Shishapangma

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Shishapangma
Shishapangma.jpg
Shishapangma (kiwa) saka gunung penerbangan, Nepal
Titik dhuwur dhéwé
Èlevasi 8,013 m (26,289 ft) 
Ranked 14th
Prominèn 2,897 m (9,505 ft) 
Ranked 111th
Isolasi 91 kilometres (57 mi)
Pratélan Eight-thousander
Ultra
Géografi
Shishapangma is located in Tibetan Plateau
Shishapangma
Shishapangma
Parent range Jugal/Langtang Himal, Himalayas
Panjatan
Panjatan pisanan 2 May 1964 by Xǔ Jìng et al. (Chinese)
Rute gampang dhéwé snow/ice climb
Shishapangma
Jeneng Cina
Cina Prasaja 高僧赞峰
Jeneng Cina liyané
Cina Padatan 希夏幫馬峰
Cithakan:Infobox Chinese/Tibetan
Jeneng Nepalese
Nepalese शिशापाङ्मा Shishāpāngmā or गोसाईथान Gōsāīthān
Shishapangma dipunpundhut fotonipun nalika tanggal 7 Juni 2012

Shisapangma ugi dipunsebat Gosainthan inggih punika urutan gunung ingkang inggil nomer sekawan welas wonten ing donya. Inggilipun ngantos dumugi 8013 mèter (26.289 kaki)[2], punika kalebet gunung ingkang paling cendek manawi dipuntandhingaken kaliyan wolu thousanders sanèsipun. Lokasinipun wonten ing tlatah Tibet, limrahipun wonten watesanipun manawi wonten tiyang luar badhé dhateng tlatah Tibet.[3]

Géografi[besut | besut sumber]

Shishapangma papanipunmanggen wonten ing sisih lèr kaliyan madyanipun Tibet, gangsal kilomèter winatesan kaliyan Nepal. Namung satunggal Gunung punika kalebet wonten ing wolu thousander ingkang wonten ing Tlatah Cina. Punika ugi minangka puncak ingkang paling inggil wonten ing Himal Jugal ingkang dipunanggep dados Langtang Himal.[4]

Pendakian[besut | besut sumber]

  • 1980 Utara Route (2nd Ascent) olèh Michl Dacher, Wolfgang Schaffert, Gunter Sturm kaliyan Fritz Zintl (7 Mèi); Sigi Hupfauer kaliyan Manfred Sturm (12 Mèi);. Punika pérangan saking èkspèdhisi Jerman.[5]
  • 1980 Route sisih lèr (3 Ascent) déning Ewald Putz kaliyan Egon Obojes (13 Oktober), punika pérangan saking èkspèdhisi Austria.
  • 1981 Route sisih lèr (Ascent 4) déning Junko Tabei, Rinzing Phinzo kaliyan Gyalbu Jiabu (30 April) punika pérangan saking èkspèdhisi Jepang èstri.
  • 1981 Route sisih lèr (Ascent 5) déning Reinhold Messner kaliyan Friedl Mutschlechner (28 Mèi), punika pérangan saking èkspèdhisi Austria.
  • 1982 Route Inggris, Southwest Face (gaya pagunungan) FA déning Doug Scott, Alex Macintyre kaliyan Roger Baxter-Jones (sadaya tiyang Inggris), (28 Mèi).
  • 1987 wonten ing tanggal 18 Juli Elsa Ávila kaliyan Carlos Carsolio dados tiyang Meksiko ingkang kaping p]satunggal saged tumuju pucuking Shishapangma
  • 1987 sisih kilenipun Ridge FA déning Kukuczka Jerzy kaliyan Hajzer Artur (18 September). Kukuczka meluncur saking celaipun puncak. Punika salah satunggaling sekawan welas pucuk Kukuzka,s 8000.
  • Celah Tengah 1987, North Face FA déning Hinkes Alan kaliyan Untch Steve (19 September).
  • 2004 Jean-Christophe Lafaille (Prancis) minggah ngginakaken rute Inggris piyambakan. Punika pendakian mangsa dingin ingkang kaping pisan.
  • 2005 (14 Januari)-pendakian mangsa dingin déning Piotr Morawski (Polen) kaliyan Simone Moro (Italia).

Kirang langkung 22 tiyang séda nalika munggah wonten ing gunung punika, kalebet Ametika Alex Lowe kaliyan Dave kreteg. Kaliyan Veteran Portugis Pendakiy Bruno carvalho.[6]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ "Shisha Pangma on Peakware". Dijupuk 16 March 2010. 
  2. ^ [1](dipunundhuh tanggal 12 November 2012)
  3. ^ [2](dipunundhuh tanggal 12 November 2012)
  4. ^ [3](dipunundhuh tanggal 12 November 2012)
  5. ^ [4](dipunundhuh tanggal 12 November 2012)
  6. ^ [5](dipunundhuh tanggal 12 November 2012)