Bupati

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Bupati iku pamimpin kabupatèn. Tembung "bupati" iki saka basa Sansekerta: bhûpati, "raja dunya"). Pilungguhan Bupati sejajar karo Walikutha. Kanggo nglakokaké pamaréntahan, bupati nduwé jejibahan lan wewenang mimpin giyaran kabupatèn miturut kawicaksanan sing wis kukuhaké bareng karo DPRD Kabupatèn.
Sadurungé taun 1945 kalungguhan bupati iki mung ing Pulo Jawa, Madura lan sawetara Bali. Sabubaré taun 1945 digunaake ing kabèh kabupatèn sa-Indonésia.

Pamilihan[besut | besut sumber]

Bupati dipilih bareng karo pasangane (wakil bupati) sepaket lan langsung dipilih déning rakyat sekabupatèn. Jabatan bupati iki kalungguhan politis amarga diusulake parté pulitik lan ora kalebu punggawa nagari sipil.

Uga delengen[besut | besut sumber]