Népal

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Nepal)
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Republik Federal Demokratik Nepal
सङ्घीय लोकतान्त्रिक गणतन्त्र नेपाल
Sanghiya Loktāntrik Ganatantra Nepāl (Nepali)
Gendéra Lambang nagara
Sesanti: जननी जन्मभूमिष्च स्वर्गादिप गरियिस
Jananī Janmabhūmiṣca Svargādapi Garīyasī
(Sanskerta: "Ibu dan Ibu Pertiwi Lebih Besar dari Surga")
Antem: सयौं थुँगा फूलका  (language?)
Digawe saka status kembang (Indonésia)
Kutha krajan
lan paling gedhé
Kathmandu
27°42′N 85°19′E / 27.700°N 85.317°E / 27.700; 85.317
Basa resmi Nepali
Papréntahan Republik parlementer
 •  Presiden Bidhya Devi Bhandari
 •  Wakil Presiden Nanda Kishor Pun
 •  Perdana Menteri Khadga Prasad Oli
Bebadan pranatan व्यवस्थापिका संसद
Vyavasthāpikā sansada
Penyatuan
 •  Kerajaan didirikan 25 September 1768[1] 
 •  Menjadi republik 28 Mei 2008 
 •  Banyu (%) 2,8
Cacah jiwa
 •  Rantaman 2015 28.037.904 (45)
GDP  (PPP) Rantaman 2014
 •  Gunggung $66.775 miliar[2] (95)
 •  Per kapita $2.376[2] (159)
GDP  (nominal) Rantaman 2014
 •  Gunggung $19.637 miliar[2] (107)
 •  Per kapita $699[2] (170)
Gini (2010)32.8[3]
sedhengan
HDI (2014)Increase 0.540[4]
Cacad: Angka HDI ora sah · 145
Valuta Rupee Nepal (रू) (NPR)
Zona wektu Waktu Standar Nepal (NPT) (UTC+5:45)
Nyetir ing kiri
Kodhé bèl +977
Kodhé ISO 3166 NP
TLD Internèt .np
.नेपाल

Républik Féderal Démokratis Népal (Sanghiya Loktāntrik Ganatantra Nepāl) iku siji nagara ing Asia Kidul. Nepal ana ing Asia Kidul, wewatesan kaliyan Républik Rakyat Tiongkok (Laladan Otonomi Tibet) ing sisih lor lan India ing kulon, wétan, lan kidul.

Nepal mardika saka Inggris tanggal 21 Dhésèmber 1923. Sadurungé, nagara sing mapan ing Himalaya iki duwé status protektorat sawisé dikalahaké Inggris ing perang taun 1815. Taun 1990, Nepal ngowahi sistem pamréntahanné dadi monarki konstitusional. Taun 2008 Nepal ngowahi sistem pamarentahe dadi republik.


Pranala njaba[besut | besut sumber]

Réferénsi[besut | besut sumber]


Negara-negara ing Asia Kidul

Bangladesh | Bhutan | India | Maladewa | Nepal | Pakistan | Sri Lanka

  1. "Nepal5". Royalark.net. Dibukak ing 14 February 2014.
  2. a b c d "Nepal". International Monetary Fund. Dibukak ing 4 September 2015.
  3. "Gini Index". World Bank. Dibukak ing 2 Maret 2011.
  4. "2014 Human Development Report Summary" (PDF). United Nations Development Programme. 2014. pp. 21–25. Dibukak ing 27 Juli 2014.