Siprus

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Κυπριακή Δημοκρατία
Kypriakí Dimokratía (Yunani)
Kıbrıs Cumhuriyeti (Turki)
Motto: 
Lagu kabangsanYmnos pros tin Eleutherian 1
Ibu kutha
and largest city
Nikosia
Basa resmi Yunani, Turki
Pamaréntahan Républik
 -  Presidhèn Dimitris Christofias 2
Kamardikan
 -  Banyu (%) -
Pedunung
 -  2005 estimate 780.133 5 (155)
 -  2001 census 689.565 6
PDB (KKB) 2005 estimate
 -  Total US$15,76 miliar (117)
 -  Per capita US$19.633 (36)
Valuta Euro (EUR)
Zona wektu (UTC+2)
 -  Summer (DST)  (UTC+3)
Kodhe tilpun 357 7
Internet TLD .cy

Républik Siprus ya iku nagara pulo ing Segara Tengah bagéyan wétan, udakara 113 km kidulé Turki lan 120 km kuloné Suriah. Kutha krajané ya iku Nikosia. Kutha wigati liyané antara liya Limassol, Larnaca, Paphos, Famagusta, lan Kyrenia.

Wiwit taun 1974, ing bagéyan lor ana Républik Turki Siprus Lor, kang mung diakoni déning Turki.

Sajarah[besut | besut sumber]

Sawisé 1945[besut | besut sumber]

Siprus, nalika isih dadi jajahan Britania Raya, arep diwènèhaké marang Yunani. Nanging minoritas Turki nulak. Sidané kompromi disarujuki lan taun 1959 didegaké nagara Siprus mardika. Ananging nagara Yunani lan Turki kaloroné durung puas lan pungkasané taun 1974 sawijining kelompok kang kepéngin persatuan karo Yunani nganakaké kudéta kang diwales nganggo invasi Turki. Miwiti kadadéyan iku Turki mbanjur nguwasani wewengkon lor.

Anggota Uni Éropah[besut | besut sumber]

Tanggal 1 Mei 2004, Siprus dadi anggota Uni Éropah. Nanging kang diidinaké mèlu mung wewengkon kidul waé, séjé babé yèn wewengkon lor uga péngin dadi siji manèh. Pungkasané padunung wewengkon lor nekan pamaréntahé supaya dadi siji karo wewengkon kidul. Tanggal 24 April 2004 wewengkon lor (kang dipimpin déning Raouf Denktash) mratélakaké "iya" marang gagasan persatuan. Laladan kidul (kang dipimpin déning Tassos Papadopoulos) mratélakaké "ora" tumrap persatuan. Sidané mung bagéyan kidul waé kang dadi anggota Uni Éropah.

Ekonomi[besut | besut sumber]

Ekonomi Siprus gumantung marang ekspor produk tani (jeruk, kenthang, anggur, tembako) lan saka pariwisata. Sektor perikanan amèh ora ana artiné; tlatah banyu ing saubengé pulo kurang ana iwaké. Séjéné iku sektor pertambangan isih nguntungaké (tembaga, wesi, marmer lan gipsum). Tembung tembaga jroning basa-basa Éropah ngrupakaké derivasi saka tembung "Siprus" ing basa Yunani kupros, upamané tembung copper (basa Inggris) utawa koper (basa Walanda).

Uga pirsani[besut | besut sumber]

Pranala jaba[besut | besut sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Wikivoyage   Pirsani pandhuan wisata Siprus ing Wikivoyage

Peta Siprus


 
Uni Eropah (EU)
Gendéra Uni Eropah

Austria | Belanda | Belgia | Britania Raya | Bulgaria | Ceko | Denmark | Estonia | Finlandia | Jerman | Hongaria | Irlandia | Italia | Latvia | Lituania | Luxemburg | Malta | Perancis | Polandia | Portugal | Rumania | Siprus | Slowakia | Slovenia | Spanyol | Swedia | Yunani


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Siprus&oldid=1052647"