Mongolia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Монгол Улс
Mongol Uls
Gendéra
Sesanti: 
Antem: Bügd Nairamdakh Mongol
Kutha krajan
lan paling gedhé
Ulan Bator
Basa resmi Mongol
Papréntahan Sistem parlemèntèr
Kamardikan
 •  Banyu (%) 0,6%
Cacah jiwa
 •  Rantaman 2006 2.832.224 (134)
 •  Cacah sirah - -
GDP  (PPP) Rantaman 2005
 •  Gunggung US$4,83 miliar (151)
 •  Per kapita US$1.918 (148)
Valuta Tugrug (MNT)
Zona wektu (UTC+7)
 •  Mangsa Panas (DST)  (UTC+8)
Kodhé bèl 976
TLD Internèt .mn
Peta Mongolia

Mongolia (basa Mongol: Монгол Улс) iku nagara kang kakurung dharatan ing Asia Wétan, wewatesan karo Rusia ing sisih lor lan Tiongkok ing sisih kidul. Mongolia minangka pusat Kakaisaran Mongol ing abad kaping-13, nanging dikuwasai déning Dinasti Qing wiwit pungkasan abad kaping-17 nganti sawijining pamaréntah mardika kawangun kanthi bantuan Uni Soviet ing taun 1921. Sawisé karuntuhan Uni Soviet, Mongolia nganut aliran dhémokrasi. Kanthi jembar wewengkon kang padha karo Alaska, sapérangan gedhé wewengkon Mongolia duwé lemah kang gersang: racaké wewengkon arupa ara-ara suket, kanthi pagunungan ing pérangan kulon lan lor lan Ara-ara Gobi ing sisih kidul. Mayoritas kang ndunungi saka ètnis Mongol kang nganut agama Buda Tibet kanthi cara kauripan nomad.

Provinsi[besut | besut sumber]

Artikel utama: Provinsi Mongolia

Mongolia kapérang dadi 21 provinsi (aymguud; dicekak aimag utawa aymag) lan 1 kuthamadya (hot) satingkat provinsi.

Pranala njaba[besut | besut sumber]