Kashmir

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Kashmir dipunpérang déning tigang nagara: Pakistan (ijo), India (cokelat tua), lan Cina (Aksai Chin ing bagéyan timur laut)

Kashmir punika satunggaling wewengkon ing lor sub-bawana India. Istilah Kashmir ing sejarah punika dipungambaraken minangka satunggaling lembah ing kidul saking ujung paling kulon larikan Himalaya. Kanthi pulitik, istilah Kashmir punika dipunandharaken minangka wewengkon ingkang langkung ageng kalebet wewengkon Jammu, Kashmir, lan Ladakh [1].

Kashmir mapan wonten papan ingkang strategis sanget saéngga menawi dipungabung kaliyan faktor sanès ndadosaken alesan kenging menapa India manggeni dumugi sapunika. Wewengkonipun kathah paredèn lan wana-wana kebak padhusunan. Puncak-puncak dhuwuripun wonten ing 15.000 - 18.000 kaki ingkang wonten ing wewengkon watesan. Awit saking punika puncak kasebat misahaken Lembah Pendudukan ( Occupied Valley ) saking Azad, Kashmir [1].

Kashmir kanggé 3 nagara[sunting | besut sumber]

Kashmir dipun-kuwasani kaliyan tigang nagara inggih punika Pakistan, India, lan China. kashmir mapan wonten ing jantung Asia Tengah sisih kidul lan winatesan kaliyan Afganistan, Cina, India, lan Pakistan. Sekedhik bagéyan wewengkon Kashmir ( Wakhan ) mèpèt kaliyan wewengkon Tajikistan lan Uni Soviet. Kashmir dados salah satunggaling wewengkon ingkang dados rebutan ingkang kondhang ing donya. Kathahipun peta damelan Barat nggambaraken wewengkon punika kanthi garis bertitik kanggé maringi tandha watesan ingkang boten cetha. Wewengkon Kashmir kanthi umum sapunika dipunkuwasani lan dados sengkéta déning tigang nagara inggih punika Pakistan ingkang ngontrol wewengkon barat laut, India ingkang ngontrol tengah lan sisih kidul Jammu lan Kashmir, lan Républik Rakyat China ingkang nguwasani timur laut ( Aksai Chin )[1].

Pérangan Kashmir[sunting | besut sumber]

Wiyaripun sadaya wewengkon Kashmir inggih punika 85.700 mil ( 88.700 mil miturut Inggris ), ingkang 51% mlebet ing wewengkon India, 33% ing pengawasan pamaréntah Pakistan, déné ingkang 11% mlebet ing pengawasan Cina, lan namung 5% ingkang mardika inggih punika wewengkon Azad Kashmir [1].

Basa ingkang dipunginakaken ing Kashmir punika Basa Urdu ( Basa resmi kanthi teknik ) ing perangan laladan namung sekedhik ingkang ngginakaken Basa Inggris. Populasi muslim ing Kashmir paling kathah, inggih punika kirang langkung 80% muslim, 16% Hindhu, 4% Sikh, Budha, Kristen lan sanèsipun [1].

Kutha krajan Kashmir inggih punika Iqbalabad ( Srinagar ). Srinagar punika nama kala rumiyin utawi kutha krajan kuno Kashmir ingkang mapan wonten ing caketipun Tlaga Dal, satunggaling tlaga ingkang kawéntar amargi kanal, griya praunipun, lan Taman Mughal[1][2].

Cathetan suku[sunting | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f [1], (id) Lembah Kashmir surga dunia Asia Selatan (dipun-akses tanggal 07 Januari 2013).
  2. ^ [2], (id) Kashmir (dipun-akses tanggal 07 Januari 2013).
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kashmir&oldid=1053497"