Cèylon

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Sri Lanka)
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

Republik Sosialis Demokratik Sri Lanka (Sinhala: ශ්රී ලංකා; Tamil: இலங்கை; Inggris: Democratic Socialist Republic of Sri Lanka) iku sawijining negara pulo ing sisih lor Samodra India ing pesisir kidul India. Sri Lanka wewatesan karo India ing sisih Lor-Kulon lan Maladewa ing sisih kidul-kulon. Nganti taun 1972, jagad internasional nyebut negara iki Ceylon.

 

Republik Sosialis Demokratik Sri Lanka
ශ්‍රී ලංකා ප්‍රජාතාන්ත්‍රික සමාජවාදී ජනරජය
Shrī Laṁkā Prajātāntrika Samājavādī Janarajaya (Sinhala)
இலங்கை ஜனநாயக சோசலிச குடியரசு
Ilaṅkai Jaṉanāyaka Sōsalisa Kuṭiyarasu (Tamil)
Gendéra Lambang nagara
Sesanti: 
Antem: 
ශ්‍රී ලංකා ජාතික ගීය
Sri Lanka Matha
Kutha krajanSri Jayawardenapura Kotte1
6°54′N 79°53′E / 6.900°N 79.883°E / 6.900; 79.883
Kutha paling gedhé Kolombo
6°56′04″N 79°50′34″E / 6.93444°N 79.84278°E / 6.93444; 79.84278
Basa resmi Sinhala dan Tamil
Agama
[1]
Papréntahan Republik semi-presidensial
 •  Presiden Gotabaya Rajapaksa
 •  Perdana Menteri Mahinda Rajapaksa
Bebadan pranatan පාර්ලිමේන්තුව
Pārlimēntuva
Kemerdekaan dari Britania Raya
 •  Dominion 4 Februari 1948 
 •  Republik 22 Mei 1972 
 •  Banyu (%) 4,4
Cacah jiwa
 •  Rantaman 2018 21.675.000[2] (58)
GDP  (PPP) Rantaman 2015
 •  Gunggung $233.637 miliar[3] (61)
 •  Per kapita $11.069 (103)
GDP  (nominal) Rantaman 2015
 •  Gunggung $80.591 miliar[3] (66)
 •  Per kapita $3.818[3] (116)
Gini (2010)36.4[4]
sedhengan
HDI (2016)0.766[5]
dhuwur · 73
Valuta Rupee Sri Lanka (රු) (LKR)
Zona wektu Waktu Standar Sri Lanka (SLST) (UTC+5:30)
Nyetir ing kiri
Kodhé bèl +94
Kodhé ISO 3166 LK
TLD Internèt
1. Sri Jayawardenapura Kotte minangka ibukutha pamrentahan sing 'nyata' uga dadi kursi dewan legislatif. Kangge, Colombo minangka ibukutha dagang uga kursi saka
  1. Pew Research Center's Religion & Public Life Project: Sri Lanka. Pew Research Center. 2010.
  2. "Census of Population and Housing 2011 Enumeration Stage February – March 2012" (PDF). Department of Census and Statistics – Sri Lanka. Diarsip saka sing asli (PDF) ing 5 Februari 2015. Dibukak ing 18 November 2019. Check date values in: |archivedate= (pitulung)
  3. a b c "Sri Lanka". International Monetary Fund. Dibukak ing 15 Juli 2014.
  4. "Gini Index". World Bank. Dibukak ing 2 Maret 2011.
  5. "Human Development Report 2014 Summary" (PDF). The United Nations. Dibukak ing 24 Juli 2014.