Propinsi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Provinsi)
Pamérangan administratif Indonésia
Pancasila
Tingkat Provinsi

Provinsi
Dhaérah KhususDhaérah Istimewa

Tingkat Kabupatèn/Kutha

KabupatènKutha
Kabupatèn administrasi
Kutha administrasi

Tingkat Kecamatan

KecamatanDistrik

Tingkat Kelurahan/Désa

KelurahanDésa
NagariKampungGampong

Delengen uga

BanjarDusun
LingkunganPedhukuhan
Rukun Warga
Rukun Tetangga

sunting

Provinsi utawa provinsi iku jeneng sawijining pamérangan wewengkon administratif ing sangisoré wewengkon nasional. Tembung iki minangka tembung silihan saka basa Walanda "provincie" sing asal saka basa Latin lan pisanan dipigunakaké ing Kakaisaran Romawi. Kamungkinan tembung iki asal saka tembung "provincia", sing tegesé laladan kakuwasaan, ya iku asal saka tembung "pro" (ing ngarep) lan "vincia" (digayutaké).

Provinsi ing Indonésia[besut | besut sumber]

Sajeroning pamérangan administratif, Indonésia dumadi saka provinsi, sing dipanggedhèni déning gubernur. Saben provinsi dipérang dadi kabupatèn lan kutha. Wektu iki Indonésia dumadi saka 33 provinsi. Sadurungé taun 2000 Indonésia duwé 27 provinsi. Nanging sawisé Reformasi, akèh provinsi sing dimekaraké dadi rong pérangan sing rata-rata provinsi kanthi jembar wewengkon sing amba. Pamekaran sing diayahi dimaksudaké supaya nggayuh èfisiènsi sajeroning panerapan pamerataan pambangunan.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cithakan:Pamérangan nagara