Kapuloan Solomon

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Solomon Islands
Gendéra
Motto: To Lead is to Serve
(Inggris: "Memimpin berarti Mengabdi")
Antem: God Save Our Solomon Islands
Kutha krajan
lan paling gedhé
Honiara
Basa resmi Inggris
Papréntahan Monarki konstitusional
Kamardikan
 •  Banyu (%) 3,2%
Cacah jiwa
 •  Rantaman 2006 483.083 (159)
 •  Cacah sirah - -
GDP  (PPP) Rantaman 2005
 •  Gunggung US$0,86 miliar (176)
 •  Per kapita US$1.845 (152)
Valuta Dolar (SBD)
Wilayat wektu (UTC+11)
 •  Mangsa Panas (DST)  (UTC+11)
Kodhé bèl 677
TLD Internèt .sb

Kapuloan Solomon iku sawijining nagara kapuloan ing Samudra Pasifik bagéyan kidul kang dumunung ing sisih wétané Papua Nugini lan minangka bagéyan saka Persemakmuran. Nagara iki dumadi saka 992 pulo kang sakabèhané awujud wewengkon kang ambané 28.450 km².

Geografi[besut | besut sumber]

Kapuloan Solomon ndarbèni sawetara pulo kayata Guadalcanal, Malaita, Santa Isabel, Makira lan Sikaiana. Let antara pulo paling kulon lan paling wétan ana ±1.500 km.

Sajarah[besut | besut sumber]

Nagara iki ditemokaké sapisanan déning Pedro Sarmiento de Gamboa taun 1568. Rong atus tau lawasé kapuloan iki ora tau ditekani nganti dikuwasani lan diparebutaké bangsa déning Éropah. Taun 1886, Britania Raya lan Jerman ngedum pulo-pulo mau kanggo awaké dhéwé. Tentara Australia nuli ganti nguwasani bagéyan kang dikuwasani Jerman nganti taun 1920. Jepang nguwasani wewengkon iki antara taun 1942 lan 1943 sadurungé péhak Sekutu ngrebut saka tangané.

Pranala jaba[besut | besut sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kapuloan_Solomon&oldid=963570"