Makalu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Makalu
Makalu.jpg
Makalu from the southwest
Titik dhuwur dhéwé
Èlevasi 8,463 m (27,766 ft) [1]
Ranked 5th
Prominèn 2,386 m (7,828 ft)
Isolasi 17 kilometres (11 mi)
Pratélan Eight-thousander
Ultra
Géografi
Makalu is located in Nepal
Makalu
Makalu
Location in Nepal, on the border with China
Location Khumbu, Nepal / Tibet, China
State/Province NP
Parent range Mahalangur Himalaya
Panjatan
Panjatan pisanan May 15, 1955 by Lionel Terray and Jean Couzy
Rute gampang dhéwé snow/ice climb
Gunung makalu kaliyan Chamlang
Gunung makalu saking Island Peak

Makalu inggih punika salah satunggal saking wolu keras-thousanders, kaliyan dipunanggep salah satunggaling gunung ingkang paling angèl dipunminggahi wonten ing donya. Gunung punika misuwur amargi pitches curam kaliyan punggung pisau bermata ingkang saèstu kabika kanggé èlemèn. Pendakian ingkang pungkasan dipunbiyantu kaliyan batuan teknis utawi ès mendaki. Makalu punika salah satunggaling gunung ingkang wonten ing Cina Nepal. Nama resminipun inggih punika Makaru. Gunung punika dados gunung ingkang dhuwur, urutan kaping gangsal. Ingkang papanipun manggèn wonten ing 22 km (14 mil) sisih wétanipun gunung Everest. Wonten ing winatesan antawisipun Nepal kaliyan Cina. Makalu inggih punika puncak terisolasi ingkang wujudipun piramida sekawan sisih.[2]

Puncak makalu gadhah kalik anak ingkang misuwur. Kangchungtse utawi Makalu II(7.678 m) papanipun manggèn kinten-kinten 3 km (2 mil) lèr-kilènipun puncak kaping pisan. Pangrembakanipun gunung kinten-kinten 5 km wonten ing sisih lèr wétanipun puncak kapisan, lan nggayut kaliyan khangchungtse kaliyan sadel, sempit 7200 m, inggih punika kawastanan Chomo Lonzo.[3]

Pendakian[besut | besut sumber]

1970-Kaliyan Y. Ozaki kaliyan Tanaka Jepang[2]
1971-kaliyan B. Mellet dan Y. seigneur[2]
1975-dipunpimpin kaliyan Aleš Kunaver saged dumugi puncak ingkang angka pisan tumuju wolu puncak thousander[2]
1980-kaliyan John Roskelley (KTT), Chris Kopczynski, James Amérika, Kim Momb.[2]
1981-kaliyan Jerzy Kukuczka saking Polen [2]
1988-kaliyan Marc Batard[2]
1988-kaliyan Carlos Carsolio[2]
2006-kaliyan Jean-Christophe Lafaille[2]
2009-kaliyan Simone Moro Italia, Kazakhstan Denis Urubko punika kalebet pendakian nalika mangsa dingin.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ The height is often given as 8,481 m or 8,485 m.
  2. ^ a b c d e f g h i j [1](dipunundhuh tanggal 18 September 2012)
  3. ^ [2](dipunundhuh tanggal 18 September 2012)