Basa Ruslan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Basa Rusia(русский язык)
Dipituturaké ing: Rusia, dan nagara-nagara pecahan Uni Soviet
Laladan: Éropah Wétan lan Asia Lor
Gunggung penutur: 300 yuta
Rangking: 4 - 7
Klasifikasi
genetik:
Basa Indo-Éropah

 Basa Slavik
  Basa Slavik Timur
   Basa Rusia

Status Resmi
Basa Resmi: Rusia, Belarus, Ukraina, Kazakhstan lan PBB
Diatur déning: Akademi Sains Rusia lan Institut Basa Rusia
Kode Basa
ISO 639-1: ru
ISO 639-2(B): rus
SIL: RUS

Basa Rusia (русский язык /'ruski ja'zik/) iku basa Slavik sing paling akèh dipituturaké.

Basa Rusia klebu klompok basa-basa Slavik rumpun basa Indo-Éropah, lan duwé kerabat antara liya karo basa Sangskreta, Yunani, lan Latin.

Jroning rumpun basa Slavik, basa Rusia paling cedhak karo karo basa-basa Slavik Wétan, ya iku basa Belarus lan basa Ukraina. Kayadéné kaloro basa pungkasan iku, basa Rusia migunakaké abjad Sirilik sing dumadi saka 33 aksara sing diciptakaké déning loro tokoh Slavik ya iku Kirill (Cyril) lan Methodius (abad IX-X) adhedhasar abjad Yunani. Salah siji basa resmi PBB. Dipigunakaké minangka basa perantara (lingua franca) ing republik-republik tilas Uni Soviet. Cacahé penutur basa Rusia iku luwih saka 250 yuta (1990). Basa Rusia uga sugih karya sastra.

Basa resmi[besut | besut sumber]

Basa Rusia minangka basa resmi kanggo Rusia. Basa Rusia uga minangka basa resmi ing Kazakhstan, Kirgistan lan Belarusia, lan minangka basa resmi de-facto ing Abkhazia lan Ossetia Kidul. 97% sekolah ing Rusia ,75% ing Belarusia ,41% ing Kazakhstan, 25% ing Ukraina, 23% ing Kirgistan, 21% ing Moldaviaa, 7% ing Azerbaijan, 5% ing Georgia lan 2% ing Armenia lan Tajikistan nganggo basa Rusia minangka basa ing sekolah.

Sistem panulisan[besut | besut sumber]

Abjad[besut | besut sumber]

Abjad Rusia asalé saka abjad Sirilik sing dimodifikasi. Abjad Rusia cacahé ana 33 aksara. Tabel ing ngisor arupa abjad lan cara pangucapané.

А
/a/
Б
/b/
В
/v/
Г
/g/
Д
/d/
Е
/je/
Ё
/jo/
Ж
/ʐ/
З
/z/
И
/i/
Й
/j/
К
/k/
Л
/l/
М
/m/
Н
/n/
О
/o/
П
/p/
Р
/r/
С
/s/
Т
/t/
У
/u/
Ф
/f/
Х
/h/
Ц
/ʦ/
Ч
/ʨ/
Ш
/ʂ/
Щ
/ɕː/
Ъ
/-/
Ы
[ɨ]
Ь
/◌ʲ/
Э
/e/
Ю
/ju/
Я
/ja/

Referensi[besut | besut sumber]


Delengen uga[besut | besut sumber]

Pranala jaba[besut | besut sumber]

Wiktionary-logo.svg
Pirsani informasi ngenani Basa Ruslan ing KamusWiki.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Basa_Ruslan&oldid=1108439"