Lituania

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Républik Lithuania
Lietuvos Respublika
Gendéra Lambang nagara
Motto: "Tautos jėga vienybėje"
"Kakuwatan bangsa dumunung ing persatuan"
Antem: Tautiška giesmė
Pernah  Lituania  (oranye)– ing Éropah  (tan & white)– ing Uni Éropah  (tan)                 [Legend]
Pernah  Lituania  (oranye)

– ing Éropah  (tan & white)
– ing Uni Éropah  (tan)                 [Legend]

Kutha krajan Grand Coat of arms of Vilnius.png Vilnius
54°41′N 25°19′E / 54.683°N 25.317°E / 54.683; 25.317
Largest city kutha krajan
Basa resmi Basa Lithuania
Dhémonim Wong Lithuania
Papréntahan Parliamentary republic
 •  Prèsidhen Dalia Grybauskaitė
 •  Perdhana Mentri Andrius Kubilius
Kamardikan saka Rusia (1918)
 •  Lithuania mentioned 14 Februari 1009 
 •  Karajan 6 Juli, 1253 
 •  Personal union with Poland February 2, 1386 
 •  Polish-Lithuanian Commonwealth declared 1569 
 •  Russian/Prussian occupation 1795 
 •  Independence declared 16 Februari, 1918 
 •  1st Soviet occupation 3 Agustus, 1940 
 •  2nd Soviet occupation 1944 
 •  Independence restored 11 Maret, 1990 
 •  Nazi occupation 1941 
Laladan
 •  Gunggung 65.200 km2 (ka-123)
25.173 sq mi
 •  Banyu (%) 1,35%
Cacah jiwa
 •  Rantaman 2007 3,369,600 (130th)
 •  Karapetan 52/km2 (120th)
134/sq mi
GDP  (PPP) Rantaman 2008
 •  Gunggung $66 billion[1] (75th)
 •  Per kapita $19, 730 (49th)
GDP  (nominal) Rantaman 2008 IMF April
 •  Gunggung $48, 132 billion [1] (75th)
 •  Per kapita $14, 273 (53rd)
Gini (2003) 36
sedhengan
HDI (2007) Increase 0.862
Cacad: Angka HDI ora sah · 43rd
Valuta Euro (€) (EUR)
Wilayat wektu EET (UTC+2)
 •  Mangsa Panas (DST) EEST (UTC+3)
Kodhé bèl 370
TLD Internèt .lt1
1. Uga .eu, bebarengan karo nagara Uni Éropah liyané.

Républik Lithuania (Cithakan:Lang-lt) iku nagara kang dianggep bagéan saka Éropah Wétan utawa Éropah Lor.[2] Dumunung ing sadawané pasisir kidul-wétan Segara Baltik, wewatesan karo Latvia ing sisih lor, Belarus ing sisih kidul-wétan, Polandia, lan ènklav Rusia Kaliningrad Oblast ing sisih kidul-kulon. Lithuania iku anggota NATO lan Uni Éropah. Padunungé ana 3.4 yuta jiwa. Kutha paling gedhé lan sekaligus minangka kutha krajan nagara, ya iku Vilnius.

Pamérangan[besut | besut sumber]

Lithuania dumadi saka region-region:

  • Aukštaitija — maknané, "Highlands" utawa Lemah (tlatah) dhuwur
  • Samogitia (Lithuanian: Žemaitija) — maknané, the "Lowlands" utawa tlatah endhèk.
  • Dzūkija (Lithuanian: Dzūkija utawa Dainava)
  • Sudovia (Lithuanian: Sūduva utawa Suvalkija)
  • Lithuania Minor uga dikenal minangka "Prussian Lithuania" — (Lithuanian: Mažoji Lietuva utawa Prūsų Lietuva). Region iki tau dadi tlatah Prusi wiwit Abad tengahan nganti taun 1945. Saiki sebagéan gedhé dadi tlatah Rusia (Kaliningrad Oblast).

Kutha gedhé[besut | besut sumber]

Kutha Region Populasi Kapadhetan* (/km²) jembar (km²)
Vilnius East &0000000000544091.000000544.091 &0000000000001379.0000001.379 401
Kaunas Middle &0000000000355550.000000355.550 &0000000000002319.0000002.319 157
Klaipėda West &0000000000184684.000000184.684 &0000000000001926.0000001.926 98
Šiauliai North &0000000000127043.000000127.043 &0000000000001605.0000001.605 81
Panevėžys North &0000000000113668.000000113.668 &0000000000002236.0000002.236 52
Alytus South &0000000000068315.00000068.315 &0000000000001747.0000001.747 40
Marijampolė South &0000000000047014.00000047.014 &0000000000002271.0000002.271 21
Mažeikiai North &0000000000040572.00000040.572 &0000000000002956.0000002.956 14
Jonava Middle &0000000000034436.00000034.436
Utena East &0000000000032569.00000032.569 &0000000000002191.0000002.191 15,1

Budaya[besut | besut sumber]

Reca malaikat ing dhistrik Užupis, Vilnius
Artikel utama: Budaya Lithuania

Organisasi[besut | besut sumber]

Cathetan lan referensi[besut | besut sumber]

  1. ^ "Lithuania" (PDF). Country Pages. Forecasts. England: The Economist. 2008. 
  2. ^ PBB Geographical region and composition

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Temokna informasi luwih akèh ing Lithuania kanthi nggolèki ing proyèk kagandhèng Wikipedia
Wiktionary-logo.svg Dictionary definitions saka Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Textbooks saka Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Quotations saka Wikiquote
Wikisource-logo.svg Source texts saka Wikisource
Commons-logo.svg Images and media saka Commons
Wikinews-logo.svg News stories saka Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Learning resources saka Wikiversity

Wikivoyage   Pirsani pandhuan wisata Lituania ing Wikivoyage


 
Uni Eropah (EU)
Gendéra Uni Eropa

Austria | Walanda | Belgia | Britania Raya | Bulgaria | Ceko | Denmark | Estonia | Finlandia | Jerman | Hongaria | Irlandia | Italia | Latvia | Lituania | Luxemburg | Malta | Perancis | Polandia | Portugal | Rumania | Siprus | Slowakia | Slovenia | Spanyol | Swedia | Yunani


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Lituania&oldid=1052724"