Mongolia

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Монгол Улс
Mongol Uls
Motto: 
Lagu kabangsanBügd Nairamdakh Mongol
Ibu kutha
and largest city
Ulan Bator
Basa resmi Mongol
Pamaréntahan Sistem parlemèntèr
Kamardikan
 -  Banyu (%) 0,6%
Pedunung
 -  2006 estimate 2.832.224 (134)
 -  - census -
PDB (KKB) 2005 estimate
 -  Total US$4,83 miliar (151)
 -  Per capita US$1.918 (148)
Valuta Tugrug (MNT)
Zona wektu (UTC+7)
 -  Summer (DST)  (UTC+8)
Kodhe tilpun 976
Internet TLD .mn
Peta Mongolia

Mongolia (basa Mongol: Монгол Улс) iku nagara sing kakurung dharatan ing Asia Wétan, wewatesan karo Rusia ing sisih lor lan Tiongkok ing sisih kidul. Mongolia minangka pusat Kakaisaran Mongol ing abad kaping-13, ananging dikuwasai déning Dinasti Qing wiwit pungkasan abad kaping-17 nganti sawijining pamaréntah mardika kawangun kanthi bantuan Uni Soviet ing taun 1921. Sawisé karuntuhan Uni Soviet, Mongolia nganut aliran dhémokrasi. Kanthi jembar wewengkon sing padha karo Alaska, sebagéyan gedhé wewengkon Mongolia nduwèni lemah sing gersang: racaké wewengkon arupa ara-ara suket, kanthi pagunungan ing bagéyan kulon lan lor lan Ara-ara Gobi ing sisih kidul. Mayoritas padunung saka ètnis Mongol sing nganut agama Buddha Tibet kanthi cara kauripan nomad.

Propinsi[besut | besut sumber]

Artikel utama: Propinsi Mongolia

Mongolia kapérang jroning 21 propinsi (aymguud; dicekak aimag utawa aymag) lan 1 kuthamadya (hot) satingkat propinsi.

Pranala jaba[besut | besut sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Mongolia&oldid=1056133"