Wong Kazakh

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Bangsa Kazakh)
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Etnis Kazakh
Қазақтар
AbaiPainting 140x190.jpgAbylai khan 140x190.jpg
Baitursynov 140x190.jpgUSSR stamp Ch.Valikhanov 1965 4k.jpg
Gunggung cacah jiwa
kurang luwih 13,800,000
Tlatah mawa cacah jiwa akèh
 Kazakhstan10,098,600
 China1,400,000 - 1,500,000
 Uzbekistan800,000 - 1,100,000
 Russia654,000
 Mongolia140,152
 Turkmenistan40,000 - 90,000
 Kyrgyzstan33,200
 Afghanistan21,000
 Turkey19,000-25,000
 Germany890
 Tajikistan900
 Iran10,000-15,000
 Ukraine5,526
 Belarus1,239
Basa
Kazakh, Rusia
(lan/utawa basa saenggon)
Agama
Mayoritas Sunni Islam
Golongan ètnik magepokan
Bangsa Turkik liyané

Wong Kazakh iku salah siji ètnis kang kagolong ing wong Turk kang manggon ing Asia Tengah, lumrahé ing Kazakhstan, nanging uga ana kang urip ing Républik Rakyat Cina sisih kulon ing provinsi Xinjiang. Saliyané iku ètnis iki uga mapan ing Uzbèkistan, Ruslan, lan Mongol.[1]

Jaman biyèn ètnis iki urip ing papan wiwit saka Sibèri sisih wétan nganti tekan Segara Ireng ing sisih kulon, lan saiki punjeré ing Asia Tengah wiwit ètnis Turk lan Turko-Mongol bisa ngrebut papan iku ing abad angka 5 lan angka 13. Manawa nyebut jeneng Kazakh, mesthi kèlingan Kazakhstan. Ètnis Kazakh iki asal-usulé sakaturunan karo suku Kazakhstan ing Asia Tengah.[1]

Cacahé wong Kazakh ing Cina kurang luwih ana 1.250.458 lan manggon ing Xinjiang Uyghur. Ètnis iki duwé panggon otonomi dhéwé, ya iku Prefektur Otonomi Ili Kazak, Mori Kazak Otonom County lan Barkol Kazak Otonomi County. Ana uga wong ètnis Kazakh kang urip ing haixi Mongol amarga kawin karo suku liya. Ana uga kang urip ing Tibet lan Kazak Prefektur Otonomi ing Provinsi Qinghai lan Aksay Kazak Otonom Kabupatèn ing Provinsi Gansu.[1]

Agama kang dianut déning wong suku Kazakh lumrahé agama Islam. Wong-wong suku Kazakh anggoné nganggo klambi katon banget bédané dibandhingaké karo suku liyané. Wong suu Kazakh anggoné nganggo klambi asring nggunakaké cadhar, utawa sorjan saben metu saka omah.[2]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]