Xinjiang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Left: Brown-haired and blue-eyed Indo-Aryan, Indo-Iranian or Central Asian (possibly Tocharian?) and right: Fair-skinned East Asian (Han?, Tibetan?) Buddhist monks, Bezeklik, Eastern Tarim Basin, 9th–10th centuries CE.[1]
The Tarim Basin in the 3rd century CE.
Westerner on a Bactrian camel, Tang Dynasty
The Battle of Oroi-Jalatu in 1756 between the Chinese and western Mongol armies.
Flag of the First East Turkestan Republic, which was a short-lived attempt at independence of the lands around Kashgar.
The Soviet-backed Second East Turkestan Republic existed in what is now the Ili, Tarbagatay and Altay districts of Xinjiang
Uighur:شىنجاڭ ئۇيغۇر ئاپتونوم رايونى
Shinjang Uyghur Aptonom Rayoni
Tionghoa:新疆维吾尔自治区
Xīnjiāng Wéiwú'ěr Zìzhìqū
Singkatan: 疆 (pinyin: Jiāng)
center|250px|thumb|Peta Cina menunjukkan lokasi Xinjiang (merah tua)
Etimologi 新 xīn - baru
疆 jiāng - perbatasan
"Perbatasan baru"
Tipe administrasi Laladan otonomi
Kutha krajan dan
kota terbesar
Urumqi
Sekretaris Komite Xinjiang CCP Wang Lequan
Ketua Umum Ismail Tiliwaldi
Wewengkon 1.660.000 km²
Penduduk (2002)
 - Kepadatan
19.050.000 jiwa
11,5/km²
PDB (2003)
 - per kapita
187,8 milyar yuan
9.710 yuan
Etnis (2000) Uighur - 45%
Han - 41%
Kazakh - 7%
Hui - 5%
Kirgiz - 0,9%
Mongol - 0,8%
Dongxiang - 0,3%
Tajik - 0,2%
Xibe - 0,2%
ISO 3166-2 CN-65

Xinjiang (Tionghoa: 新疆; pinyin: Xīnjiāng; Wade-Giles: Hsin1-chiang1; Uighur: شىنجاڭ), asma jangkèpipun Laladan Otonomi Uighur Xinjiang, inggih punika sèbuah laladan otonomi ing Républik Rakyat Cina. Xinjiang kawatèsan kaliyan Laladan Otonomi Tibet ing sisih kidhul lan Propinsi Qinghai sèrta Gansu ing tènggara. Wewengkon punika ugi kawètèsan kaliyan Mongolia ing sisih wètan, Rusia ing lor, sèrta Kazakhstan, Kirgizstan, Tajikistan, Afganistan, lan Kashmir ing kilèn. Xinjiang ugi nyangkup dados wewengkon Aksai Chin — diklaim dèning India dados bagian saking Nagara Bagian Jammu lan Kashmir.

"Xinjiang" secara harfiah bermakna 'Perbatasan Baru' utawi 'Laladan Baru',[2] asma ingkang dipunparingakè semasa Dinasti Qing Manchu. Asma kasèbut dipunanggèp dados sèbutan sinis[2] dan terkesan nyakitaken manah para pendukung kemerdekaan Xinjiang ingkang langkung condong ing ginaaken asma lokal ingkang bersejarah utawi beretnik kadasta Turkestan Cina, Turkestan Timur utawi Uighuristan. amargi ketiga asma punika gegayutan erat kaliyan gerakan kemerdekaan, pamaréntah Cina lan katah warga lokal suku Han nganggep ofensif.[butuh rujukan]

Penduduk[besut | besut sumber]

Penduduk asli Xinjiang asalipun saking ras-ras Turki ingkang beragama Islam, utama suku Uighur (45,21%) lan suku Kazakh (6,74%).[3]

Gerakan kemerdekaan lan tuduhan terorisme[besut | besut sumber]

