Kali Gangga

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Gangga (Ganga)
Ganga-Haridwar.png
Kali Gangga ing Haridwar
Countries India, Banggaladésa
Major cities Haridwar, Moradabad, Rampur, Kanpur, Allahabad, Varanasi, Patna, Rajshahi
Length 2.510 km (1.560 mi)
Watershed Cithakan:Unit area
Discharge at mouth
 - average 14.270 /s (503.940 cu ft/s)
Sumber Gangotri Glacier
 - location Uttarakhand, India
 - coordinates 30°59′N 78°55′E / 30.983°N 78.917°E / 30.983; 78.917Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
 - elevation 7.756 m (25.446 ft)
Mouth Delta Gangga
 - location Lempongan Benggala, Banggaladésa
 - coordinates 22°05′N 90°50′E / 22.083°N 90.833°E / 22.083; 90.833Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function
 - elevation m (0 ft)
Major tributaries
 - ngiwa Brahmaputra, Gomti, Kosi, Gandak, Ghaghra
 - nengen Yamuna, Son
Peta Kali lan anak kali Gangga
Peta Kali lan anak kali Gangga

Kali Gangga (Devanāgarī: गंगा, Gaṅgā ing akèh basa India, IPA: [ˈgəŋgaː]) iku kali gedhé ing anak bawana India mili mangétan ngliwati dhataran eponymous ing India lor nganti tekan Bangladesh. Kali kang dawané watara 2,510 km (1,557 mi) iki miwiti saka Gangotri Glacier ing praja India Uttarakhand ing Himalaya tengah lan mili menyang Lempongan Benggala ngliwati delta ing Sunderbans. Kali iki wis èwon taun didadèkaké pepujèn kanggoné umat Hindhu ing India, didadèkaké sesembahan lan dianggep pawujudan saka Dèwi Gangga.

Wujud ilèning kali[besut | besut sumber]

Kali Gangga asalé saka Himalaya, sawisé panggabungan enenm kali ya iku: Alaknanda ketemu Dhauliganga ing Vishnuprayag, kali Mandakini ing Nandprayag, kali Pindar ing Karnaprayag, kalie Mandakini ing Rudraprayag lan pungkasané kali Bhagirathi ing Devaprayag (sawisé titik iki sabanjuré diarani Kali Gangga) ing praja Uttarakhand. Kali Bhagirathi dianggep sumberé; kali iki asal saka Gangotri Glacier, ana ing elevasi 7,756 m (25,446 ft). Kali iki diisi banyu saka lèlèhan salju lan ès kalebu lèlèhan ès saka pucuk gunung Nanda Devi lan Kamet.

Sajarah[besut | besut sumber]

Sajeroning abad Indo-Aryan wiwitan, Kali Sindu lan Sarasvati minangka kali utama, dudu Kali Gangga.[butuh sitiran] Nanging telu Vedas pungkasan iki katonané mènèhi makna wigati tumraping Kali Gangga, kaya kang disebutaké déning akèh sumber referensi.

mBokmanawa wong "kulon" pisanan kang nyebutaké Kali Gangga iku Megasthenes. Dhèwèké nyebut bola-bali ing naskah karyané Indika:

"India, again, possesses many rivers both large and navigable, which, having their sources in the mountains which stretch along the northern frontier, traverse the level country, and not a few of these, after uniting with each other, fall into the river called the Ganges. Now this river, which at its source is 30 stadia broad, flows from north to south, and empties its waters into the ocean forming the eastern boundary of the Gangaridai, a nation which possesses a vast force of the largest-sized elephants." (Diodorus II.37.)

Ekonomi[besut | besut sumber]

Ekologi[besut | besut sumber]

Artikel baku: Polusi ing Gangga
Wong adus ing Kali Gangga ing Kalkuta
Upacara A Hindhu ing Varanasi

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]