Tonga

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Pule'anga Fakatu'i 'o Tonga
Kingdom of Tonga
Patakaning Tonga
Pataka
Aditamènging Tonga
Aditamèng
Cihnabrawit: Ko e Otua mo Tonga ko hoku tofi'a
(Tonga: "Tuhan lan Tonga iku warisanku")
Gunagita: Koe Fasi Oe Tu'i Oe Otu Tonga
Dunungpenering Tonga
Kuthagara
lan brehakutha
Nuku'alofa
JawatbasaTonga, Inggris
PapréntahanMonarki konstitusional
Kamardikan
• Banyu (%)
4%
Population
• Pikira-kira 2006
114.689 (178)
• Cacahjiwa -
-
GKK  (ITK)Pikira-kira 2005
• Gunggung
US$0,75 miliar (180)
• Saben wong
US$7.415 (78)
ArtacihnaPa'anga (TOP)
Laladan wektuUTC+13
• Mangsa ketiga (AKK)
UTC+13
Durawadasandi676
Nagarasandigreha.to

Karajan Tonga iku siji nagara kapuloan ing Samudra Pasifik pérangan kidul, watara saprotelon let antara Niu Selan lan Hawaii. Tonga dumunung ing sisih kidul Samoa lan wétané Fiji. Nagara iki dumadi saka 176 pulo, 36 ing antarané ana kang ndunungi. Pulo gedhé dhéwé yaiku Tongatapu.

Tonga dadi nagara protektorat Britania Raya ana ing tanggal 18 Mèi 1900 dhedhasar Traktat Persahabatan. Status iki dipungkasi ing 4 Juni 1970 nalika Tonga mroklamasèkaké kamardikané. Komisi Dhuwur Britania Raya ing Tonga kang wis ngadeg wiwit taun 1901 ditutup taun 2006.

Pranala njaba[besut | besut sumber]