Kangchenjunga

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Kangchenjunga
Èlevasi 8,586 metres (28,169 ft)
Prominèn 3,922 metres (12,867 ft)
Isolasi 124 kilometres (77 mi)

Kangchenjunga (Nepali:कञ्चनजङ्घा Kanchanjaŋghā) SewaLungma (Limbu) iku gunung paling dhuwur angka 3 ing donya sawisé Gunung Everest lan Chogori) kanthi èlevasi 8.586 mèter (28.169 kaki). Gunung iki uga minangka gunung paling dhuwur angka 2 ing Nepal. Kangchenjunga tegesé "Lima Harta Karun Salju, amarga dumadi saka 5 pucuk, papat ing antarané nggayuh punjul 8.450 mèter dhuwuré. Harta karun iku nglambangaké 5 barang gadhah déwa ya iku emas, pérak, permata, biji-bijian lan kitab suci. Kangchenjunga karan Sewalungma sajeroning basa Limbu lan dianggep suci sajeroning tradhisi agama Kirant. Telu saka 5 pucuké (utama, tengah, lan kidul) mbatesi wewengkon Sikkim Lor saka distrik Sikkim, India lan Distrik Taplejung ing Nepal, lan 2 liyané dumunung ing Distrik Taplejung. Saliyané iku wewengkon iki uga didadèkaké Kangchenjunga Conservation Area Project déning World Wildlife Fund [2] [3] [4] [5] [6], kang nglindhungi satwa Panda Abang, manuk, lan tuwuhan khas Nepal. Pérangan India uga duwé wewengkon kang dilindhungi ing Taman Nasional Khangchendzonga.

Jeneng-jeneng pucuk:

Nama puncak Dhuwur (m) Tinggi (k)
Kangchenjunga Utama 8.586 28.169
Kangchenjunga Barat (Yalung Kang) 8.505 27.904
Kangchenjunga Tengah 8.482 27.828
Kangchenjunga Kidul 8.494 27.867.
Kangbachen 7.903 25.925

Rujuukan[besut | besut sumber]

  1. ^ Angangka angka kagandhèng marang dhuwuring Kangchenjunga ana warna-warna. Dhuwur 8,598 metres (28,209 ft) lan 8,586 m (28,169 ft) kerep dianggo. Ing péta resmi Nepal 1:50.000, dhuwur kang dianggo kang paling cendhèk, saéngga uga disebutaké ing kéné.
  2. ^ Pucuk paling dhuwur dumunung ing tapel wates India lan Nepal. Lihat [1].

Pranala njaba[besut | besut sumber]