Wong Turk

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Türk halkları
Map-TurkicLanguages.png
Gunggung cacah jiwa
Luweh saka 180 yuta jiwa
Tlatah mawa cacah jiwa akèh
Asia Minor lan Wétan Tengah, the Kaukasus, Asia Tengah, Éropah Wétan uga Balkan, Siberia, RRT Kulon, Mongolia Kulon lan aneka warna populasi imigran ing Ostrali, Amérika Lor, lan Éropah Kulon
Turki Turki58,000,000
Uzbèkistan Uzbekistan23,900,000
Iran Iran18,000,000
Kazakhstan Kazakhstan16,000,000
Cina Républik Rakyat China10,000,000
Ruslan Rusia10,000,000
Azerbaijan Azerbaijan8,500,000
Turkmenistan Turkmenistan5,500,000
 Kirgizstan5,400,000
Uni Éropah Uni Éropah kecuali Bulgaria dan Yunani5,000,000
Irak Irak3,000,000
Afghanistan Afghanistan932,000
 Bulgaria747,000 c
Amérika Sarékat United States500,000
Cithakan:Country data TRNC RTSU260,000
Ostrali Ostrali250,000
 Ukraine248,200
 Arab Saudi200,000
 Yunani150,000 h
Cithakan:Country data Republic of Macedonia77,959
Pakistan Pakistan60,000
Basa
Basa Turkik
Agama
Islam (sabagean gedhé), Kristen, Buddhisme, Shamanisme, Tengriisme, Atheis, Agnostisisme

Wong Turk iku gabungané golongan ètnis gedhé kang mapan ing sisih lor, tengah, lan kulon Éurasia lan guneman nggunakaké Basa Turki.[1] Wong Turk iku kapérang saka Kazakh, Uzbèk, Kyrgyz, Uyghur, Azerbaijan, Turkmen, lan Turki kagolong uga warga masarakat kang ana ing jaman biyèn kaya ta Xiongnu, Kipchak, Avar Eurasia, Bulgar, Hun, Seljuk, Khazar, Ottoman lan Timurid.[2]

Lumrahé wong Turk iku asalé saka Asia Tengah, kaya ta ing papan Pagunungan Altai. Saiki Wong Turk wis kasebar ing Asia Tengah, Ujung Anatolia, Laladan Balkan, Padhang Sibèri lan Éropah Wétan.[2]

Makna harfiah saka tembung Turk iku piranti kanggo njaga sirah, nanging bisa uga asal saka tembung Tur, ya iku putuné Nabi Nuh. Saiki ana 6 nagara Turk kang duwé kadhaulatan, ya iku Turki, Azerbaijan, Kazakhstan, Kirgizstan, Turkmenistan & Uzbekistan.[2] Ana uga laladan sub-nasional kang dipanggoni déning Wong Turk kaya ta Tatarstan, Bashkortostan, Chuvashia, Sakha, Karachay-Cherkessia, Kabardino-Balkaria, Khakassia lan Tuva ing Ruslan, Gagauzia ing Moldova, Krimea ing Ukraina uga Xinjiang ing Républik Rakyat Cina.[2] Kazakhstan iku nagara Turk kang papané paling amba, nanging Turki iku nagara Turk kang paling akèh wargané.

Pratélan suku Turk[besut | besut sumber]

Mayoritas Islam Sunni:

Mayoritas Islam Singah:

Mayoritas Kristen Ortodoks:

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]