Propinsi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
(Dipunpindhah saking Provinsi)
Jujug: pandhu arah, pados
Pamérangan administratif Indonésia
Pancasila
Tingkat Provinsi

Provinsi
Dhaérah KhususDhaérah Istimewa

Tingkat Kabupatèn/Kutha

KabupatènKutha
Kabupatèn administrasi
Kutha administrasi

Tingkat Kecamatan

KecamatanDistrik

Tingkat Kelurahan/Désa

KelurahanDésa
NagariKampungGampong

Delengen uga

BanjarDusun
LingkunganPedhukuhan
Rukun Warga
Rukun Tetangga

sunting

Propinsi utawa propinsi iku jeneng sawijining pamérangan wewengkon administratif ing sangisoré wewengkon nasional. Tembung iki minangka tembung silihan saka basa Walanda "provincie" sing asal saka basa Latin lan pisanan dipigunakaké ing Kakaisaran Romawi. Kamungkinan tembung iki asal saka tembung "provincia", sing tegesé laladan kakuwasaan, ya iku asal saka tembung "pro" (ing ngarep) lan "vincia" (dihubungaké).

Propinsi ing Indonésia[sunting | besut sumber]

Jroning pamérangan administratif, Indonésia dumadi saka propinsi, sing dipimpin déning gubernur. Saben propinsi dipérang dadi kabupatèn lan kutha. Wektu iki Indonésia dumadi saka 33 propinsi. Sadurungé taun 2000 Indonésia nduwèni 27 propinsi. Nanging sawisé Reformasi, akèh propinsi sing dimekaraké dadi rong bagéyan sing rata-rata propinsi kanthi jembar wewengkon sing amba. Pamekaran sing diayahi dimaksudaké supaya nggayuh èfisiènsi jroning panerapan pamerataan pambangunan.

Delengen uga[sunting | besut sumber]

Cithakan:Pamérangan nagara

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Propinsi&oldid=1024398"