GDP  (PPP) Rantaman 2005
 •  Gunggung US$162.289 juta (49)
 •  Per kapita US$16.627 (43)
Valuta Forint (HUF)
Wilayat wektu CET (UTC+1)
 •  Mangsa Panas (DST) CEST (UTC+2)
Kodhé bèl 36
TLD Internèt .hu
Peta Hongaria

Républik Hongaria iku nagara ing bawana Éropah. Padunungé cacahé kira-kira ana 11 yuta. Kutha krajanné iku Budapest. Nagara iki wewatesan karo Austria ing sisih kulon, Slowakia ing sisih lor, Ukraina ing sisih wétan, Rumania ing sisih kidul-wétan lan Kroasia sarta Serbia ing sisih kidul. Jroning basa saenggon, nagara iki dikenal minangka Magyarország sing tegesé laladan Magyar. Hongaria mbentuk kumpulan Visegrád bebarengan karo Polandia, Slowakia lan Républik Ceko.

Sajarah[besut | besut sumber]

Artikel utama: Sajarah Hongaria

Ing mangsa Kekaisaran Romawi, wong-wong Romawi ngarani wewengkon iki Pannonia (sisih kulon Kali Danube). Sawisé Roma klebon suku-suku Jermanik lan tekanan saka bangsa Karpia, Periode Migrasi terus nekakaké akèh penyerang. Wiwitan teka wong-wong Hun, sing mbangun sawijining imperium sing kuwat ing sangisoring Attila. Jeneng "Hongaria" manawa kaprabawan déning bangsa Hun, senadyan manawa jeneng iki asal saka jeneng aliansi Turkis ing abad kaping-7 sing disebut Onogur. Sawise pamarintahan wong-wong Hun memudar, suku-suku Jermanik liyane ya iku wong-wong Lombardi lan Gepid kuwasa ing Pannonia sajroning watara 100 taun. Ing mangsa iku uga suku-suku Slavia wiwit migrasi mangidul. Ing taun 560-an, banjur digantekake déning Avar sing kuwasa ing negri iku rong abad suwene. Wong-wong Prancis ing sangisoring Charlemagne saka kulon lan wong-wong Bulgar saka kidul-wetan wusanane kasil nggulingake wong-wong Avar ing wiwitan abad ka-9. Sabanjure wong-wong Frankia mundur, lan karajan Slavonik Moravia Raya sarta Kepangeranan Balaton nguwasani saperangan gedhe Pannonia nganti pungkasan abad iku. Wusanane bangsa Magyar migrasi menyang Hungaria ing pungkasan abad ka-9.

Wewengkon[besut | besut sumber]

Artikel utama: Wewengkon ing Hongaria

Sacara administratif Hongaria kapérang dados 19 kabupatèn. Nanging sanesipun punika, wonten setunggal kutha krajan (főváros): Budapest. Wonten 23 kabupatèn kutha (wangun tunggal: megyei jogú város) ing Hongaria, inggih punika:

Kabupatèn kota Kabupatèn (Kutha krajan kabupatèn)

Delengen uga[besut | besut sumber]

Pranala jaba[besut | besut sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Wikivoyage   Pirsani pandhuan wisata Honggari ing Wikivoyage


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Honggari&oldid=1072269"