Nauru

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Ripublik Naoero
Gendéra Lambang nagara
Sesanti: God's Will First
(Inggris: "Kersa pangèran Dhisik")
Antem: Nauru Bwiema
Kutha krajan1
Kutha paling gedhé Yaren
Basa resmi Nauru, Inggris
Papréntahan Républik
Kamardikan
 •  Banyu (%) bisa dihiraukan
Cacah jiwa
 •  Rantaman 2006 10.600 (192)
 •  Cacah sirah - -
GDP  (PPP) Rantaman 2005
 •  Gunggung US$0,06 miliar (191)
 •  Per kapita US$5.000 (103)
Valuta Dolar Australia (AUD)
Zona wektu (UTC+12)
 •  Mangsa Panas (DST)  (UTC+12)
Kodhé bèl 674
TLD Internèt .nr
1. Nauru iku saiji-sijiné nagara tanpa kutha krajan resmi. Pemukiman gedhé dhéwé ana ing Distrik Yaren.

Républik Nauru iku nagara awangun republik kang paling cilik dhéwé sadonya. Nagara iki ora ndarbèni kutha krajan resmi. Nauru misuwur kanthi kasil produksi fosfaté kang wis ditambang déning konsorsium manca wiwit 90 taun pungkasan.

Pulitik[besut | besut sumber]

Gedhung Parlemen Nauru

Ana wolulas 18 anggota parlemen "kamar tunggal" akèhé, dipilih saben telung taun. Parlemen iki milih présidhèn saka salah siji anggotané, lan Présidhèn mau bisa gawé kabinèt kaggo anggotané lima nganti enem wong. Présidhèn minangka kepala nagara lan sisan gawé dadi kepala pamaréntahan. Sajeroning sistem multipartai, ana telu parté pulitik kang aktif ya iku Parté Dhémokratik (Democratic Party), Parté Nauru Dhisik (Nauru First) lan Parté Tengah (Centre Party).

Peta Nauru

Géografi[besut | besut sumber]

Nauru iku pulo cilik kang dumunung ing Samudra Pasifik pérangan kidul, persis ing ngisor garis khatulistiwa lan ing sisih kidulé Kapuloan Marshall. Saka pulou Nugini, Nauru adohé kira-kira mèh padha karo daohé saka Nugini menyang Pulo Jawa.

Pamérangan administratif[besut | besut sumber]

Artikel utama: Distrik di Nauru

Nauru dipérang dadi 14 dhistrik:

Pranala njaba[besut | besut sumber]


Nagari-nagari ing Oseania
Australia | Fiji | Kiribati | Kapuloan Marshall | Negara Federasi Mikronesia | Nauru | Palau | Papua Nugini | Samoa | Selandia Anyar | Kapuloan Solomon | Tonga | Tuvalu | Vanuatu
Dependensi: Pulo Baker | Kapuloan Cook | Guam | Hawaii | Pulo Jarvis | Kaledonia Anyar | Kapuloan Mariana Lor | Atol Midway | Niue | Pulo Norfolk | Pulo Paskah | Kapuloan Pitcairn | Polinesia Perancis | Samoa Amerika | Tokelau | Pulo Wake | Wallis lan Futuna