Tlaga Dal

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Tlaga Dal
Dal Lake Hazratbal Srinagar.jpg
Sesawangan Tlaga Dal
PernahSrinagar, Jammu lan Kashmir, Indhi
Koordhinat34°07′N 74°52′E / 34.117°N 74.867°E / 34.117; 74.867Koordhinat: 34°07′N 74°52′E / 34.117°N 74.867°E / 34.117; 74.867
Jinis tlagaTlaga monomiktik
Arus mlebu kang pokokSaluran Telbal Nallah saka tlaga Marsar −291,9 yuta mèter kubik
Arus metu kang pokokRong saluran (Dal Gate lan Nalla Amir) – 275,6 mèter kubik
Ambané tlatah kang kailèn banyu316 square kilometres (122 sq mi)
Negara Indhi
Ujur7.44 km (4.62 mi)
Alang kang gedhé dhéwé3.5 km (2.2 mi)
Amba18–22 square kilometres (6.9–8.5 sq mi)
Rata-rata jero1.42 metres (4.7 ft)
Kang jero dhéwé6 m (20 ft)
Isi983 million cubic metres (34.7×10^9 cu ft)
Suwéné banyu ing siklus22,16 dina
Dawané pasisir115.5 km (9.6 mi)
Dhuwuré saka lemah1,583 m (5,194 ft)
BekuNalika usum salju kang adhem banget
PuloLoro (Sona Lank lan Rupa Lank)
PadunungHazratbal, Srinagar
1 Dawané durung bisa kaukur kanthi akurat.

Tlaga Dal ya iku sawijining tlaga kang kapernah ing Srinagar, Jammu lan Kashmir, Indhi. Tlaga Dal ya iku tlaga kang ancas bakuné kanggo wisata. Saliyané wisata, kagiyatan kang bisa ditemoni ya iku budidhaya iwak. Tlaga iki dumadi saka lima ledhokan lan éwonan saluran. Tlaga iki tlaga gedhé dhéwé kaloro ing laladan Jammu lan Kashmir. Tlaga iki dikupengi déning gunung lan sakpinggiré tlaga akèh taman lan kebon buwah.[1]

Kahanan fisik[besut | besut sumber]

Tlaga Dal iku sawijining tlaga kang manggon ing masarakat Himalaya. Tlaga iki duwéni amba udakara 21 km persagi, lan duwéni jero rerata 1,42 mèter. Titik jero dhéwé ing tlaga iki ya iku 6 mèter. Isi banyu ing tlaga iki 9,83 yuta mèter kubik. Tlaga iki dikupengi gunung Zambarwan lan Puthuk Shankaracharya. Ing sapinggiré tlaga iki akèh taman, kebon buwah, lan sawenèh yasan tilasan Mughal. Gunggung tlaga lan laladan ing sakupengé yaiku 316 km persagi. Lemah ing sakupengé tlaga iki digunakaké masarakat kanggo makarya kang dumadi saka tabèl ing ngisor iki.[1]

Katerangan Amba (km2) %
Residhènan 31,89 11,6
Kebon 6,28 2,3
Alam
Tetuwuhan kayu 103,00 37,4
Tetuwuhan semak 36,26 13,2
Tetanèn
Lemah kanggo tetanèn 66,52 24,2
Ara-ara 31,25 11,4
Gunggung 275,20 100

Tlaga Dal kalebu tlaga subtropis kang diilèni déning éwonan saluran. Tlaga Dal mili menyang saluran liyané udakara 0,28 m3/s. Salah siji saluran kang dadi ilèné tlaga iki ya iku Telbal Nallah. Ilèné banyu (dhèbit) banjir ing Tebal Nallah akèh dhéwé ya iku 141,5 m3/s, nanging ing banjir taun 1973 ing Telbal Nallah, dhèbité udakara 113 m3/s.[2]

Kagiyatan[besut | besut sumber]

Tlaga Dal diancasaké kanggo papan plesir lan nyambut gawé. Pagawéyan kang bisa ditemoni ana ing tlaga iki kaya ta budhidhaya iwak lan nandur rumput segara. Kagiyatan kang akkèh dhéwé dilakoni ing papan iki ya iku plesir.[3]

Prahu omah lan shrikara[besut | besut sumber]

