Rumeni

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
România
Gendéra Lambang nagara
Sesanti: ?
Antem: Deşteaptă-te, române!
Kutha krajan
lan paling gedhé
Bukares
Basa resmi Rumeni
Papréntahan Républik demokratis
Kamardikan
 •  Banyu (%) 3%
Cacah jiwa
 •  Rantaman 2004 22.355.551 (49)
 •  Cacah sirah 2002 21.698.181
GDP  (PPP) Rantaman 2005
 •  Gunggung US$213,892 miliar (42)
 •  Per kapita US$7.641 (74)
HDI (2003) 0,792
Cacad: Angka HDI ora sah · 64
Valuta Leu (RON)
Zona wektu EET (UTC+2)
 •  Mangsa Panas (DST) EEST (UTC+3)
Kodhé bèl 40
TLD Internèt .ro

Rumeni (utawa Romenia) ya iku nagara ing kidul-wétan Éropah, ing laladan Balkan lan minangka siji-sijiné nagara ing laladan iki sing basané turunan saka basa Latin.

Pulitik[besut | besut sumber]

Rumeni iku nagara republik demokratis. Cabang lègislatif pamaréntahan Rumania dumadi saka rong majelis, Senat (Senat), kang duwé 137 anggota (taun 2005), lan Camera Deputatilor (Majelis Endhèk), kang duwé 332 anggota (taun 2004). Anggota saka majelis-majelis iki dipilih saben patang taun.

Présidhèn Rumeni, kepala cabang èksekutif, uga dipilih déning pamilihan umum, saben limang taun. Présidhèn nunjuk perdana mentri, kang ngepalani pamaréntahan.

Provinsi[besut | besut sumber]

Rumeni dibagi dadi 41 judete, utawa sejinis provinsi, lan siji kuthamadya: Bukarest (Bucureşti) - kutha krajan nagara. Ing ngisor iki pratélan provinsi Rumeni (urutan kanthi alfabet):

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]


 
Uni Eropah (EU)
Gendéra Uni Eropah

Austria | Belanda | Belgia | Britania Raya | Bulgaria | Ceko | Denmark | Estonia | Finlandia | Jerman | Hongaria | Irlandia | Italia | Latvia | Lituania | Luxemburg | Malta | Perancis | Polandia | Portugal | Rumania | Siprus | Slowakia | Slovenia | Spanyol | Swedia | Yunani