Szeged

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Szeged
Votive Church
Votive Church
Gendéra Szeged
Gendéra
Coat of arms of Szeged
Coat of arms
CountryHonggari
CountyCsongrád
Pamaréntahan
 • MayorDr. László Botka
Laladan
 • Gunggung280,84 km2 (10,843 sq mi)
Cacah warga (2005)
 • Gunggung162.889
 • Pepadhet581/km2 (1,500/sq mi)
Zona wektuCET (UTC+1)
 • Usum panas (DST)CEST (UTC+2)
Kodhe laladan62
Situs wèbhttp://www.szegedvaros.hu/

Szeged (Cithakan:Audio-IPA), (pocapan: Seg-ed), (uga kaloka minangka jeneng alternatif) iku kutha gedhé dhéwé nomer papat ing Hongaria, dadi punjer regional tlatah kidul-wétan Hongaria lan kutha krajan county Csongrád.

Jeneng[besut | besut sumber]

Jeneng Szeged mbokmanawa asal saka tembung basa Hongaria kang tegesé pojok [1] amarga ing tlatah iki Kali Tisza ménggok iliné. Sawetara iku ana kang celathu yèn Szeged iku asal saka tembung sziget sing tegesé "pulo".
Kutha iki duwé jeneng warna-warna ing sawatara basa. Ing basa Bulgaria: Сегет; Kroasia: Segedin; ing basa Jerman Szegedin/Segedin; ing basa Latin: Partiscum; ing basa Romania Seghedin; ing basa Serbia Сегедин, Segedin; ing basa Slowak Segedín; lan ing basa Turki Segedin.

Lokasi Géografi[besut | besut sumber]

Szeged lan Kali Tisza.

Szeged dumunung ing cedhak tapel wates Hongaria, ing sisih kidulé sungapan Kali Maros, lan pinggiring Kali Tisza. Amarga akèhé sunar srengéngé ing saben dinané, Szeged uga sok ingaran minangka Kutha sunar surya (bebarengan karo kutha liya: Debrecen.)

Dhémografi[besut | besut sumber]

Ing taun 2003, ana 175,301 jiwa manggon ing kutha iki; 93.5% wong Magyar, 0.7% wong Roma, 0.5% wong Jerman (Danube Swabians), 0.2% wong Serbia, 0.2% wong Romania, 0.1% wong Kroat, 0.1% wong Slowak lan 5.9% liyané. Kapadhetan sing ndunungi 582.9/km². Ana 70,787 unit pomahan kanthi kapadhetan 252.05/km².

Panggonan utama[besut | besut sumber]

Pusat kutha, Dóm tér ("Cathedral Square")
kanthi Gréja Votive
Szeged-Dóm.jpg Gréja Grey Friars (Gothic, abad kaping-15)
Menara banyu Szeged Szent István tér víztorony 2006-11-16.jpg Dömötör Tower (13th century) Szeged-domotor.jpg
Ferenc Móra Museum Reök Palace Szeged-reok1.JPG
Szeged Synagogue Szeged City Hall Szeged-varoshaza.jpg
Theater Nasional Szeged Gróf-palota (1913)
Episcopal palace (centre of the Diocese of Szeged-Csanád)
Serbian Orthodox Church (1773-1778) Synagogue http://zsinagoga.szeged.hu/
Minorite Church (Baroque, 18th century) Botanical Garden of the University
Szeged Zoo Fekete Haz "Black House", Museum of Currency

Gladri[besut | besut sumber]

Kutha kembar[besut | besut sumber]

Szeged duwé kutha kembar karo:

Rujukan[besut | besut sumber]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]