Himalaya

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Pemandangan Himalaya lan Gunung Everest. (versi dengan catatan)

Himalaya iku sawijining barisan pagunungan ing Asia, sing misahaké anak bawana India saka Dhataran Tibèt.

Himalaya iku panggonané gunung-gunung sing paling dhuwur ing donya, kayata Gunung Everest lan Kanchenjunga. Miturut ètimologi, Himalaya iku artine "panggonané salju", dijupuk saka basa Sansekerta (hima iku artine "salju", lan aalaya artine "panggonan").

Himalaya nyakup tlatah 5 nagara ya iku Pakistan, India, China, Bhutan lan Nepal. Pagunungan iki uga dadi sumber 2 sistem kali gedhé ing donya — Kali Indus lan Kali Ganga-Brahmaputra. Ora kurang saka 750 yuta wong manggon ing laladan saubengé ilèn kali saka Himalaya, klebu Bangladesh.

Geografi[sunting | besut sumber]

Barisan Pagunungan Himalaya dawané watara 2.400 km, mbentang saka Nanga Parbat ing kulon nganti Namche Barwa ing wétan. Jembaré bervariasi antara 250 – 300 km. Himalaya dipérang dadi telung barisan paralèl, diatur miturut dhuwur lan umuré sacara geologis.

Dalan gunung[sunting | besut sumber]

Barisan Himalaya ing Yumesongdong ing Sikkim, ing lembah Kali Yumthang.

"Terrain" sing kasar, tegesé mung ana sethithik rute sing nglintasi Himalaya.

Puncak-puncak wigati[sunting | besut sumber]

Jeneng puncak Èlevasi (m)
Everest 8.850
Dapsang 8.611
Kangchenjunga 8.586
Lhotse 8.501
Makalu 8.462
Cho Oyu 8.201
Dhaulagiri 8.167
Manaslu 8.163
Nanga Parbat 8.126
Annapurna 8.091
Gasherbrum I 8.068
Broad Peak 8.047
Gasherbrum II 8.035
Shishapangma 8.027
Gyachung Kang 7.922
Nanda Devi 7.817
Kabru 7.338
Pumori 7.161

Dampak terhadap pulitik dan budaya[sunting | besut sumber]

Gudang di pegunungan seperti ini digunakan oleh masyarakat pedésaan sebagai perlindungan untuk ternak mereka setelah mengembalakannya dilokasi paling tinggi yang dapat dicapai.

Amergo ukuran Himalaya sing gedhe lan jembar, wes dadi sawijining rintangan alam sing gedhe banget marang manungso kawit jaman mbiyen. Terutama, pencegahan hubungan antara wong saka sub-bawana India dengan wong saka Cina lan Mongolia, menyebabkan basa sing berbeda lan budaya saka wewengkon tersebut.

Himalaya ugo telah mencegah rute perdagangan lan ekspedisi militer melaluinya. Contohne, Genghis Khan ora iso memperluas kekaisarannya nang kidul Himalaya menuju sub-bawana India tersebut.

Gambar[sunting | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Himalaya&oldid=1016226"