Gubernur

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Gubernur, sajeroning kontèks Otonomi Laladan ing Indonésia, ya iku Kepala Laladan ing tingkat Provinsi. Gubernur duwé tugas lan wewenang mimpin panyelenggaraan dhaéerah miturut kawicaksanan sing ditetepkan bebarengan karo DPRD. Gubernur dipilih kanthi pasangan sacara langsung déning rakyat ing Provinsi kasebut; saéngga Gubernur duwé tanggung jawab marang rakyat.

Sajabané minangka Kepala Laladan, gubernur uga duwé kalungguhan minangka wakil pamaréntah ing wewengkon provinsi kasebut; saéngga sajeroning bab iki Gubernur duwé tanggung jawab marang Presidhén. Gubernur dudu atasané Bupati utawa Walikutha, nanging mung sawates mbina, ngawasi, lan koordinasi panyelenggaraan pamaréntahan laladan kabupatèn/kutha

Tembung "Gubernur" bisa asal saka basa Portugis "governador", basa Spanyol "gobernador" utawa basa Walanda "gouverneur". Wangun Walanda iki mèmper karo wangun basa Prancis sing makna harafiahé "pemimpin", "panguwasa", utawa "sing mréntah".

Gubernur dudu kapanjangan tangan saka Pamaréntah Pusat, nanging minangka pamimpin independen saka Provinsi sing dipilih langsung déning rakyat Provinsi liwat Pamilihan Kepala Laladan utawa PILKADA. Gubernur duwé tanggung jawab langsung marang Dhéwan Perwakilan Laladan Provinsi.

Uga delengen[besut | besut sumber]