Kali Gangga

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

{{Geobox River | name = Gangga | native_name = Ganga | map = River Ganges and tributaries.png | map_caption = Peta Kali lan anak kali Gangga | country = India | country1 = Bangladesh | city = Haridwar | city1 = Moradabad | city2 = Rampur | city3 = Kanpur | city4 = Allahabad | city5 = Varanasi | city6 = Patna | city7 = Rajshahi | length = 2510 | length_imperial = 1560 | watershed = 907000 | watershed_imperial = 354300 | discharge_location = mouth | discharge_average = 14270 | discharge_average_imperial = | discharge_max_month = | discharge_max = | discharge_max_imperial = | discharge_min_month = | discharge_min = | discharge_min_imperial = | discharge1_location = | discharge1_average = | discharge1_average_imperial = | source_name = Gangotri Glacier | source_location = Uttarakhand | source_country = India | source_country1 = | source_elevation = 7756 | source_elevation_imperial = 25450 | source_lat_d = 30 | source_lat_m = 59 | source_lat_s = | source_lat_NS = N | source_long_d = 78 | source_long_m = 55 | source_long_s = 55 | source_long_EW = E | mouth_name = Delta Gangga | mouth_location = Lempongan Benggala | mouth_country = Bangladesh | mouth_country1 = | mouth_elevation = 0 | mouth_elevation_imperial = 0 | mouth_lat_d = 22 | mouth_lat_m = 05 | mouth_lat_s = | mouth_lat_NS = N | mouth_long_d = 90 | mouth_long_m = 50 | mouth_long_s = | mouth_long_EW = E | tributary_left = Brahmaputra | tributary_left1 = Gomti | tributary_left2 = Kosi | tributary_left3 = Gandak | tributary_left4 = Ghaghra | tributary_right = Yamuna | tributary_right1 = Son | tributary_right2 = | tributary_right3 = | tributary_right4 =

Wujud ilèning kali[besut | besut sumber]

Kali Gangga asalé saka Himalaya, sawisé panggabungan enenm kali ya iku: Alaknanda ketemu Dhauliganga ing Vishnuprayag, kali Mandakini ing Nandprayag, kali Pindar ing Karnaprayag, kalie Mandakini ing Rudraprayag lan pungkasané kali Bhagirathi ing Devaprayag (sawisé titik iki sabanjuré diarani Kali Gangga) ing nagara bagéan Uttarakhand. Kali Bhagirathi dianggep sumberé; kali iki asal saka Gangotri Glacier, ana ing elevasi 7,756 m (25,446 ft). Kali iki diisi banyu saka lèlèhan salju lan ès klebu lèlèhan ès saka pucuk gunung Nanda Devi lan Kamet.

Sajarah[besut | besut sumber]

Jroning abad Indo-Aryan wiwitan, Kali Sindu lan Sarasvati minangka kali utama, dudu Kali Gangga.[butuh rujukan] Nanging telu Vedas pungkasan iki katonané mènèhi makna wigati tumraping Kali Gangga, kaya kang disebutaké déning akèh sumber referensi.

mBokmanawa wong "kulon" pisanan kang nyebutaké Kali Gangga iku Megasthenes. Dhèwèké nyebut bola-bali ing naskah karyané Indika:

"India, again, possesses many rivers both large and navigable, which, having their sources in the mountains which stretch along the northern frontier, traverse the level country, and not a few of these, after uniting with each other, fall into the river called the Ganges. Now this river, which at its source is 30 stadia broad, flows from north to south, and empties its waters into the ocean forming the eastern boundary of the Gangaridai, a nation which possesses a vast force of the largest-sized elephants." (Diodorus II.37.)

Ekonomi[besut | besut sumber]

Ekologi[besut | besut sumber]

Artikel utama: Polusi ing Gangga
Wong adus ing Kali Gangga ing Kalkuta
Upacara A Hindhu ing Varanasi

Delengen uga[besut | besut sumber]

Cathetan[besut | besut sumber]

Referensi[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Temokna informasi luwih akèh ing Kali Gangga kanthi nggolèki ing proyèk kagandhèng Wikipedia
Wiktionary-logo.svg Dictionary definitions saka Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Textbooks saka Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Quotations saka Wikiquote
Wikisource-logo.svg Source texts saka Wikisource
Commons-logo.svg Images and media saka Commons
Wikinews-logo.svg News stories saka Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Learning resources saka Wikiversity
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kali_Gangga&oldid=1055230"