Pulo Man

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Ellan Vannin
Gendéra Pulo Man Lambang Pulo Man
Sesanti: Quocunque Jeceris Stabit
(Latin: Ing ngendi waé mbok uncalké, bakal madeg)
Pulo Man dumunung antarané Pulo Irlandia lan Pulo Britania
Basa resmi Inggris, Manx
Ibu kutha Douglas
Pemimpin Elizabeth II
Wakil Gubernur Adam Wood
Kepala Mentri Donald Gelling (biyèn Richard Corkill)
Mata uang Pound Pulo Man (setara karo Pound Sterling)
Zona wektu UTC (DST +1)
Lagu kabangsan Arrane Ashoonagh dy Vannin
TLD .im
Kodhe telepon 44 (kodhe wewengkon Inggris 1624)

Pulo Man (basa Manx: Ellan Vannin) iku sawijining dependensi makutha Britania kang dumunung ing Segara Irlandia, mèh padha adohé saka Inggris, Irlandia, Sekotlan lan Wales. Wewengkon iki jembaré 572 km² kanthi sing ndunungi cacahé 76.315 jiwa (2001). Pulo Man ndarbèni "parlemen aktif tuwa dhéwé ing donya" kang jenengé Tynwald, kang diyasa kira-kira taun 979.

Sajarah[besut | besut sumber]

Pulo Man minangka pos paling adoh karajan bangsa Viking wiwit taun 700 nganti 900. Sabanjuré Karajan Hebrides saka Norwegia nguasani nganti abad angka 13 sadurungé Man direbut déning Sekotlan. Inggris nguasani wiwit abad angka 14. Masalah kang saiki diadhepi ya iku piyé carané mbangkitaké manèh basa Manx kang mèh cures.

Pranala njaba[besut | besut sumber]