Bélarus

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Belarus
Рэспубліка Беларусь
Республика Беларусь
Respublika Biełaruś
Gendéra Lambang nagara
Sesanti: 
Antem: My Belarusy
Kita Bélarus
Kutha krajan
lan paling gedhé
Minsk
Basa resmi Belarus, Rusia
Papréntahan Républik
 •  Présidhèn Alexander Lukashenko
 •  Perdana Mentri Mikhail Myasnikovich
Kamardhikan
Cacah jiwa
 •  Rantaman September 2006 10.293.000 (65)
 •  Cacah sirah 1999 9.970.688
GDP  (PPP) Rantaman 2005
 •  Gunggung US$65,13 miliar (66)
 •  Per kapita US$6.646 (89)
Valuta Rubel (BYR)
Zona wektu (UTC+3)
Kodhé bèl 375
TLD Internèt .by

Bélarus, Républik Bélarus iku nagara ing jagad Éropah Wétan. Wewengkoné wewatesan karo Polen ing sisih kulon, Latvia lan Lituania ing sisih narasunya, Ruslan ing sisih lor lan wétan, lan Ukraina ing sisih kidul. Tlatahé diubengi dharat lan ora duwé wewengkon pasisir utawa segara. Mula kuwi Bélarus dadi nagara kapit-dharatan paling amba ing Éropah. Kutha krajané ya iku Minsk, nalika kuthagung liyané ya iku Brest, Hrodna, Homyel, Mahilyow, lan Vitsebsk. Ketuk abad angka 20 manéka krajan ing manéka kala tau bawahi tlatahé Bélarus kala iki, kaya ta Krajan Polatsk déning abad angka 11 ketuk angka 14, Kadipatèn Lituania, Kasaraharjan Polen-Lituania, lan Kamaharajan Ruslan.

Sing ndunungi cacahé kira-kira ana 9,49 yuta jiwa lan punjul 70%-é dumunung ing daérah kutha. Luwih saka 80% sing ndunungi gotrah Bélarusan, nalika gotrah sarwa-kurang sing akèh ya iku Ruslanan, Polenan, lan Ukrainan.

Dèning abad angka 16-angka 18 Bélarus kalebu ing bawah Kasaraharjan Polen-Lituania. Sadurungé taun 1992, Belarus dadi péranganing Uni Sovyet. Wiwit taun 1991 Républik Bélarus mardika.