Gubernur

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa

Gubernur, jroning kontèks Otonomi Laladan ing Indonésia, ya iku Kepala Laladan ing tingkat Propinsi. Gubernur duwé tugas lan wewenang mimpin panyelenggaraan dhaéerah miturut kawicaksanan sing ditetepkan bebarengan karo DPRD. Gubernur dipilih kanthi pasangan sacara langsung déning rakyat ing Propinsi kasebut; saéngga Gubernur duwé tanggung jawab marang rakyat.

Sajabané minangka Kepala Laladan, gubernur uga duwé kalungguhan minangka wakil pamaréntah ing wewengkon propinsi kasebut; saéngga jroning bab iki Gubernur duwé tanggung jawab marang Presidhén. Gubernur dudu atasané Bupati utawa Walikutha, nanging mung sawates mbina, ngawasi, lan koordinasi panyelenggaraan pamaréntahan laladan kabupatèn/kutha

Tembung "Gubernur" bisa asal saka basa Portugis "governador", basa Spanyol "gobernador" utawa basa Walanda "gouverneur". Wangun Walanda iki mèmper karo wangun basa Prancis sing makna harafiahé "pemimpin", "panguwasa", utawa "sing mréntah".

Gubernur dudu kapanjangan tangan saka Pamaréntah Pusat, nanging minangka pamimpin independen saka Propinsi sing dipilih langsung déning rakyat Propinsi liwat Pamilihan Kepala Laladan utawa PILKADA. Gubernur duwé tanggung jawab langsung marang Dhéwan Perwakilan Laladan Propinsi.

Delengen uga[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gubernur&oldid=1024936"