Himalaya

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Pemandangan Himalaya lan Gunung Everest. (versi dengan catatan)

Himalaya kuwi sawijining barisan pagunungan ing Asia, sing misahaké anak bawana India saka Dhataran Tibèt.

Himalaya kuwi panggonané gunung-gunung sing paling dhuwur ing donya, kayata Gunung Everest lan Kanchenjunga. Miturut ètimologi, Himalaya kuwi artine "panggonané salju", dijupuk saka basa Sansekerta (hima kuwi artine "salju", lan aalaya artine "panggonan").

Himalaya nyakup tlatah 5 negara yaiku Pakistan, India, China, Bhutan lan Nepal. Pagunungan iki uga dadi sumber 2 sistem kali gedhé ing donya — Kali Indus lan Kali Ganga-Brahmaputra. Ora kurang saka 750 yuta wong manggon ing dhaérah saubengé ilèn kali saka Himalaya, klebu Bangladesh.

Geografi[sunting | sunting sumber]

Barisan Pagunungan Himalaya dawané watara 2.400 km, mbentang saka Nanga Parbat ing kulon nganti Namche Barwa ing wétan. Jembaré bervariasi antara 250 - 300 km. Himalaya dipérang dadi telung barisan paralèl, diatur miturut dhuwur lan umuré sacara geologis.

Dalan gunung[sunting | sunting sumber]

Barisan Himalaya ing Yumesongdong ing Sikkim, ing lembah Kali Yumthang.

"Terrain" sing kasar, tegesé mung ana sethithik rute sing nglintasi Himalaya.

Puncak-puncak wigati[sunting | sunting sumber]

Jeneng puncak Èlevasi (m)
Everest 8.850
Dapsang 8.611
Kanchenjunga 8.586
Lhotse 8.501
Makalu 8.462
Cho Oyu 8.201
Dhaulagiri 8.167
Manaslu 8.163
Nanga Parbat 8.126
Annapurna 8.091
Gasherbrum I 8.068
Broad Peak 8.047
Gasherbrum II 8.035
Shishapangma 8.027
Gyachung Kang 7.922
Nanda Devi 7.817
Kabru 7.338
Pumori 7.161


Dampak terhadap politik dan budaya[sunting | sunting sumber]

Gudang di pegunungan seperti ini digunakan oleh masyarakat pedesaan sebagai perlindungan untuk ternak mereka setelah mengembalakannya dilokasi paling tinggi yang dapat dicapai.

Amergo ukuran Himalaya sing gedhe lan jembar, wes dadi sawijining rintangan alam sing gedhe banget marang manungso kawit jaman mbiyen. Terutama, pencegahan hubungan antara uwong saka sub-benua India dengan uwong saka Cina lan Mongolia, menyebabkan basa sing berbeda lan budaya saka wilayah tersebut.

Himalaya ugo telah mencegah rute perdagangan lan ekspedisi militer melaluinya. Contohne, Genghis Khan ora iso memperluas kekaisarannya nang kidul Himalaya menuju sub-benua India tersebut.

Gambar[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Himalaya&oldid=825549"