Mongolia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Монгол Улс
Mongol Uls
Patakaning Mongolia
Pataka
Cihnabrawit: 
Gunagita: Bügd Nairamdakh Mongol
Dunungpenering Mongolia
Kuthagara
lan brehakutha
Ulan Bator
JawatbasaMongol
PapréntahanSistem parlemèntèr
Kamardikan
• Banyu (%)
0,6%
Population
• Pikira-kira 2006
2.832.224 (134)
• Cacahjiwa -
-
GKK  (ITK)Pikira-kira 2005
• Gunggung
US$4,83 miliar (151)
• Saben wong
US$1.918 (148)
ArtacihnaTugrug (MNT)
Laladan wektuUTC+7
• Mangsa ketiga (AKK)
UTC+8
Durawadasandi976
Nagarasandigreha.mn
Peta Mongolia

Mongolia (basa Mongol: Монгол Улс) iku nagara kang kakurung dharatan ing Asia Wétan, wewatesan karo Ruslan ing sisih lor lan Tiongkok ing sisih kidul. Mongolia minangka pusat Kakaisaran Mongol ing abad kaping-13, nanging dikuwasai déning Dinasti Qing wiwit pungkasan abad kaping-17 nganti siji pamaréntah mardika kawangun kanthi bantuan Uni Soviet ing taun 1921. Sawisé karuntuhan Uni Soviet, Mongolia nganut aliran dhémokrasi. Kanthi jembar wewengkon kang padha karo Alaska, sapérangan gedhé wewengkon Mongolia duwé lemah kang gersang: racaké wewengkon wujud ara-ara suket, kanthi pagunungan ing pérangan kulon lan lor lan Ara-ara Gobi ing sisih kidul. Mayoritas kang ndunungi saka ètnis Mongol kang nganut agama Buda Tibet kanthi cara kauripan nomad.

Provinsi[besut | besut sumber]

Artikel utama: Provinsi Mongolia

Mongolia kapérang dadi 21 provinsi (aymguud; dicekak aimag utawa aymag) lan 1 kuthamadya (hot) satingkat provinsi.

Pranala njaba[besut | besut sumber]