Alaska

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Disambig.svg
Kanggé kaginan sanès, pirsani Alaska (disambiguasi).
Alaska
Gendéra Alaska Lambang Alaska
Gendéra Alaska Lambang Alaska
Jeneng julukan: "The Last Frontier, The Land of the Midnight Sun"
Map of USA highlighting Alaska.png


Nagara Bagéyan Liyané

Kutha krajan Juneau
Kutha paling gedhé

Anchorage

Gubernur

Frank Murkowski

Wewengkon
 - Total
 - Tanah
 - Air
 - % air
Urutan ka-1
1.717.854 km²
1.481.347 km²
236.507 km²
13,77%
Padunung


 - Total (2000)
 - Kapadhetan

Urutan ke-48


626.932
0,4/km²

Mlebu Uni


 - Urutan
 - Tanggal


ka-49


3 Januari 1959

Zona wektu Alaska: UTC-9/-8

Latituda
Longituda

54°40'LU - 71°50'LU
130°BB - 173°BT

Amba
Dawa
Titik-titik
 -Paling dhuwur
 -Rata-rata
 -Paling cendhèk

1.300 km
2.380 km
 
6.194 m
3.060 m
0 m

ISO 3166-2: US-AK

Alaska iku nagara bagéan Amérika Sarékat. Miturut jembar wewengkon, Alaska dadi nagara bagéan AS sing paling gedhé, lan paling sugih sumber alam. Alaska ora kasambung karo wewengkon AS Dharatan saéngga dadi arupa èksklaf.

Alaska dituku déning Amérika Sarékat saka Rusia kanthi rega 7 yuta dollar Amérika. Nagara bagéyan iki wewatesan karo Yukon lan British Columbia ing Kanada. Saluwihé Alaska wewatesan karo Samudra Pasifik, Lempongan Alaska, Selat lan Ségara Bering, Segara Beaufort, Segara Chukchi lan Kutub Lor.

Manawa amarga dunungé sing adoh, lan kurangé sarana transportasi, biaya urip masarakat Alaska (khususé rega bahan-bahan kabutuhan pokok) iku paling dhuwur ing Amérika. Sawetara taun pungkasan, pamaréntah Amérika wis nyoba ngudhunaké rega-rega barang, khususé ing laladan Anchorage lan Fairbank. Saliyané iku, Alaska iku nagara bagéyan kanthi pajek individu paling ènthèng ing Amérika, ya iku siji saka 6 nagara bagéyan tanpa pajak dodolan barang, lan siji saka 7 nagara bagéyan sing ora narik pajek pengasilan (perorangan).

Delengen uga[besut | besut sumber]

Pranala jaba[besut | besut sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Alaska&oldid=1055534"