Charlemagne

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Disambig.svg
Kanggo kagunaan liya, pirsani Charlemagne (disambiguasi).
Charles kang Agung
Charlemagne denier Mayence 812 814.jpg
Sawijining koin saka Charlemagne kanthi tulisan KAROLVS IMP AVG ( Karolus Imperator Augustus)
Kaisar Kekaisaran Carolingian
Panjenengan 25 Desember 800 – 28 Januari 814
Pamakuthan 25 Desember 800
Basilika Santo Petrus, Roma
Panerus Louis I
Raja Langobardi
Panjenengan 10 Juli 774 – 28 Januari 814
Pamakuthan 10 Juli 774
Pavia
Leluhur Desiderius
Panerus Louis I
Raja Frank
Panjenengan 9 Oktober 768 – 28 Januari 814
Pamakuthan 9 Oktober 768
Noyon
Leluhur Pepin kang Pendek
Panerus Louis I
Lair 2 April 742
Liège, Kerajaan Frank
Surud Januari 28, 814(814-01-28) (aged 71)
Aachen, Kekaisaran Karoling
Astana Katedral Aachen
Garwa
Putra
Wangsa Karoling
Bapa Pepin kang Pendek
Ibu Bertrada dari Laon
Agama Katolik Roma
Lukisan Charlemagne.

Karel ingkang Agung utawi Karel Agung (Prancis: Charlemagne; basa Latin: Carolus Magnus utawi Karolus Magnus; basa Jerman: Karl der Große; basa Inggris: Charles the Great, basa Italia: Carlo Magno) (742 utawi 74728 Januari 814), punika nata kaum Frank wiwit taun 768 dumugi taun 814 lan kaum Lombard wiwit taun 774 dumugi taun 814. Panjenenganipun dipunnobataken minangka Imperator Augustus ing Roma ing dinten natal taun 800 déning Paus Leo III, lan mila dipunanggep arupi pangadeg Kakaisaran Romawi Suci (kanthi gelar Karel I). Liwat panaklukan lan pertahanan, panjenenganipun ngukuhaken lan miyaraken kakuwaosanipun ngantos ngliputi sebagéyan ageng Éropah Kilèn. Panjenenganipun asring dipunanggep arupi bapa pangadeg Prancis lan Jerman, malah sok-sok minangka Bapa pangadeg Éropah. Panjenenganipun punika kaisar pisanan ing Kilèn wiwit runtuhipun Kakaisaran Romawi.

Pirsani ugi[sunting | besut sumber]

Réferènsi[sunting | besut sumber]

  • A. Kenneth Curtis, J. Stephen Lang & Randy Petersen, 100 Peristiwa Penting dalam Sejarah Kristen, Immanuel, 1999. Saged dipunwaos ing mrik

Pranala njawi[sunting | besut sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Charlemagne&oldid=960659"