Pulo Man

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Ellan Vannin
Gendéra Pulo Man Lambang Pulo Man
Motto: Quocunque Jeceris Stabit
(Latin: Ing ngendi waé mbok uncalké, bakal madeg)
Pulo Man dumunung ing antara Pulo Irlandia lan Pulo Britania
Basa resmi Inggris, Manx
Ibu kutha Douglas
Pemimpin Elizabeth II
Wakil Gubernur Adam Wood
Kepala Mentri Donald Gelling (biyèn Richard Corkill)
Mata uang Pound Pulo Man (setara karo Pound Sterling)
Zona wektu UTC (DST +1)
Lagu kabangsan Arrane Ashoonagh dy Vannin
TLD .im
Kodhe telepon 44 (kodhe wewengkon Inggris 1624)

Pulo Man (basa Manx: Ellan Vannin) iku sawijining dependensi makutha Britania kang dumunung ing Segara Irlandia, mèh padha adohé saka Inggris, Irlandia, Skotlandia lan Wales. Wewengkon iki jembaré 572 km² kanthi padunung cacahé 76.315 jiwa (2001). Pulo Man ndarbèni "parlemen aktif paling tuwa ing donya" kang jenengé Tynwald, kang didegaké kira-kira taun 979.

Sajarah[besut | besut sumber]

Pulo Man minangka pos paling adoh krajaan bangsa Viking wiwit taun 700 nganti 900. Sabanjuré Krajaan Hebrides saka Norwegia nguasani nganti abad ka-13 sadurungé Man direbut déning Skotlandia. Inggris nguasani wiwit abad ka-14. Masalah kang saiki diadhepi ya iku piyé carané mbangkitaké manèh basa Manx kang mèh punah.

Pranala jaba[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Pulo_Man&oldid=964654"