Uzbèkistan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Uzbekistan)
O‘zbekiston Respublikasi
O‘zbekiston Jumhuriyati
Gendéra Lambang nagara
Motto: 
Antem: O`zbekiston Respublikasining Davlat Madhiyasi
Kutha krajan
lan paling gedhé
Tashkent
Basa resmi Uzbek
Papréntahan Républik
Kamardikan
 •  Banyu (%) 4,9%
Cacah jiwa
 •  Rantaman 2005 26.851.195 (42)
 •  Cacah sirah - -
GDP  (PPP) Rantaman 2005
 •  Gunggung AS$45,75 miliar (74)
 •  Per kapita AS$1.766 (154)
Valuta Som (UZS)
Zona wektu (UTC+5)
 •  Mangsa Panas (DST)  (UTC+5)
Kodhé bèl 998
TLD Internèt .uz
Tajiks of Uzbekistan.PNG

Républik Usbekistan (kadhangkala diéja Uzbekstan utawa Ozbekistan), jeneng resminé Républik Uzbekistan (basa Uzbek: O‘zbekiston Respublikasi utawa O‘zbekiston Jumhuriyati; Sirilik: Ўзбекистон Республикаси; basa Rusia: Республика Узбекистан), iku nagara ing Asia Tengah, sing sadurungé minangka bagéyan saka Uni Soviet. Nagara kanthi wewengkon sing kakurung dharatan iki wewatesan karo Kazakhstan ing sisih kulon lan lor; Kirgizstan lan Tajikistan ing sisih wétan; lan Afganistan lan Turkmenistan ing sisih kidul. Basa resmi siji-sijiné ya iku basa Uzbek, sawijining basa Turkik, ananging basa Rusia tetep dipigunakaké, sisa paninggalan pamaréntahan Soviet. Watara 1 yuta suku Tajik, sawijining klompok etnis sing isih sak rumpun karo bangsa Pèrsi, manggon ing nagara iki,[1] lan minangka 4,8% saka padunungé.[2] Tembung Ozbek kawangun saka oz ("sajati/asli") lan bek ("pemimpin/bangsawan"), saéngga "Ozbek" maknané "bangsawan" utawa "pamimpin sajati".

Sajarah[besut | besut sumber]

Artikel utama: Sejarah Uzbekistan

Wewengkon Uzbekistan wis dipanggoni wiwit milennium kaloro SM. Ana temon-temon piranti purba manungsa sarta monumen-monumen ing laladan Ferghana, Tashkent, Bukhara, Khorezm (Khwarezm, Khorasmia) lan Samarkand.

Alexander Agung naklukaké Sogdiana lan Baktria ing taun 327 SM, anggarwa Roxana, anak ketua suku Baktria. Nanging, panaklukan iki ora nulung Alexander amarga rakyat tetep nglawan, saéngga tentara Alexander pungkasané kalah ing tlatah iki.

Jroning maabad-abad wewengkon Uzbekistan diprintah déning Kakaisaran Iran, kayadéné Kakaisaran Parthia lan Sassanian.

Delengen uga[besut | besut sumber]

Pranala jaba[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Uzbèkistan&oldid=1055924"