Walanda

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Nèderlan)
Nederland
Pitakaning Walanda
Flag
Coat of arms of Walanda
Coat of arms
Motto: Je Maintiendrai
(Prancis: "Aku ora bakal gigrig")
Anthem: Wilhelmus van Nassouwe
Location of Walanda
CapitalAmsterdam. Den Haag iku kutha pamaréntahan
Largest cityAmsterdam
Official languagesNèderlan, Frisia 1
GovernmentMonarki Konstitusional
Cithakan:Infobox country/multirow
Kamardikan
• Water (%)
18.41%
Population
• 2018 estimate
17.200.671 (kaping 66)
• n/a census
n/a
GDP (PPP)2003 estimate
• Total
$476.912 yuta (18th)
• Per capita
$29,412 (10th)
CurrencyEuro 2 (€ EUR)
Time zoneUTC+1 (CET)
• Summer (DST)
UTC+2 (CEST)
Calling code31
Internet TLD.nl
1 Basa Saksen Ngisor lan Basa Limburg minangka basa régional resmi
2 Sadurungé taun 2001: Guilder

Walanda utawa Nèderlan (saka tembung Walanda: Nederland), kang tegesé "Tanah Ngisor") iku salah siji nagara ing lor-kulon Éropa. Iring wétané nagara iki wewatesan Jerman, iring kidulé wewatesan Bèlgi, lan iring kuloné wewatesan Segara Lor. Walanda iku péranganing Karajan Walanda. Karajan Walanda (Koninkrijk der Nederlanden) iku Walanda tambah nagara Aruba, Curaçao, Sint Maarten lan gemeente kusus Saba, Sint Eustatius lan Bonaire.

Tembung Walanda sajeroning basa Jawa dijupuk saka basa Portugis, Holanda-> "olanda"-> "Walanda".

Walanda iku nagara kang tau njajah pérangan gedhéné Nusantara (saiki Indonésia) suwéné telung setengah abad lan mentas waé gelem ngakoni kedaulatan Indonésia ing tanggal 27 Dhésèmber 1949 ing prastawa kang kaloka kanthi Konferensi Meja Bundar ing kutha Den Haag.

Pamérangan administratif[besut | besut sumber]

Peta Walanda, titik abang kutha krajan provinsi lan titik ireng kutha misuwur liyané.

Walanda dipérang dadi 12 kawasan administrasi kang dijenengaké provinsi (provincies).

Saben laladan kapérang dadi geminte-geminte (gemeenten). Ana sawatara pulo ing Karibia kang ana ing ngisor pamaréntahan Walanda: Antillen Walanda lan Aruba.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cithakan:Uni Éropa Cithakan:Éropa