Wong Mongol

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Suku Mongol)
Mongol
Mongolian Musician.jpgMongolian women.jpg
Genghis Khan Bogd Khan
Gunggung cacah jiwa
(10 juta (perkiraan))
Tlatah mawa cacah jiwa akèh
 Cina (5,8 juta)
 Mongolia (2,4 juta)
 Ruslan (0,5 juta)
Basa
Basa Mongol
Agama
Mayoritas Buddhisme Tibet dengan Shamanisme. Sebagian kecil Muslim, Kristen dan Ateis.
Golongan ètnik magepokan
Khalkha, Daur, Buryats, Hazara, Dörbed, Kalmyks, Oirats, Chahar, Tümed, Ordos, Bayad, Dariganga, Uriankhai, Üzemchin, Zakhchin

Suku Mongol (Basa Mongol; Monggol.svg; Hanzi: 蒙古族, hanyu pinyin: mengguzu;) iku suku saka limang suku kang gedhé ing Républik Rakyat Cina. Suku iki uga diarani Mongolia. Ing donya iki ana kurang luwih 8,5 yuta wong suku Mongol.

Suku Mongol, iku suku minoritas nomer 9 gedhé dhéwé ing Cina, sawisé Suku Han, Suku Zhuang, Suku Manchu, Suku Hui, Suku Miao lan Suku Uighur, Suku Tujia, lan Suku Yi.[1] Suku Mongol akèh kang urip ing Cina Lor ing Panggon Otonomi Inner Mongolia, sisané ing Lianing, Jilin, Heilongjiang, Xinjiang, Qinghai, Gansu, Ningxia, Hebei, Henan, Sichuan, Yunnan lan Beijing.[1]

Suku iki duwé basa dhéwé lan aksara dhéwé. Basa kang digunakaké iku basa Mongolia saka basa Altai. Basa Mongolia duwé telung dialek ya iku: Inner Mongolia, Barag-Buryat lan Uirad. Ana Script Suku Mongolia kang digawé nalika abad-13 miturut naskah kuna Huihu lan Uighur.[1]

Suku Mongol kang urip ing papan suket kang dawa, banjur wong suku mongol akèh kang dadi tukang ngingu kewan, saliyané iku uga dadi tani. Nalika abad ka-16 suku Mongol percaya marang Shamanisme nanging ngalih dadi Lamaism nalika Dinasti Yuan.[2]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]