Tonga

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Pule'anga Fakatu'i 'o Tonga
Kingdom of Tonga
Motto: Ko e Otua mo Tonga ko hoku tofi'a
(Tonga: "Tuhan lan Tonga iku warisanku")
Lagu kabangsanKoe Fasi Oe Tu'i Oe Otu Tonga
Ibu kutha
and largest city
Nuku'alofa
Basa resmi Tonga, Inggris
Pamaréntahan Monarki konstitusional
Kamardikan
 -  Banyu (%) 4%
Pedunung
 -  2006 estimate 114.689 (178)
 -  - census -
PDB (KKB) 2005 estimate
 -  Total US$0,75 miliar (180)
 -  Per capita US$7.415 (78)
Valuta Pa'anga (TOP)
Zona wektu (UTC+13)
 -  Summer (DST)  (UTC+13)
Kodhe tilpun 676
Internet TLD .to

Kerajaan Tonga iku sawijining nagara kapuloan ing Samudra Pasifik bagéyan kidul, watara saprotelon let antara Selandia Anyar lan Hawaii. Tonga dumunung ing sisih kidul Samoa lan wétané Fiji. Nagara iki dumadi saka 176 pulo, 36 ing antarané ana padunungé. Pulo paling gedhé ya iku Tongatapu.

Tonga dadi nagara protektorat Britania Raya ana ing tanggal 18 Mei 1900 adhedhasar Traktat Persahabatan. Status iki dipungkasi ing 4 Juni 1970 nalika Tonga mroklamasèkaké kamardikané. Komisi Dhuwur Britania Raya ing Tonga kang wis ngadeg wiwit taun 1901 ditutup taun 2006.

Pranala jaba[sunting | besut sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Tonga&oldid=966347"