Bangsa Turkik

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Türk halkları
Map-TurkicLanguages.png
Gunggung cacah jiwa
Luweh saka 180 yuta jiwa
Tlatah mawa cacah jiwa akèh
Asia Minor lan Wétan Tengah, the Kaukasus, Asia Tengah, Éropah Wétan uga Balkan, Siberia, RRT Kulon, Mongolia Kulon lan aneka werna populasi imigran ing Ostrali, Amérika Lor, lan Éropah Kulon
Turki Turki 58,000,000
Uzbekistan Uzbekistan 23,900,000
Iran Iran 18,000,000
Kazakhstan Kazakhstan 16,000,000
Cina Républik Rakyat China 10,000,000
Ruslan Rusia 10,000,000
Azerbaijan Azerbaijan 8,500,000
Turkmenistan Turkmenistan 5,500,000
 Kirgizstan 5,400,000
Uni Éropah Uni Éropah kecuali Bulgaria dan Yunani 5,000,000
Irak Irak 3,000,000
Afghanistan Afghanistan 932,000
 Bulgaria 747,000 c
Amérika Sarékat United States 500,000
Cithakan:Country data TRNC RTSU 260,000
Ostrali Ostrali 250,000
 Ukraine 248,200
 Arab Saudi 200,000
 Yunani 150,000 h
Cithakan:Country data Republic of Macedonia 77,959
Pakistan Pakistan 60,000
Basa
Basa Turkik
Agama
Islam (sabagean gedhé), Kristen, Buddhisme, Shamanisme, Tengriisme, Atheis, Agnostisisme

Bangsa Turkik iku gabungané golongan ètnis gedh kang mapan ing sisih lor, tengah, lan kulon Éurasia lan guneman nggunakaké Basa Turki.[1] Bangsa Turkik iku kapérang saka Kazakh, Uzbek, Kyrgyz, Uyghur, Azerbaijan, Turkmen, lan Turki kagolong uga warga masarakat kang ana ing jaman biyèn kaya ta Xiongnu, Kipchak, Avar Eurasia, Bulgar, Hun, Seljuk, Khazar, Ottoman lan Timurid.[2]

Umumé wong Turkik iku asalé saka Asia Tengah, kaya ta ing papan Pagunungan Altai. Saiki Bangsa Turkik wis kasebar ing Asia Tengah, Ujung Anatolia, Laladan Balkan, Padhang Siberia lan Éropah Wétan.[2]

Makna harfiah saka tembung Turk iku piranti kanggo njaga sirah, nanging bisa uga asal saka tembung Tur, ya iku putuné Nabi Nuh. Saiki ana 6 nagara Turkik kang duwé kadhaulatan, ya iku Turki, Azerbaijan, Kazakhstan, Kirgizstan, Turkmenistan & Uzbekistan.[2] Ana uga laladan sub-nasional kang dipanggoni déning Bangsa Turkik kaya ta Tatarstan, Bashkortostan, Chuvashia, Sakha, Karachay-Cherkessia, Kabardino-Balkaria, Khakassia lan Tuva ing Rusia, Gagauzia ing Moldova, Krimea ing Ukraina uga Xinjiang ing Républik Rakyat Cina.[2] Kazakhstan iku nagara Turkik kang papane paling amba, nanging Turki iku nagara Turkik kang paling akèh wargané.

Pratélan suku Turkik[besut | besut sumber]

Mayoritas Islam Sunni:

Mayoritas Islam Singah:

Mayoritas Kristen Ortodoks:

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]