Szeged

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Szeged
Votive Church
Votive Church
Szeged is located in Hungary
Szeged
Lokasi Szeged
Coordinates: Cithakan:Country abbreviation 46°15′18″L 20°08′42″W / 46.255°L 20.145°W / 46.255; 20.145
Country Hongaria
County Csongrád
Government
 • Mayor Dr. László Botka
Area
 • Total 280,84 km2 (10,843 sq mi)
Population (2005)
 • Total 162.889
 • Density 581/km2 (1,500/sq mi)
Time zone CET (UTC+1)
 • Summer (DST) CEST (UTC+2)
Area code(s) 62
Website http://www.szegedvaros.hu/

Szeged (Cithakan:Audio-IPA), (pocapan: Seg-ed), (uga dikenal minangka jeneng alternatif) iku kutha paling gedhé nomer papat ing Hongaria, dadi pusat regional tlatah kidul-wétan Hongaria lan kutha krajan county Csongrád.

Jeneng[besut | besut sumber]

Jeneng Szeged mbokmanawa asal saka tembung basa Hongaria kang tegesé pojok [1] amarga ing tlatah iki Kali Tisza ménggok iliné. Sawetara iku ana kang celathu yèn Szeged iku asal saka tembung sziget sing tegesé "pulo".
Kutha iki duwé jeneng werna-werna ing sawetara basa. Ing basa Bulgaria: Сегет; Kroasia: Segedin; ing basa Jerman Szegedin/Segedin; ing basa Latin: Partiscum; ing basa Romania Seghedin; ing basa Serbia Сегедин, Segedin; ing basa Slowak Segedín; lan ing basa Turki Segedin.

Lokasi Geografis[besut | besut sumber]

Szeged lan Kali Tisza.

Szeged dumunung ing cedhak tapel wates Hongaria, ing sisih kidulé sungapan Kali Maros, lan pinggiring Kali Tisza. Amarga akèhé sunar srengéngé ing saben dinané, Szeged uga sering disebut minangka Kutha sunar surya (bebarengan karo kutha liya: Debrecen.)

Demografi[besut | besut sumber]

Ing taun 2003, ana 175,301 jiwa manggon ing kutha iki; 93.5% wong Magyar, 0.7% wong Roma, 0.5% wong Jerman (Danube Swabians), 0.2% wong Serbia, 0.2% wong Romania, 0.1% wong Kroat, 0.1% wong Slowak lan 5.9% liyané. Kapadhetan padunung 582.9/km². Ana 70,787 unit pomahan kanthi kapadhetan 252.05/km².

Panggonan utama[besut | besut sumber]

Pusat kutha, Dóm tér ("Cathedral Square")
kanthi Gréja Votive
Szeged-Dóm.jpg Gréja Grey Friars (Gothic, abad kaping-15)
Menara banyu Szeged Szent István tér víztorony 2006-11-16.jpg Dömötör Tower (13th century) Szeged-domotor.jpg
Ferenc Móra Museum Reök Palace Szeged-reok1.JPG
Szeged Synagogue Szeged City Hall Szeged-varoshaza.jpg
Theater Nasional Szeged Gróf-palota (1913)
Episcopal palace (centre of the Diocese of Szeged-Csanád)
Serbian Orthodox Church (1773-1778) Synagogue http://zsinagoga.szeged.hu/
Minorite Church (Baroque, 18th century) Botanical Garden of the University
Szeged Zoo Fekete Haz "Black House", Museum of Currency

Galeri[besut | besut sumber]

Kutha kembar[besut | besut sumber]

Szeged duwé kutha kembar karo:

Referensi[besut | besut sumber]

Delengen uga[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Wikivoyage   Pirsani pandhuan wisata Szeged ing Wikivoyage


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Szeged&oldid=1018838"