Alaska

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
State of Alaska
(cara Jawa: Praja Alaska)
Gendéra Alaska Sègel praja Alaska
Gendéra Sègel
Julukan: The Last Frontier
(cara Jawa: Rangkah Pamungkas)
Motto: North to the Future
(cara Jawa: Lor Marang Bésuk)
Lagu praja: Alaska's Flag
(cara Jawa: Gendéra Alaska)
Petha Amérika Sarékat mawa Alaska kasentrong
Basa guneman Inggris 89.7%
Pribumi (Èskimo–Aléut lan Na-Déné) 5.2%
Spanyol 2.9%
Kutha krajan Juneau
Kutha paling gedhé Anchorage
Wewengkon Urutan ka-1
 • Gunggung 663.268 sq mi
(1.717.856 km2)
 • Amba 2.261 miles (3.639 km)
 • Dawa 1.420 miles (2.285 km)
 • % banyu 13,77
 • Lintang 51°20'N to 71°50'N
 • Bujur 130°W tekan 172°E
Cacah jiwa Urutan ka-48
 • Gunggung 738.432 (2015)[1]
 • Karapetan 1,26/sq mi  (0,49/km2)
Urutan ka-50
 • Pangasilan somahan médhian US$64.333 (ka-4)
Èlevasi
 • Titik paling dhuwur Denali (Gunung McKinley)[2]
20.310 ft (6190,5 m)
 • Rerata 1900 ft  (580 m)
 • Titik paling isor lumahing segara
Sadurungé dadi praja Laladan Alaska
Panampa ing Sarékat 3 Januari 1959 (ka-49)
Gupernur Bill Walker (I)
Gupernur Litnan Byron Mallott (D)
Bebadan pranatan Bebadan Pranatan Alaska
 • Paheman luhur Sénat
 • Paheman asor Pawakilan Rakyat
Sénator AS Lisa Murkowski (R)
Dan Sullivan (R)
Pawakilan rakyat AS Don Young (R) (umum) (pratélan)
Zona wektu  
 • wétaning 169° 30' Alaska: UTC -9/-8
 • kuloning 169° 30' Aléut: UTC -10/-9
ISO 3166 US-AK
Singkatan AK
Sana jaringan www.alaska.gov

Alaska iku nagara bagéan Amérika Sarékat. Miturut jembar wewengkon, Alaska dadi nagara bagéan AS sing paling gedhé, lan paling sugih sumber alam. Alaska ora kasambung karo wewengkon AS Dharatan saéngga dadi arupa èksklaf.

Alaska dituku déning Amérika Sarékat saka Rusia kanthi rega 7 yuta dollar Amérika. Nagara bagéyan iki wewatesan karo Yukon lan British Columbia ing Kanada. Saluwihé Alaska wewatesan karo Samudra Pasifik, Lempongan Alaska, Selat lan Ségara Bering, Segara Beaufort, Segara Chukchi lan Kutub Lor.

Manawa amarga dunungé sing adoh, lan kurangé sarana transportasi, biaya urip masarakat Alaska (khususé rega bahan-bahan kabutuhan pokok) iku paling dhuwur ing Amérika. Sawetara taun pungkasan, pamaréntah Amérika wis nyoba ngudhunaké rega-rega barang, khususé ing laladan Anchorage lan Fairbank. Saliyané iku, Alaska iku nagara bagéyan kanthi pajek individu paling ènthèng ing Amérika, ya iku siji saka 6 nagara bagéyan tanpa pajeg dodolan barang, lan siji saka 7 nagara bagéyan sing ora narik pajek pengasilan (perorangan).

Delengen uga[besut | besut sumber]

Pranala jaba[besut | besut sumber]

  1. ^ Cacad sitiran: Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng PopEstUS
  2. ^ "Elevations and Distances in the United States". United States Geological Survey. 2001. Dijupuk October 21, 2011. 
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Alaska&oldid=1108747"