Banggaladésa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
গনপ্রজাতন্ত্রী বাংলাদেশ
Gôno Projatontri Banggaladésa
Gendéra Banggaladésa Lambang nagara Banggaladésa
Gendéra Lambang nagara
Sesanti: 
Antem: Amar Shonar Bangla


Kutha krajan
lan paling gedhé
Dhaka
Basa resmi Bengali
Papréntahan Républik parlementer
Kamardikan
 •  Banyu (%) 7%
Cacah jiwa
 •  Rantaman 2006 147.365.352 (7)
 •  Cacah sirah - -
GDP  (PPP) Rantaman 2005
 •  Gunggung US$279,7 miliar (32)
 •  Per kapita US$1.995 (151)
Valuta Taka (BDT)
Zona wektu (UTC+6)
 •  Mangsa Panas (DST)  (UTC+6)
Kodhé bèl 880
TLD Internèt .bd,.বাংলা

Banggaladésa utawa Bangladèsh iku nagara ing bawana Asia. Padunungé cacahé kira-kira ana 147.365.352 jiwa lan jembaré nagara ana 144.000 km2. Nagara iki dunungé ana ing tlatah Asia Kidul sing wewatesan karo India ing sisih kulon, lor lan wétan, Myanmar ing sisih kidul-wétan, lan Lempongan Benggala ing sisih kidul. Bangladesh, bebarengan karo Benggala Kulon ing India, mbentuk kawasan etno-linguistik Banggala. Bangladesh (বাংলাদেশ) sacara lèterlek tegesé "Nagara Banggala". Kutha krajan lan kutha paling gedhé ing Bangladesh ya iku Dhaka.

Tapel wates Bangladesh dikukuhaké liwat pamisahan India ing taun 1947. Nagara iki wiwitané minangka swiwi wétan saka Pakistan (Pakistan Wétan) sing kapisah saka swiwi kulon 1.600 kilomèter adohé. Diskriminasi pulitik, basa, lan ékonomi nuwuhaké perpecahan antara kaloro sayap, sing pungkasané njeblugaké perang kamardikan taun 1971 lan madegé nagara Bangladesh.

Simbul nasional Bangla-Desh (Resmi)
State animal Panthera tigris.jpg
State bird Oriental Magpie Robin (Copsychus saularis)- Male calling in the rain at Kolkata I IMG 3746.jpg
State tree Mango blossoms.jpg
State flower Nymphaea pubescens (9149867657).jpg
State aquatic marine mammal PlatanistaHardwicke.jpg
State reptile Gavial-du-gange.jpg
State fruit (Artocarpus heterophyllus) Jack fruits on Simhachalam Hills 01.jpg
State fish Ilish.JPG
State mosque Baitul Mukarram (Arabic, بيت المكرّم; Bengali, বায়তুল মুকাররম; The Holy House).jpg
State temple Hindu Temple in Dhaka.jpg
State river Boat on Jamuna River.jpg
State mountain Keokradong.jpg

Pamérangan administratif[besut | besut sumber]

Divisi-divisi ing Bangladesh.

Bangladesh kapérang dadi pitung divisi (bibhag)[1][2] sing dijenengi miturut jeneng kutha krajané: Barisal (বরিশাল), Chittagong (চট্টগ্রাম), Dhaka (ঢাকা), Khulna (খুলনা), Rajshahi (রাজশাহী), Sylhet (সিলেট), dan Rangpur (রংপুর).

Divisi kapérang manèh dadi dhistrik (zila). Ana watara 64 dhistrik ing Bangladesh. Saben dhistrik kapérang dadi upazila (sub dhistrik) utawa thana (stasiun pulisi). Saben stasiun pulisi, kajaba sing ana ing laladan metropolitan, dipérang manèh dadi sawetara kesatuan. Kesatuan-kesatuan iki dumadi saka akèh désa-désa. Ing wewengkon metropolitan, stasiun pulisi kapérang dadi ward, sing dipérang manèh dadi mahallas. Ora ana pejabat kapilih ing tingkat divisi, dhistrik utawa upazila, lan pamaréntahan mung dumadi saka pejabat pamaréntah. Pamilihan langsung sing milih ketua lan sawetara anggota dianakaké ing saben kesatuan (utawa ward).

Dhaka iku minangka kutha krajana lan kutha paling gedhé ing Bangladesh. Kutha utama liyané ya iku Chittagong, Khulna, Rajshahi, Sylhet, Barisal, Bogra, Comilla, Mymensingh lan Rangpur. Ing kutha-kutha kasebut dianakaké pamilihan walikutha, lan ing munisipalitas liyané milih ketua. Walikutha lan ketua duwé mangsa jabatan limang taun.

Kutha Populasi kutha (kira-kira 2008)[3] Populasi metro (kira-kira 2008)[3]
Dhaka 7.000.940 12.797.394
Chittagong 2.579.107 3.858.093
Khulna 855.650 1.388.425
Rajshahi 472.775 775.495
Sylhet 463.198 -
Barisal 210.374 -
Rangpur 251.699 -

Geografi lan iklim[besut | besut sumber]

Citra Bangladesh saka satelit.
Pemandangan Cox's Bazar.
Kapal ing Jaflong, Sylhet.

Bangladesh dumunung ing Delta Kali Gangga-Kali Brahmaputra. Delta iki kabentuk déning patemon Kali Gangga (jeneng saenggon Padma utawa Pôdda), Brahmaputra (Jamuna utawa Jomuna), Meghna, lan anak-anak kali sing mili saka Himalaya. Tanah aluvial sing dienepaké déning kali-kali iku nyiptakaké dharatan sing subur.

Sapérangan gedhé Bangladesh dumunung ana ing 12 meter sangisoré lumahing segara, lan diprecaya watara 50% lemah bakal banjir yèn lumahing segara mundhak nganti 1 m. [4]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ <http://www.bdnews24.com/details.php?cid=2&id=151976&hb=top>
  2. ^ CIA World Factbook 2007
  3. ^ a b "Statistical pocket book Banggaladésa – 2008" (PDF). Banggaladésa Bureau of Statistics. Dijupuk 2009-10-10. 
  4. ^ Ali, A (1996). "Vulnerability of Banggaladésa to climate change and sea level rise through tropical cyclones and storm surges". Water, Air, & Soil Pollution 92 (1-2): 171–179. 

Pranala njaba[besut | besut sumber]


Negara-negara ing Asia Kidul

Bangladesh | Bhutan | India | Maladewa | Nepal | Pakistan | Sri Lanka

Cithakan:Nagara-nagara Parsemakmuran


Asosiasi Kerjasama Regional Asia Kidul (SAARC) Logo of SAARC.svg
Bangladesh | Bhutan | India | Maladewa | Nepal | Pakistan | Sri Lanka | Afghanistan