Basa Turki Anathole

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan


Basa Turki Anathole utawa basa Turki Anathole Lawas (Turki: Eski Anadolu Türkçesi) yaiku basa Turki ing Anathole jaman abad kaping 11 nganti 15 Masehi. Basa iki banjur mengko dumadi basa Turki Osman Wiwitan. Basa iki katulis ing aksara Arab lan uga nduweni sandhangan aksara kanggo swara cekak.

Basa iki ora nduwe dedeg kahanan parijawat (Ind: status resmi) nganti taun 1277 Masehi nalika Mehmet kaping 1 saka Karaman mara-marakake salah sawiji 'firman' kanggo ngilangake paribawa basa Persi. Tuladha tulisan:

Şimden girü hiç kimesne kapuda ve divanda ve mecalis ve seyranda Türki dilinden gayri dil söylemeye.
Wiwit saiki, ora ana wong ing karaton, ing diwan, ing majlis, lan ing lalaku ngomong basa saliyaning basa Turki.

Tatatulis[besut | besut sumber]

Basa Turki Anathole Lawas Basa Turki Osman

(Kamus-ı Türkî)

Basa Turki Modheren Jawa
گُزلٔر‎ گوزلر‎ Gözler Mripat
دَدَ‎ دده‎ Dede Eyang Kakung
كُچُك‎ كوچك‎ Küçük Cilik

Aksara[besut | besut sumber]

Aksara Basa Turki Modheren Aksara Basa Turki Modheren
ا ‎ a, e, i ص‎ s
ب ‎ b ض‎ d
پ‎ p ط ‎ t
ت‎ t ظ‎ z
ث ‎ s ع ‎ a
ج ‎ c غ‎ ğ, g
چ‎ ç ف ‎ f
ح ‎ h ق ‎ k
خ ‎ h ك ‎ k
د ‎ d ل ‎ l
ذ ‎ d, z م ‎ m
ر ‎ r ن ‎ n
ز ‎ z و ‎ o, ö, u, ü, v
ژ ‎ j ه ‎ h
س‎ s لا ‎ la, le
ش‎ ş ى ‎ i, y, ı