Suku Kirgiz

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Suku Kyrgyz
Kyrgyz Manaschi, Karakol.jpg
A traditional Kyrgyz Manaschi performing part of the Manas epic poem at a yurt camp in Karakol
Gunggung cacah jiwa
approx. 4.5 million
Tlatah mawa cacah jiwa akèh
 Kyrgyzstan 3,804,800[1]
 Uzbekistan 250,000[2]
 China 143,500[1]
60,000[butuh rujukan]
 Tajikistan 81,000[butuh rujukan]
 Afghanistan 30,000[2]
 Russia 32,000[3]
 Kazakhstan 11,000[4]
 Ukraine 3,000[5]
 Turkey 4,000[6]
Basa
Kyrgyz
Agama
Predominantly Sunni Islam.
Golongan ètnik magepokan
other Turkic peoples

Suku Kirgiz iku suku kang ka-31 kang diakoni déning pamarentahan Républik Rakyat Cina, minangka salah siji suku minoritas ing Cina. Cacahe wong suku Kirgiz kurang luwih ana 160.823, arep 80 % saka warga kang urip ing Prefektur Otonomi Kizilsu Kirgiz ing sisih Kulon Kidule Xinjiang Uygur Autonomous Region. Sisane kasebar ana ing ILI, Dacheng, Kashgar, Aksu. Kira-kira ana atusan klan kang imigrasi wiwit atusan taun kepungkur menyang Wetan Lore Cina, saiki padha manggon ing Desa Wujiazi Fuyu County, Propinsi Heilongjiang[3].

Sadurunge Cina ngadek dhewe nalika taun 1949, suku Kirgiz uripe kanthi ngingu kewan, lan manut marang alam. Kurang luwih ana 15 % saka suku Kirgiz dadi tani kanthi cara kuna, ya iku kanthi cara ngobong papan kang arep digunakake kanggo tandur.[3] Wong Kirgiz ora tau ngabuk lan maculi, nggaru utawa ngluku. Usaha liyane ya iku gawé kethiplak kanggo jaran, karpet, topi wulu, ngrajut wol. Perkakas kango pawon diolehke kanthi cara dol tinuku ijolan karo kewan ternake.[3]

Suku Kirgiz iku kabentuk saka pirang-pirang klan suku kang mirip karo kelompok. Saben suku klan nduwèni sub suku, lan ora diwajibake urip ing saenggon. Saben sub suku ana pira-pira Ayinle utawa clan.[3]

Nalika ing pertengahan abad ka-18, wong-wong suku Kirgiz kang urip ing Xinjiang padha percaya karo agama Islam. Nganti saiki wong suku Kirgiz isih ana sing agamane Islam.[3] Suku Kirgiz kang ana ing Emin (Dorbiljin) County ing Xinjiang lan Fuyu County ing Heilongjiang, diujuk-ujuki déning suku Mongol, supaya mlebu agama Lamaism. Ulama Suku Kirgiz diarani akhunds.[3]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ 2009 Census preliminary results (Basa Rusia)
  2. ^ Censuses 1970-1989 show 0.9 % Kyrgyz population share in Uzbekistan total, 2000 estimates were also 0.9 % (Ethnic Atlas of Uzbekistan), actually Uzbekistan population is 27,767,100 (2009), so 0.9 % is appr. 250,000
  3. ^ a b c d e f The Kirgiz


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Suku_Kirgiz&oldid=1053126"