Suku Mongol

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Mongol
Mongolian Musician.jpgMongolian women.jpg
Genghis Khan Bogd Khan
Gunggung populasi

10 juta (perkiraan)

Kawasan kanthi gunggung pedunung sing signifikan
Flag of the People's Republic of China.svg RRT (5,8 juta)
Flag of Mongolia.svg mongolia (2,4 juta)
Cithakan:Bendera russia (0,5 juta)
Basa
Basa Mongol
Agama
Mayoritas Buddhisme Tibet dengan Shamanisme. Sebagian kecil Muslim, Kristen dan Ateis.

Suku Mongol (Basa Mongol; Monggol.svg; Hanzi: 蒙古族, hanyu pinyin: mengguzu;) iku suku saka limang suku kang gedhe ing Républik Rakyat Cina. Suku iki uga diarani Mongolia. Ing donya iki ana kurang luwih 8,5 yuta wong suku Mongol.

Suku Mongol, iku suku minoritas nomer 9 paling gedhe ing Cina, sawise Suku Han, Suku Zhuang, Suku Manchu, Suku Hui, Suku Miao lan Suku Uighur, Suku Tujia, lan Suku Yi.[1] Suku Mongol akeh kang urip ing Cina Lor ing Panggon Otonomi Inner Mongolia, sisane ing Lianing, Jilin, Heilongjiang, Xinjiang, Qinghai, Gansu, Ningxia, Hebei, Henan, Sichuan, Yunnan lan Beijing.[1]

Suku iki nduwèni basa dhewe lan aksara dhewe. Basa kang digunakake iku basa Mongolia saka basa Altai. Basa Mongolia nduwèni telung dialek ya iku: Inner Mongolia, Barag-Buryat lan Uirad. Ana Script Suku Mongolia kang digawé nalika abad-13 miturut naskah kuna Huihu lan Uighur.[1]

Suku Mongol kang urip ing papan suket kang dawa, banjur wong suku mongol akeh kang dadi tukang ngingu kewan, saliyane iku uga dadi tani. Nalika abad ka-16 suku Mongol percaya marang Shamanisme nanging ngalih dadi Lamaism nalika Dinasti Yuan.[2]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Suku_Mongol&oldid=1053014"