Kiwa: Prahu omah ing Tlaga Dal. Tengen: Shrikara saka dhuwur

Ing abad 20, wong Inggeris lunga menyang Srinagar amarga kanggo ngedohi hawa panas ing negara sisih kidul. Amarga wong Inggeris ora kena ngyasa omah ing lemahé padunung, mula wong-wong iku padha nggawé prahu omah. Prahu-prahu omah saiki digawé kaya ta prahu kang dibangun ing taun 1930an, nanging duwéni fasilitas kang pepak. Prahu-prahu iku mau dipernahaké ing pinggiré tlaga lan ditata kanthi éndah. Manggon ing prahu iki bisa diumpamakaké kaya manggon ing sawijing cottage ing pinggir pasisir. Prahu iku duwéni kamar udakara cacah loro nganti papat. Saben prahu ora ana kunciné, nanging dijaga déning petugas. Menawa arep mangan, panganan cumepak ing ruwang mangan ing jero kapal kang diladi déning panjaga.[1]

Shrikara ya iku sawijing prahu kang bisa bisa disebut minangka taksi air. Dawané shrikara ya iku 15 ft kanthi duwéni tedheng/ kanopi. Prahu iki digawé saka kayu wit déodar. Shrikara dilakokaké déning rong uwong kanthi diwelah. Lungguhan ing shrikara iki empuk, mula para turis bisa slonjoran lan nyawang sesawagan tlaga. [4][5]

Tlaga Nagin[besut | besut sumber]

Kiwa: Tlaga Nagin. Tengen: Chasme Shahi

Tlaga Nagin asring dianggep kapisah saka Tlaga Dal, saknyatané tlaga iki pérangan saka Tlaga Dal. Tlaga Nagin kapernah ana sisih wétan kutha lan ing èrèngé gunung Zambarwan. Tlaga Nagin dikupengi déning Puthuk Shankaracharya (Takht-e-Sulaiman) ing sisih kidul dan Hari {arbat ing sisih kulon.[6] Dalan menyang tlaga iki namung bisa diléwati déning sepédha utawa kanthi mlaku. Dalan iku kanggo nyaluraké banyu saka sumber menyang kutha Srinagar wétan.[7]

Chasme Shahi[besut | besut sumber]

Chasme Shahi ya iku sawijining taman cilik dhéwé saka taman Srinagar Mughal. Taman iki duwé amba 108 meter x 38 meter.Taman iki kapernah ana ing dhuwuré Taman Nehru ing pucuké puthuk. Tuk saka taman iki duwéni khasiat kanggo ngobati penyakit. Taman iki ditata déning Ali Mardhan Khan ing taun 1632. Taman iki dumadi saka telu pérangan, ya iku saluran banyu, grojogan, lan pontèn.[6]

Hari Parbat[besut | besut sumber]

Sesawangan ing Bètèng Hari Parbat

Hari Parbat yaiku sawijining bètèng tilasan Mughal kang manggon ing pinggiré Tlaga Dal. Bètèng iki kapernah ana ing pucuké pèrèngan Sharika. Yasan iki dibangun nalika pamaréntahan Akbar. Ing jaman saiki, bètèng iki digunakaké kanggo tentara. Miturut dongèng masarakat, pèrèngan ing yasan iki wiwitané tlaga kang gedhéné kaya segara kang dipanggoni déning iblis kang jejuluk Jalobhava. Banjur Déwi Sati nguncali kerikil ing iblis iku banjur mati. Kerikil iku dumdi yasan Hari Parbat kang diurmati déning masarakat sakiwa-tengené.

Transportasi[besut | besut sumber]

Plesir menyang Tlaga Dal bisa nganggo manéka kendaraan. Tlaga iki cedhak karo papan anggegana ing Badgam, kang adohé 7 km saka tlaga. Tlaga Dal iku bisa kasebut nalika tlaga masarakat, mula masarakat kanthi gampang menyang papan iki, amarga tlaga iki kagayut marang dalan-dalan ing Indhi. Nanging laladan tlaga iki ora diliwati sepur, amarga durung lumadiné rèl ing tlatah iki.[3] Rèl sepur kang cedhak dhéwé ana ing 18,8 km saka papan iki.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b c "DAL LAKE". web.archive.org. 2012-05-16. Retrieved 2019-12-18.
  2. "Preamable Conservation and Management Plan for Dal- Nagin Lake House Boat Owners Association Srinagar Kashmir (INDIA)". web.archive.org. 2012-03-25. Retrieved 2019-12-21.
  3. a b World, Beautiful (2017-07-19). "Dal Lake Facts & Information - Beautiful World Travel Guide". Facts & Information - Beautiful World Travel Guide (in Inggris). Retrieved 2019-12-18.
  4. "Shikaras: The floating verses on sounds of water…" (in Inggris). Retrieved 2019-12-18.
  5. "Kashmir - The Secret Garden". web.archive.org. 2010-02-13. Retrieved 2019-12-18.
  6. a b "Srinagar Attractions". web.archive.org. 2010-05-04. Retrieved 2019-12-21.
  7. "WebCite query result". www.webcitation.org. Retrieved 2019-12-21.