Broad Peak

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Broad Peak
Faichan Kangri
ཨིྰན་ཨངརི་
7 15 BroadPeak.jpg
Broad Peak from Concordia
Titik dhuwur dhéwé
Èlevasi8,051 m (26,414 ft) [1]
Ranked 12th
Prominèn1,701 m (5,581 ft) [1]
Isolasi9.12 kilometres (5.67 mi)
PratélanEight-thousander
Ultra
Géografi
Broad Peak kapernah ing Tibetan Plateau
Broad Peak
Broad Peak
Location on Pakistan/China border
LocationGilgit–Baltistan, Pakistan
Xinjiang Uygur, China
Parent rangeKarakoram
Panjatan
Panjatan pisananJune 9, 1957 by an Ostenrikn team
Rute gampang dhéwésnow/ice climb
Gunung Gunung Broad Peak

Broad Peak[besut | besut sumber]

Broad Peak (Urdu: بروڈپیک;Chinese: 布洛阿特峰;pinyin: Bùluòātè feng), ugi misuwur kanthi nama K3. Broad Peak inggih punika salah satunggaling gunung ingkang paling inggil wonten ing donya. Inggilipun kinten-kinten 8.051 mèter (26.414 kaki). Manawi dipuntegesi “Broad Peak” punika manawi kanggé Faichan Kangri (ཨིྰན་ཨངརི་) boten dipuntampi kaliyan antawisipun tiyang Balti. Broad gadhah tigang puncak, inggih mneika puncak utama 8.047 mèter, pusat puncak 8.016 mèter, dan utara puncak 7.550 mèter.[2]

Géografi[besut | besut sumber]

Broad Peak inggih punika satunggal pérangan saking Gasherbrummassif wonten ing tlatah pinggiran antawisipun Pakistan kaliyan China. Broad Peak manggenipun wonten ing kinten-kinten 8 kilimeter (5 mil) saking K2. Gunung punika gadhah langkung saking 1,5 kilomèter KTT (0,93) panjangipun.[2]

Sajarah Pendakian[besut | besut sumber]

  • Pendakian Broad Peak ingkang angka pisan kalaksanakaken nalika tanggal 9 Juni 1957 kaliyan Fritz Wintersteller, Marcus Schmuck, Kurt Diemberger kaliyan Hermann Buhl saking Austria ekspedesi punika dipunpandegani kaliyan Marcus Schmuck.
  • Usaha ingkang angka pisan dipunlaksanakaken kaliyan Fritz Wintersteller kaliyan Kurt Diemberger nalika tanggal 29 Mèi, piyambakipun saged dumugi forepeak (8.030 m). Ekspedesi punika saged dipunlaksanakaaken tanpa bantuan oksigèn tambahan utawi porter ketinggian tinggi kaliyan tanpa base camp.[2]
  • Wonten ing èkspèdhisi ingkang sami, Marcus Schmuck kaliyan Fritz Wintersteller ndamel flash pendakian ingkang kaping pisan saking Skil Brum puncak (7.360 m) nalika tanggal 19 Juni 1957 wonten ing murni gagrag Alpine ning 53 jam.[2]
  • Herman Buhl nalika tanggal 27 Juni 1957. Nanging piyambakipun séda.[2]
  • Nalika wulan Juli 2007 tim gunung Austria minggah Broad Peak kanti ancas mundhut mayatipun Markus Kronthaler, ingkang séda setaun saderengipun. Sedanipun wonten ing inggil antawisipun 8000 mèter.[2]
  • nalika nembé mangsa adem kaliyan mangsa panas taun 2009 boten wonten puncakipun. Wonten satunggal mangsa èkspèdhisi kaliyan tim Polen-Kanada. Wonten ing mangsa punika, wonten ingkang séda setunggl, inggih punika Cristina Castagna.[2]

Jalur Wekdal[besut | besut sumber]

1954 kaping satunggal kaliyan Dr Karl Herligkoffer saking Jerman, nanging misi punika saged kawastanan gagal amargi wonten badai kaliyan adem ingkang ekstrim[3]
1994 nalika tanggal 9 Juli, Carlos Carsolio angsal KTT ndamel rute énggal, sapunika misuwur kanthi nama rutenipun Route Carsolio.[3]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b Cithakan:Cite peakbagger
  2. a b c d e f g [1](dipunundhuh tanggal 22 September 2012)
  3. a b [2](dipunundhuh tanggal 22 September 2012)