Perlawanan kaliyan kekuasaan Cina sampun kalangsungan sampun lami ing Xinjiang. ing wanci punika, katah pemimpin perlawanan wonten ing pengasingan, antawisipun ing Turki, Jerman lan Amerika Serikat. Katah gerakan punika ya iku gerakan karemenan ingkang sekuler, menawi kaliyan pinten-pinten gerakan ingkang berideologi Islam.[4]

Sejak Peristiwa 11 September ing Amerika Serikat, pamaréntah Cina ugi ngklaim kaliyan gerakan terorisme internasional ing Xinjiang, ingkang dipuntuduh gegayutan kaliyann Gerakan Taliban ing Afganistan. Miturut laporan pamaréntah Cina ing taun 2002, punika antawis 57 tiyang tewas punika serangan teroris ing Xinjiang.[5]

Pelanggaran hak asasi manusia[besut | besut sumber]

Pamaréntah Cina dipunlaporaken sampun ngelampahi pelanggaran-pelanggaran hak asasi manusia (HAM) ing Xinjiang, antawisipun pelanggaran kebebasan beragama, kebebasan berkumpul lan berpendapat, hambatan atas pendidikan, diskriminasi, serta hukuman pejah kaliyan tahanan pulitik.[2][4][6] Keberadaan sekolah Islam, masjid lan imam dipunkontrol secara ketat, lan para imam dipunkedhahaken "madheg ing sisih pamaréntah kaliyan teguh lan nyampaiaken pendapatipun kaliyan boten samar-samar.".[7] Sejak 1995 hingga 1999, pamaréntah sampun meruntuhaken 70 panggenan ibadah serta ncabut surat izin 44 imam.[8][9] Pamaréntah ugi secara resmi menerapkan larangan ibadah perorangan ing panggenan -panggenanganipun kagunagara. Larangan punika ugi ncakup larangan salat, puasa ing wulan Ramadhan ing kantor utawa sekolah kagunganipun nagara.[4] Kepemilikan Al-Qur'an mawon ugi saged dipunhukum, lan pihak keamanan ngelampahi pencarian rutin kaliyan "penerbitan ilegal" serta "bahan-bahan agama ilegal".[4]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ The Mummies of Xinjiang. DISCOVER Magazine. April 1, 1994.
  2. ^ a b c Qassim, Abu Bakker (2006-9-17). "The View From Guantánamo". The New York Times. Retrieved 2007-11-02.  Check date values in: |date= (help)
  3. ^ Departemen Statistik Populasi, Sosial, Sains lan Teknologi, Biro Statistik Nasional Cina (国家统计局人口和社会科技统计司) lan Departemen Pembangunan Ekonomi, Komisi Urusan Etnis Nagara Cina (国家民族事务委员会经济发展司), eds. Tabulasi Kebangsaan saking Sensus Penduduk Cina 2000 (《2000年人口普查中国民族人口资料》). 2 volume. Beijing: Penerbit Kebangsaan (民族出版社), 2003. (ISBN 7-105-05425-5)
  4. ^ a b c d Cacad panyuplik: Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng hrwb
  5. ^ "Religious Repression of Uighurs in Xinjiang, II. Background". Human Right Watch. April 2005. 
  6. ^ "Amnesty International Report 2007: China". Amnesty International. 2007. Archived from the original on 2013-07-03. 
  7. ^ Human Right Watch mengutip Xinjiang Daily edisi 18 Oktober 1998
  8. ^ "Religious Repression of Uighurs in Xinjiang, V. Implementation: Restrictions on Freedom of Religion in Practice". Human Right Watch. April 2005. 
  9. ^ Buku Tahunan Urumqi 2000 (Urumqi: Xinjiang People’s Press), 2001, h.250-251. [乌鲁木齐年鉴 2000, 乌鲁木齐:新疆人民出版社, 2001, 250-251页].

Cithakan:Templat:Propinsi RRCCithakan:Républik Rakyat Cina-geo-stub

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Xinjiang&oldid=1052727"